Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Vízszint

JEGYZET - "Még azt is a miniszterelnök mondja be, hogy mekkora a Duna vízállása Nagybajcsnál."
Pár nappal ezelőtt Győrben is megnyitották a könyvhetet, aztán meg be is zárták. Igazuk van, nincs mit ünnepelni, amikor nyakukon a víz. Mi itt Csongrád megyében könnyebb helyzetben vagyunk, most nincs nagy vizünk, így hátradőlhetünk a karosszékben, és chipset ropogtatva, enyhe borzongással mondogathatjuk a tévé előtt ülve, hogy jaj, szegények! És közben elönthet bennünket az a gyarló emberi jóérzés is, hogy nem velünk történik mindez. (Ebbéli természetünkről, könyvhét lévén, bővebben Albert Camus A bukás című kisregényében.)

Nekem személy szerint több közöm van ehhez a mostani „szoft katasztrófafilmhez", mivel magam is szigetközi vagyok, szülőfalum pár kilométerre Győrújfalutól, ahol már az embereket ki kellett telepíteni. Húgom a szülői házból közvetíti az eseményeket, vibrál a feszültség náluk is, a férfiak a gátakon, ki géppel, ki kézzel segíti a védekezést, az asszonyok meg behúzódnak, lélekben pakolnak, és aggódnak, mi lesz az állataikkal, összekuporgatott értékeikkel, megszokott kis életükkel, ha nekik is menniük kell.

Vannak árvizes emlékek a szigetközi kollektív tudatban bőven. Apámék az 1954-es árvizet emlegették, amikor a házak 75-80 százalékát mosta el az ár. Aztán 1965-ben majdnem megint árvíz lett. Pakoltunk, készen álltunk a kitelepítésre. A férfiak lejöttek a gátakról, nincs tovább, cuppog az egész töltésoldal, órák lehetnek csak hátra, beszélték. Délelőtt volt. Kora délután futótűzként szaladt körbe a hír: a szlovákoknál szakadt át a gát. Örvendeztek az emberek. Hogy mit szóltak a szlovákok, nem tudom. Bennünket, gyerekeket mindenesetre némi csalódással töltött el a hír, hiszen egy csapásra véget ért az egyre izgalmasabbnak ígérkező kaland. A kertekben vigasztaltuk magunkat, hetekig ladikázhattunk még a hazulról elcsent mosóteknőkkel a mellig érő, békalencsés vízben.

A mostra visszatérve: megnyugtató, hogy a miniszterelnök is a gátakon van. Így van rendjén, tájékozódjon, értékeljen, és időről időre mondja el őszintén, hol tartunk, és mire lehet számítani. És ennyi elég is lenne. Ha sokkal több, fennáll a gyanú, hogy egy évvel a választások előtt a Fidesz kampányguruzsoldosai (Birnbaum és Finkelstein) az árvízi védekezést is belökték a kampánysztorik közé. Ettől lehet az, hogy a közmédia híradásaiban még azt is a miniszterelnök mondja be, hogy mekkora a Duna vízállása Nagybajcsnál, és minden árvízi hír után elmondják, hogy személyesen Orbán Viktor irányítja a védekezést. Mindenütt.

A miniszterelnök soha nem látott összefogásról beszél, meg hogy Magyarország ebben is jobban teljesít – ami persze politikai hangszerelés nélkül „csak" annyit jelent, hogy bajban, katasztrófák idején a magyar ember mindig képes az összefogásra, helytől, koroktól, rendszerektől, pártoktól, kormányoktól függetlenül. (Bár így lenne békeidőben is!) Ha a saját pártjára gondolt a kormányfő, akkor persze igaza van, a Fidesz csapatai tényleg soha nem látott buzgalommal és médiafigyelemmel fordulnak rá az árvízi eseményekre – politikusok sora, egymás talpára lépve, a gátra tartanak. Zsákoljanak is csak nyugodtan, köszönjük szépen.
Ettől én még továbbra is, megátalkodottan, az igen nagy számú névtelen hősökben, a rejtve maradó önzetlen segítőkben és a szakemberekben hiszek.

