Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Zsebvilág

JEGYZET - "Ha a bevételek elmaradnak, a fizetnivalók nőnek – be kell avatkozni."
Korábban huhogásnak minősítették sokan, ám a jóslatok mégis (máris) bekövetkeztek. A távfűtést, a vízellátást és a szemétszállítást végző szegedi közszolgáltatók most már nyilvánvalóan nagy gondban vannak. És ha zavar keletkezik a működésükben, ne legyenek kétségeink, a fogyasztóiknak sem lehet jobb. Bárki állítja is ennek az ellenkezőjét.

Egyfelől a rezsicsökkentés érintette ezeket a cégeket. Másfelől új díjakkal, illetékekkel, adókkal terhelték meg őket. Árakat nem emelhetnek. A kormányzat viszont tisztában van azzal – és ez a negyedik tény –, hogy ezek a szolgáltatók eddig a bevételeikből tartották fenn magukat és működtek. Ha a bevételek elmaradnak, a fizetnivalók nőnek – be kell avatkozni. Egyetlen kormányzat sem szeretné, ha a fűtés vagy a vízszolgáltatás elmaradása, netán az ott hagyott szemét miatt háborogni kezdenének a lakosok, pláne a választások előtt.

Ezért aztán most olyan támogatási formák jelentek meg, amelyek korábban nem léteztek. Egészen pontosan: kénytelenek voltak megjelenni a szolgáltatók zökkenőmentes működése érdekében. Tehát a kormányzat egyfelől folyamatosan gesztusokat gyakorol a lakosság felé, és ezt hangosan propagálja is. Másfelől valamennyiünk pénzéből újabb dotációt pumpál az akadozó vérkeringésbe. Ezt viszont nem veri nagy dobra. Mindenekelőtt azért nem, mert a miénkből ad (ismétlem: a közpénz az a köz pénze), hiszen egyetlen kormánynak sincs ugye saját vagyona.

Vagyis a kormány úgy nagyvonalú, és úgy hoz a rezsicsökkentésről döntéseket, hogy a közös zsebek egyikéből egyszerűen a másikba csoportosít át. Mégpedig azt a pénzt teszi oda, amit egyébként kórházakra, gyermekétkeztetésre, szociális ellátásra, oktatásra, utakra kellene költenie. Ha innen nézem, ennek felhánytorgatása akár demagógia is lehetne. Ha meg onnan, az is demagógia, hogy „jobban élünk".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberkísérlet

"Nem mindenkinek tetszik, hogy dolgozni kell." Tovább olvasom