Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Volt, nincs

"Tegnap óta mindenkinek egyértelmű: csak az marad a magánnyugdíjpénztárnál, aki előre tudja, hogy nem éri meg a nyugdíjaskorát."
Meglepetés nem érhetett senkit, nem tegnapról mára lett vége a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszernek. Októberben kiderült, 2011 végéig, 14 hónapig elvonják a munkavállalók magán-nyugdíjpénztári tagdíját, havi 30 milliárddal kisegítve ezzel a költségvetést. Majd nyugdíjvédő Selmeczi Gabriella javaslatát, hogy a kötelező tagság eltörölve, és szabad a visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe, tényleg egy nap alatt szavazta meg a Jobbik által is támogatott kormánytöbbség. Innentől kezdve lehetett tudni: a magánnyugdíjpénztár – mint a nyugdíjrendszer második pillére – hamarosan megszűnik.

Tudták ezt a pénztárak is. Mondták persze, hogy majd meglátjuk, hányan lépnek át, de tegnap óta mindenkinek egyértelmű: csak az marad náluk, aki előre tudja, hogy nem éri meg a nyugdíjaskorát.

Esetleg nem találta volna meg a kormányzó erő októberben ezeket a magánpénzeket, ha az Unió megengedi: a magánnyugdíj-befizetések miatti hiányt nem kell beszámítani a költségvetési deficitbe. De nem engedte meg. A deficitnagyobbodást se engedte meg. A következő költségvetési év végéig viszont aki akarná, az se tudná megcsinálni az egész nagy rendszer átalakítását.

Most nagyjából az van, hogy a bérből élők fizetik a közjavakat, amelyekből mindenki részesedik. A minimálbérre bejelentett vállalkozó, a fekete- meg a szürkegazdaság munkása is élvezi mondjuk a közvilágítás előnyeit, őt is ellátják a sürgősségin, pedig nem járul hozzá arányosan mindezen közjó finanszírozásához. Miközben egyre kevesebb az aktív dolgozó, a többségük ráadásul elkerüli az adófizetést. Világos, hogy ezért nincs elég pénz – semmire. De lehet ezen egyik napról a másikra változtatni? Na ugye!

És micsoda fintor: most is a bérből élők megtakarításai ugrottak. Ehhez lehet nyúlni a legkönnyebben és a leggyorsabban. Ígéretet persze kaptak: a hozamaikat megtarthatják, és örökölhető is lesz a megtakarításuk. Meglátjuk. Bízzunk Istenben – a hitet nem veheti el tőlünk senki. Puskaporunk meg úgysincs.

Olvasóink írták

  • 3. cruiser 2010. november 29. 10:23
    „Úgy látom a magánnyugdíjpénztáraknál dolgozók nagyon érzékenyek szociálisan. De! nem az én befizetéseimet féltik, hanem a saját meg nem érdemelt jövedelmüket, ami biztosan sokszorosa egy dolgozó bérének. Ez az egész hisztéria nagyon hasonlít a H1N1 bohóckodáshoz. Ezt is erőltetik, mint az oltást, mert az Ő anyagi érdeküket szolgálja.”
  • 2. achilleus 2010. november 26. 20:26
    „Erzsébet nagyon jól látja.”
  • 1. Gideon 2010. november 26. 20:12
    „Ezt rosszul látja, Erzsébet kedves, az is marad, aki tudja, hogy annyira messze van még a nyugdíjaskora, hogy nem mond le létező, valós pénzéről egy bizonytalan, teljesíthetetlen ígéretért, amint majd az Orbánt követő 10. kormánynak kellene valóra váltania.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomhíd

"Milliárdos EU-támogatást azonban csak pántlikázott programban lehet nyerni." Tovább olvasom