Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Zeusz fejéből

"Távolmaradásával meghiúsította a baloldali frakció azt a rendkívüli közgyűlést, amit az ellenzék a város gazdasági helyzetéről kezdeményezett. Ha úgy vesszük, semmi különös nem történt, csak politizálnak képviselőink. Az eredmény egy adok-kapok játszma, és egy komolytalan közgyűlés. Mi az nekünk már."
Távolmaradásával meghiúsította a baloldali frakció azt a rendkívüli közgyűlést, amit az ellenzék a város gazdasági helyzetéről kezdeményezett. Ha úgy vesszük, semmi különös nem történt, csak politizálnak képviselőink. Az eredmény egy adok-kapok játszma, és egy komolytalan közgyűlés. Mi az nekünk már.

De nem vesszük így. Mert nem közönsége, hanem megbízói vagyunk ezeknek a képviselőknek. Nyilvánvaló, de hadd álljon itt, hogy az önkormányzati közgyűlés a politikai viták teljesen legális helyszíne. Aki önkormányzati képviselői szerepet vállal, annak kötelessége részt venni a közgyűlésen, akkor is, ha úgy érzi, hogy összehívása az ő nézeteivel szembeállított nézetek kinyilvánítására is szolgál. A testületi távolmaradás a város polgáraival szembeni arrogancia is, nem csak viszontválasz a másik tábornak. A város polgára értékelhető válaszokra érdemes, mert adót fizet, és nem a felek kisdobostábor színvonalú kommunikációjára kíváncsi, hanem a vitára, érvekre, és mindarra, amiből számára kiderül, hányadán áll a város.

Teljesen lényegtelen lenne, ha egy huszon egynéhány fős csoport távol maradna amikor egy másik csoport vitatkozni akar vele. Amiért mégnem lényegtelen, az az, hogy ez a csoport Szeged város közgyűlésének baloldali része, akik nem Zeusz fejéből pattantak ki teljes vértezetben, hanem választói megbízásból kapták feladatul tevékenységüknek ezt a részét. Azonkívül túl is értékeli saját fontosságát az a képviselői csoport, amelytől ezt a távolmaradást kapja a választó. Meglehetős önhittségről árulkodik, ha egy politikai csoport azt gondolja, eleve letéteményese a jó megoldásoknak, s azokban senki nem kételkedhet. A képviselői kötelességeket pedig nem módosítja az, hogy küszöbön az önkormányzati választás.

Természetesen a Fidesz–KDNP-frakció a maga érdekében kívánta tematizálni a közgyűlést. Nem tartom különösen tartalmasnak, ha ez csak abból állt volna, hogy a város adósságállományáról újra átbeszélik, amit eddig is. Azt a kérdést viszont akár egy betévedő polgár is feltehette volna, hogy a szegedi önkormányzat várható döntéseiben milyen hatása lesz az országos megszorító csomagoknak. Nem azért, mert ez történetesen a baloldalnak kényes, hanem mert ez a hétköznapi valóság.
Én a közgyűléstől azt vártam volna, derüljön ki, hogy a városi költségvetés elkészítésekor előre nem látott Gyurcsány-csomagok milyen terhet raknak a szegedi önkormányzatra, a képviselők hogyan kalkulálnak előre, amikor az országos megszorítások hatásait vizsgálják.

Végtére a közalkalmazottak helyzete, az oktatási, művelődési, egészségügyi intézmények sorsa olyan kérdés, amiről a választóknak tudniuk kell a szavazás előtt. Az uniós alapokból felhasználható milliárdokról bőséges, és készséggel nyújtott információja van már mindenkinek. De az, hogy mi lesz a tanári állásokkal, magától nem fog kiderülni. Majd csak politikai bátorság formájában a választások után. Az ellenzék szerepe: ezt idejében kikényszeríteni. Ezért nem politikai komédia a közgyűlés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A solti káposzta

"A solti káposzta kacskaringós levelére pedig az van ráírva – tessék megkapaszkodni –,… Tovább olvasom