Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Vízkúra

"Szeged régi bajára jelenthet gyógyírt az új wellness- és élményfürdő."
Nincs az Alföldön hegyünk-dombunk, vitorlázókat vonzó nagy tavunk; errefelé a legtöbb településen a fürdőtől várják a csodát – de legalábbis a turistákat. Nem is lenne ezzel baj, az egyre tikkasztóbb kánikulai napokon jólesik csobbanni. Nyaranta rendre arról írunk, hogy csúcsra járatva működnek a strandok, fürdők – az egyre sivatagosodó klíma elől sokan oda menekülnek.

Közhely, hogy Magyarország ebben a tekintetben nagyhatalomnak számít: Japán, Olaszország, Izland és Németország után a világ ötödik legnagyobb és legértékesebb termálvízkészletével rendelkezünk. Közel ezerháromszáz termálforrásunkra érdemes modern fürdőkultúrát építeni. Engem ugyan nem hoz lázba a készülő 31 méter magas szegedi csúszdatorony, de azt elismerem: ilyen attrakciókkal lehet eladhatóvá, nevezetessé tenni egy új fürdőt. Meglepve tapasztaltam többször is: külföldi vendéglátóink Magyarország kapcsán nem Puskás Öcsit, a gulyást és a pusztát emlegették, hanem a vízkúrát. És fürdőhelyeket soroltak: Harkány, Hajdúszoboszló, Gyula, Hévíz. Egyre több település próbál felkerülni erre a népszerű listára.

Szeged régi bajára jelenthet gyógyírt az 5000 négyzetméternyi vízfelületet kínáló új wellness- és élményfürdő, ahol egyszerre háromezer ember frissülhet majd fel. Hányszor megírtuk: hiába népszerű a szabadtéri, a városba csábított látogatók többsége legfeljebb egyéjszakás turista; trükkökkel is nehéz hosszabb időre marasztalni. Amikor az Újszegedi Szabadtéri Színpad visszafogott idei kínálatáról kérdeztem a fesztivál igazgatóját, azt felelte: felújítják a Forrást, így ezen a nyáron nem számíthattak a gyógyszállóból érkező korábbi törzsvendégekre. Egész más lesz a helyzet, ha elkészül a fürdőbázis – fellendíti majd az újszegedi játszóhelyet is.

Nagy a várakozás tehát a turistákat vonzó megakomplexummal, a Napfényfürdővel kapcsolatban – de azért bujkál bennünk egy jogosnak vélt kérdés. Nem kaphatnának a szegediek egy jól használható új sportuszodát is?

Olvasóink írták

 • 4. kriszta76 2009. november 20. 21:10
  „Jogos!!! Uszoda is kell, nemcsak élményfürdő..hol van az utánpótlás ( vizilabda) ???? Pedig vannak úszni és sportolni szerető gyerekek és felnőttek is! Gondolhatnának a hétköznapi emberekre is....sajnos a pénz diktál...sokat kap a város ezért...pénzt... :-)”
 • 3. robizoli 2009. november 20. 19:13
  „RENDKÍVÜL NAGY SZÜKSÉG LENNE EGY ÚJ -NAGY SPORTUSZODÁRA SZEGEDNEK !
  Egyetértek az elöttem szólókkal.
  A jelenlegi Sportuszodában állandóan sokan vannak, állandóan iskolásokat tanítanak és versenyeket rendeznek. Engem is kiküldtek a vízből néhányszor, mert a gyermekek úszási idejét mérték a tanárok.
  A gyerekek csapkodnak és ugrálnak be a vízbe .
  Nem lehet úszni annak, aki nem versenyúszó.
  Nincs hely a helyi lakosok részére, akik szeretnének egészségesen élni és minden nap szeretnének úszni.

  Az Anna Gyógyfürdő 15 méteres medencéjében állandóan a gyógytorna foglalja le a kismedence felét.

  Mostmár NE lakóépületeket építsenek az üres telkekre, hanem egy új, nagy rendes Sportuszodát !”
 • 2. theseus 2009. november 20. 16:19
  „A klinikai vészhelyzetről, a műtétek és a kezelések elhalasztásáról mikor lesz tárca?
  Az sokkal több embert érintő és sokkal fontosabb téma. Csak éppen nem egy sikersztori.

  A cikk utolsó kérdése egyébként jogos. Egy másik sportuszoda is kellene, de erre a fürdőre is csak úgy kellett volna engedélyt kiadni, ha egy 50 m-es úszómedencét is építenek. A jobb fürdőkomplexumokban van ilyen, így pl. Gyulán is.”
 • 1. jq 2009. november 20. 10:31
  „Valószínűleg nem ugyanaz a közönsége a gyógyfürdőnek, az élményfürdőnek és az uszodának, nem kéne összemosni ezeket. A sántikáló reumás feltehetőleg nem fog sikongatva csúszdázni, trambulinról ugrálni, stb. aki úszni szeretne, azt meg zavarják a fejére ugrálók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártsemleges vírus

"Minél inkább jobbra haladunk, annál több az oltásellenes." Tovább olvasom