Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Zsebek

"Ha ügyesek, saját pénzen sosem ebédelnek, hiszen mindennap máshol reprezentálhatnak. Az adómentes költségtérítés nagysága pedig olykor meghaladja az alapdíjukat, a jelenlegi 220 ezer forintot is."
Most, hogy képviselői zsebekben kezdtünk el kotorászni, felvillant egy kép előttem: a rendszerváltás hajnalán mozijegyet vettem a volt Vörös Csillagban, a Széchenyi téren. Úgy rémlik, száz forintot kellett fizetnem, és arra is emlékszem, hogy nem esett nehezemre. Ekkor mellém állt egy akkori országgyűlési képviselő, egy híres szegedi rendszerváltó erő, üdvözöltük is egymást. Ő azonban pénztárca helyett a képviselői igazolványát vette elő, arra ugyanis járt az ingyenes mozijegy. Nem magyarázkodott, még csak kínosan sem érezte magát. Az első szabadon választott parlament tagjaként úgy érezte, ha neki ez jár, akkor kihasználja a lehetőséget.

Másfél évtizeddel a rendszerváltás után nagyobb a pénz, nagyobb a foci, de a kicsinyesség ma is a régi. Amikor a második Gyurcsány-kormány belekezdett a spórolásba, a választási hevületből kijózanodott, a parlamentbe olykor alig néhány szavazatkülönbséggel bejutott honatyák közül sokan nem az országot, hanem magukat kezdték el sajnáltatni: hogy nem utazhatnak ingyen azon a villamoson, amit sosem használtak. Olvastam olyan nyilatkozatot is azon melegében, hogy nagy a baj, a parlamentbe megfelelő öltözék kell, egy öltöny ára pedig százezer forint.

Az országgyűlési képviselők azért a megszorítások ellenére még mindig ingyen telefonálhatnak, ingyen jár a laptop, az internet – akárcsak a nyereséges cégek topmenedzsereinek. Ha ügyesek, saját pénzen sosem ebédelnek, hiszen mindennap máshol reprezentálhatnak. Az adómentes költségtérítés nagysága pedig olykor meghaladja az alapdíjukat, a jelenlegi 220 ezer forintot is. Egy topmenedzser ma a mezei alkalmazott fizetésének átlagosan a nyolcszorosát keresi meg egy hónapban – a honatya „csak" az ötszörösét, de ez is nagyon nagy bolt. Az az igazi, ha valaki mindkettő egyszerre, s politikai tőkéje révén magánvagyona is fial.

Vidéken ugyanez játszódik le, csak kicsiben.

Szegeden, noha októbertől csökkent a városatyák javadalmazása, még mindig meg lehet keresni a 200-300 ezer forintos havi bruttót, miközben a kapcsolati tőke is gyarapszik. Legjobban a megélhetési politikus jár, aki még azt is be tudja osztani, hogy meg legyen a mindennapi betevője, a repipogi és a repikávé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdöbbentő dolgok

"Fogadni mernék, hogy a magyar úgynevezett értelmiségiek 90 százalékának fogalma sincs arról a… Tovább olvasom