Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Zöld keresztes lovagok

"A hálapénz rendszerét mi, betegek, hozzátartozók működtetjük, tartjuk fenn."
Fehér köpeny, zöld kereszt. Az újkori keresztes lovagok egyenruhája lehet. Újdonság a zöld színű kereszt. A Magyar Rezidens Szövetség ajánlása szerint ezt viselnék azok az orvosok – kezdők és évtizedek óta praktizálók –, akik duplájára emelt fizetés mellett vállalják: nem fogadnak el hálapénzt.

Az ötlettel nem arattak osztatlan sikert: a nőgyógyászok a legelutasítóbbak, és nem nyerte el a tetszését a Magyar Orvosi Kamara elnökének, Éger Istvánnak sem. Míg felmérések szerint a gyermekgyógyászok 90 százaléka beállna a „keresztes hadba". Kérdés: kiknek lenne nyitva a kapu? Mert egy röntgenes vagy aneszteziológus a dupla bér fejében könnyen lemondana a „várható" hálapénzről. Míg a már említett nőgyógyászok mellett is több olyan szakterület (főleg operációknál) akad, amelyik rendesen tejel művelőjének, főként a legjobbaknak. Gyanítom, a megduplázott járandóság sem pótolná a kiesést.

A hálapénz rendszerét mi, betegek, hozzátartozók működtetjük, tartjuk fenn. Remélve, a pluszjuttatásért jobb ellátásban, nagyobb odafigyelésben, törődésben részesül szerettünk. Szükségünk van az érzésre, a tudatra: megtettünk mindent.

Elképzelem, amint egy-egy klinika, kórház osztályain vegyes öltözékben dolgoznak az orvosok: többek fehér köpenyén virít a zöld kereszt, többekén nem. A látogatók, betegek tudják, előbbi mit jelent, ezért utóbbiak kegyét keresik, őket környékezik meg. Várhatóan – sikerrel. Mert volt, aki elvárta, volt, aki elfogadta, és volt, aki nem – utóbbi most is létezik –, de nem mehettünk biztosra. Amennyiben a zöldkeresztes lovagok magukra ölthetik a jelet – igen.

De látnunk kell: a hálapénz megszüntetése csakis úgy érhető el, ha a betegek, családtagok is zöldkeresztesekké válnak.

Olvasóink írták

 • 4. pistike27 2011. január 21. 10:59
  „ma olvastam az E U határozati javaslatát, hogy 2013 tol az egész E U területén szabad orvo választás lesz , a korházi kezelésre is érvénye lesz. Mit szólnak ehez a korumpálható dokik, profeszorok, ez fogja jelenteni a korupcio végét hála az E U - nak és a Teremtőnek”
 • 3. pistike27 2011. január 20. 11:12
  „én csak megkérdezem: akkor is mi betegek müködtetjük és tartsuk fen a z orvosok korumpálásár ha a kedves doktor ur vagy profeszor előre megmondja mennyi az ő "tisztelet dija " hát itt valami nem stimel , várunk mennél több ujszülöttet de tudjuk a doki mennyi vár tőlünk, érdeklődjön utána az egészségügyi minister és hozzon határozatot. kell az országunkban népszaporulat vagy burjánzon a korupció. használjunk érthető kifejezéseket , mert ha a rendőr esetében , a vámos esetében korupció mert azt is nevezhetnénk hálapénznek akkor az orvosoknál sem hálapénz++tehát minden pénzjuttatás zsebbe vagy boritékban korupció nemszabad az erőszakkal kicsikart juttatást másként nevezni csak korupcionak, ne szépitse kifejezéseket az orvosi kamara.”
 • 2. pistike27 2011. január 13. 20:09
  „a hálapénz csak akkor szünik meg ha bevezetik az osztrák - német gyakorlatot, akiről kitudódik, hogy pénzt fogad el m iért kerüljük azt a kifejezést hogy korumpálható, automatikusan megszünik munkaviszonya a korházban - klinikán és a korházban dolgozó orvos nemfolytathat magán prakszist - dolgozhat a munkahelyén amennyit akar a munkaidején tul is jószándékából, tulórát nemfizetik. a sükségesnek számitó tulórát mint szabadnapot kihasználhatja ha van rá lehetőség ha van aki helyetesiti - ha nincs a tulóra elvesz, ez vonatkozik a kedves nővérkékre is: tisztelettel”
 • 1. Pandora 2011. január 11. 08:45
  „rátapintott a lényegre, a hálapénz rendszere azért működik, mert a beteg adja. Ráadásul ez ugyanaz a beteg, aki pár éve még hevesen tiltakozott a 300 forintos vizitdíj ellen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamit visz a víz

"Már nem elég tudósítani, ahogyan nem elég ülni és nézni sem." Tovább olvasom