Olvasóink írták

 • 7. Zember 2013. június 10. 12:16
  „5. theseus , az irónia magyarázat nélkül is átjött (mégpedig jól fölépítve). Én pusztán arra kívántam utalni, hogy a jegyzet az én olvasatomban, szemüveg nélkül, arra világít rá, hogy Orbánból is megárt a sok, ha minden homokzsák mögül ő ugrik elő. (Orbán neve tetszés szerint cserélhető az aktuális kormányfőre.)”
 • 6. marigold 2013. június 10. 11:07
  „... aztán levonul az ár, mindenki hazamegy és a következőig elfelejtkezik róla.
  Milyen szép is lenne, ha a sok kolbászt zabáló, fotózkodó nagyember végre lendítene valamit a megfelelő védművek, víztározók megépítése érdekében is, hogy 3-5-9 év múlva ne kerüljön ismét veszélybe a környékbeliek élete, vagyona.”
 • 5. theseus 2013. június 10. 10:20
  „"3. Zember 2013.06.10. 09:42

  1. theseus, az ön által összehordottakra még véletlenül sem utal a jegyzet."

  Éppen ezt hiányoltam! De hogy segítsek megérteni a kommentemet, egy szót ajánlanék a figyelmébe: irónia. Én már csak így tudom olvasni ezeket a jegyzeteket, amelyek mindent a permanens kampány lázában, erősen piros szemüvegen keresztül látnak és láttatnak, kizárólag a pártpolitika és a parlamenti választások bűvöletében.”
 • 4. csonakos 2013. június 10. 10:08
  „Nagyon jó jegyzet!
  Bizony a hetvenes árvíznél itt Szegeden is hónapokig voltunk a gátakon a munkahelyekről! Meg is kaptuk a megfelelő kormánykitüntetéseket, oklevelet, jutalmat érte.
  Azonban az, ahogyan a negyedik bekezdéstől olvasható még azt is megtudom a hírekből, hogy Orbán kolbászt ebédel mindennek a teteje! Ekkora önfényezés már bántó ebben a nehéz időben! Az meg különösen, míg az ellenzék vezetői nem támadják a kormányt ebben az időben, a Fidesz lő mindenre! - csak észre veszi már ezt egyszer az első hsz írója is!”
 • 3. Zember 2013. június 10. 09:42
  „1. theseus, az ön által összehordottakra még véletlenül sem utal a jegyzet. Egy jelenségre világít rá - a lólábra, ha úgy tetszik. Ez a dolga.”
 • 2. Zember 2013. június 10. 09:32
  „Az árvíz elleni védekezéshez is Orbán ért a legjobban. Ilyen univerzális tehetségű népvezér Rákosi óta nem termett a magyar rónán.”
 • 1. theseus 2013. június 10. 09:29
  „Nekem személy szerint csak egy dologban maradt hiányérzetem e tartalmas jegyzet elolvasásakor: a szerző elmulasztotta megemlíteni, hogy a mostani árvízért is a Fidesz kampányguruzsoldosai (Birnbaum és Finkelstein) a felelősek, hiszen ők okozták ezt a rendkívül időjárást is, alig egy évvel a jövő évi választások előtt. Ők készítették azokat az esőfelhőket is, amelyek a minden rekordot megdöntő csapadékot okozták Közép-Európában, fél évezredre visszamenőleg. Még Passaut, Drezdát és Prágát is elárasztották és feláldozták, kizárólag a Fidesz jövő évi győzelme érdekében.
  Őrfi Ferenc nem hazudtolta meg magát. Mint minden jegyzetében, ezúttal is csak a jövő évi választásokra tud gondolni, még az árvíz idején is, annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok az árvíz idejére felfüggesztették a kormányellenes kampánytevékenységüket. Úgy látszik, ez a hír az ország délkeleti csücskébe már nem jutott el, így ismét győzőtt az Orbán-fóbia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy mínusz

"Korábban csak mosolyogtunk azon, hogy egy-egy önkormányzat ilyen – most az ország működik így." Tovább olvasom