Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Vizitkáosz

"...bevallom: fogalmam sincs, milyen hatással bír hosszú távon a vizitdíj a magyar jövőre. Azt viszont látom, hogyan sikerült, nagyon is rövid távon, szinte már rugdosni valóvá, elátkozhatóvá tenni egy reformelemként „bejegyzett" intézkedést."
Márpedig a vizitdíjról most szó se essék. Igaz, tegnaptól vezették be, vagyis a nap híre lett. Az is tény, hogy a vizitdíj mellett érvelők szerint efféle üdvözítő megoldás nélkül az egészségügy reformja félkarú óriás se lenne. Azt is hallottuk elégszer heves ellenzőitől: ennél kegyetlenebb, több áldozattal járó népnyúzást még nem találtak ki az árva magyar sanyargatására. Tehát minden okom meglenne arra, hogy azon elmélkedjek, vajon a vizitdíj megold-e bármit is a kórházak és orvosi rendelők környékén, önmérsékletre kényszeríti-e a túlbuzgó orvoshoz járókat, segít-e a mindig és mindenhol pénz szűkétől szenvedő magyar egészségügyön.

Mégsem agyalok ezen, mert én – sokakkal ellentétben – bevallom: fogalmam sincs, milyen hatással bír hosszú távon a vizitdíj a magyar jövőre. Azt viszont látom, hogyan sikerült, nagyon is rövid távon, szinte már rugdosni valóvá, elátkozhatóvá tenni egy reformelemként „bejegyzett" intézkedést. És még véletlenül sem a pénzre, az alkalmanként befizetendő három darab százforintosra gondolok. Hanem arra a fejetlen kapkodásra, ami körbeöleli a vizitdíjat.

Immár hónapok óta pontosan tudja az egészségügy minden szereplője: vizitdíj márpedig lesz. Ehhez képest mást sem hallunk, mint orvosok panaszát, miszerint fogalmuk sincs, kinek kell eme díjat befizetni, ki mentesülhet a vizitsarc alól, s mikor. Aztán szóba kerülnek számlatömbök, amiket talán használni kell, talán nem, nyugták, amik nem nyugtatnak meg senkit, automaták, amelyekről meg azt illő tudni, hogy milliókba kerülnek, már ha előkerülnek valahonnan. Amikor aztán már teljes a zavar a fejekben s a rendelőkben, felröppen a jó hír: akár még mobilon is be lehet fizetni. Vagy mégsem?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útszéli káromkodásaim

"Elüthetett volna engem is az az ősi magyar szokás, amely szerint egy nemzet fia se tudja jobban… Tovább olvasom