Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Welcome!

"A tulajdonosi bizalom, a teljesítmény, s a fejlődésbe vetett töretlen hit együtt valóban csodára képes."
Pályám kezdetén tapasztalt újságíró-kollégák vittek el először a nyomdába. Cudar tél volt, ragadt a sapka a fejemre – az előcsarnokba lépve a legidősebb oldalba bökött, és mint aki a világ legnagyobb titkának tudója, sejtelmesen a fülembe súgta: Vedd le a sapkád, mintha templomban lennénk. Igaza volt. Senki nincs nagyobb alázattal a betű iránt, mint a nyomdászok. És most velük együtt vagyok boldog, hogy ma – egykori kollégám hasonlatánál maradva – új templomot avathatunk.

A közel százesztendős Délmagyarország történetében két nagy nyomdatörténet kívánkozik a címlapra. Az egyik az eufórikus indulásé 1910-ből, a lap első példánya oldalakon keresztül áradozott a Wörner-féle rotációs nyomógépről. „Olyan a szerepe a nyomdának, mint az ütközetben a gépágyúé: ez kezdi meg a csatát és ez is fejezi be" – írta találóan majd egy évszázaddal ezelőtt a Délmagyarország. Ma hasonló pátosz dagasztja mellünket, mint kollégáinkét 1910-ben. Ugyanúgy születésnek, médiatörténeti pillanatoknak lehetünk a szemtanúi és részeszesei, mint eleink.

Két évvel ezelőtt, amikor beléptünk új sajtóházunkba, a XXI. század legmagasabb munka- és információtechnológiai feltételeiről és a benne foglalt új lehetőségekről beszéltünk. Épületben ugyanis már akkor felkészültünk egy majdani nyomógép fogadására is. Azt azonban álmában sem gondolta senki (na jó, álmában talán igen), hogy két évvel később új nyomdát avatunk Szegeden. A tulajdonosi bizalom, a teljesítmény, s a fejlődésbe vetett töretlen hit együtt valóban csodára képes. Ennek mostantól a régió legmodernebb nyomdaipari nagymogulja, egy vadonatúj, három nyomótornyos (24 nyomóműves) MAN Uniset rotációs ofszet gép a legmeggyőzőbb tanúja. Ötvenötezer újságot képes kinyomni egy óra alatt.

A Lapcom Kft. újabb, több mint 2 és fél milliárdos beruházása nemcsak sajtótörténeti pillanat, gazdasági, közéleti, társadalmi esemény is egyben, amit az avatóünnepségre érkező illusztris vendégek sora is jelez. Szegedre várjuk Lord Rothermere-t, anyacégünk, az ang-
liai Daly Mail General Trust médiabirodalom első emberét is, akinek családi neve ismerősként csenghet Magyarországon, Szegeden meg pláne. Dédapja volt az a Lord Rothermere, aki a párizsi békeszerződések idején oly nemes lélekkel állt ki Magyarország érdekei mellett. Nagyapja, Harmsworth képviselő 1928. május 21-én Szegeden járt, Welcome szalagcímmel köszöntötte őt a Délmagyarország. Másnap százezres ünneplő tömegről, mámoros, lelkes fogadtatásról számolt be az újság. Lord Rothermere-t ugyanabban az évben a szegedi egyetem díszdoktorává avatta.

A mai Lord Rothermere 2006-ban járt először Szegeden, akkor a Délmagyarország új sajtóházát avattuk, most az új nyomdát. Nem is köszönthetjük másképp mi sem őt, mint nagy elődeit a korabeli Délmagyarország: Welcome! Isten hozta Lord Rothermere! A mai avatóünnepséggel kerekké válik a világ a Délmagyarország számára, minden feltétel adott immáron ahhoz, hogy másfél év múlva az ország egyik legmodernebb lapjaként, XXI. századi körülmények között ünnepeljük a Délmagyarország századik születésnapját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Europolgárok

"Milyen lehetőségek várnak rájuk, ha hazatérnek? Minimálbér, zsebbe csúsztatott feketepénzek,… Tovább olvasom