Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Zenei analfabéták

JEGYZET - ˝Lehetne ezt az egészet jól is csinálni.˝

Az a baj, hogy minden jó ötletet el lehet rontani, ha a politikusok beszélni kezdenek róla. Vegyük csak a legújabbat: az ének-zene oktatás felfejlesztését. A miniszter bejelenti: központilag szeretnék előírni, hogy a gyerekek daloljanak mindennap az iskolában. Na jó, nem így, de az elmúlt évek politikai döntésein szocializálódott magyar hogyan másként is értelmezhetné azt a bejelentést, hogy szeretnék a zeneoktatást erősíteni. Valami „mindennap" is volt ott, hát azt meg ugyebár ismerjük a testnevelés kapcsán – azóta is nyögik ezt a diákok, akiknek ennek köszönhetően naponta eggyel több órájuk van, és sok esetben még délután 2 után is órarend szerinti órán ülnek. Szóval jön a mindennapos ének, ami ugyanúgy semmi más, mint pluszteher, ezután pedig már csak az következhet, hogy visszatér az oroszoktatás is. Valahogy így csengett le a dolog.

Pedig az eredeti terv és elképzelés messze nem ez volt. Egy, a kultúrát szívén viselő szakember, aki mellesleg tavaly még politikusként tudott is tenni az ügyért, felhívta a figyelmet arra, hogy Kodály nemzete szégyenszemre sereghajtó Európában, már ami a zenei kultúrát illeti. Ez mondjuk nem is csoda. Amikor az énekóra annyiból áll, hogy a diákok megtanulják a dó-ré-mi-t, később pedig zenehallgatás címen más órák házi feladatát készítik el, nem is várhatunk mást. Emlékszem: gimnáziumi énektanárom – aki mellesleg zenész – a fejét fogta elsőben, mennyire fogalmunk sincs semmiről.

Szóval lehetne ezt az egészet jól is csinálni. Például kezdésként úgy, hogy az énekórákon nem osztályoznak. Legyen az olyan 45 perc, ami valóban a zene szeretetéről, az öröméneklésről szól. Ha nem az lenne a cél, hogy beleverjék a diákok fejébe, mikor született Mozart, akkor lehet, hogy valóban megszeretnék a gyerekek a zenét. És talán a koncertlátogatás sem csak azt jelentené számukra, hogy elmennek a SZIN-re csápolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégszeretet

˝Nem kell mindenkinek a (köz)szolgáltatásban dolgoznia.˝ Tovább olvasom