Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Zsanett iskolája

"Magam abban bízom, a bírósági procedúra végére kiderül, mi történt. És az is kiderül – ami még érdekesebb lehet –, hogy ha Zsanett netán hazudott, miért tette. No meg abban is reménykedem valamelyest, hogy ez az ország egy picit tanul is a Zsanett-ügyből."
Ha eltekintenénk az oktatásügyet körüllengő semmitmondó álpátosztól, és komolyan vennénk, miszerint az iskola az életre nevel, hát joggal mondhatnánk, egy 21 éves lány most éppen egy országot iskolázott be. És az utóbbi egy hónapban az is kiderült: bőven van mit tanulnunk.

Jó egy hónapja kavarta föl a hír az országot, miszerint egy Zsanett nevű lány feljelentést tett, hogy öt rendőr megerőszakolta. Napokig döbbenet uralta a közvéleményt, és másról sem igen esett szó akkoriban, mint Zsanett történetéről. Másnapra már mindenkinek kialakult véleménye volt a dologról. Mintegy pártpreferenciáktól függően voltak, akik mélyen meg voltak győződve Zsanett igazáról, és olyanok is, akik egy lányka rosszindulatú rágalmaként kezelték az esetet. Mindenki indulatosan védte is a maga igazát, amiben az volt a legszebb, hogy az ügyről magáról nem tudtunk még semmit. Legföljebb a rendőrséget kikezdő politikai viták fényében vallották egyesek, hogy „ezek mindenre képesek", mások pedig, hogy a lány vallomása nem igazán életszerű, és ilyet rendőr mégsem tehet.

Május 17-én aztán a rendőrség bejelentette, hogy öt rendőrt gyanúsít az ügyben, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek. Ez már a politikában is kiverte a biztosítékot. Az igazságügyi miniszter és néhány főrendőr távozása-menesztése aligha volt független a Zsanett-sztoritól. Pedig – úgy mellesleg – még mindig nem tudtunk semmit arról, mi történt valójában, és történt-e egyáltalán valami.

Tegnap újabb fordulatot vett az ügy. Zsanett a szembesítésen elbizonytalanodott, például az első számú gyanúsítottat ezúttal nem ismerte föl. Végül az előzetesben lévő rendőröket szabadlábra helyezték, ami erősíteni látszik azt a hírt is, miszerint Zsanett vádjait a DNS-vizsgálatok eredménye sem erősíti meg. És újra csak barátok és ismerősök feszülnek egymásnak. Egyesek szerint az ügyészek csak a zsivány rendőröket mentik, mert ugye holló a hollónak nem vájja ki a szemét, mások pedig némi kárörömmel mondogatják: lám, mire jutunk, ha egy meggondolatlan nő országos kázust kavar a semmiből. Pedig hát – lássuk be – most sem tudunk semmit arról, mi is történt valójában.

Magam abban bízom, a bírósági procedúra végére kiderül, mi történt. És az is kiderül – ami még érdekesebb lehet –, hogy ha Zsanett netán hazudott, miért tette. No meg abban is reménykedem valamelyest, hogy ez az ország egy picit tanul is a Zsanett-ügyből. Például azt, hogy bolondot csinál magából, ha semmit sem tudva is határozott véleményt alkot valamiről, messzemenő és indulatos társadalmi-politikai konzekvenciákat vonva le.

Zsanettet és történetét egyelőre nem lehet sem meg-, sem elítélni. De ha kijárjuk az általa teremtett iskolát, tán újra kíváncsiak leszünk a tényekre, a valóságra is, ami sokkal izgalmasabb, mint a kreált legendáriumok. És ha ez így lesz, akkor Zsanettnek sokat köszönhetünk majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszer-változtatás

"Vagy tíz éve mulasztásos rendszerváltoztatás-sértést követ el az ország. Most értem meg igazán… Tovább olvasom