Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Zsilipország

JEGYZET - "Fent milliárdok, milliók, lent csatornafedelek, zsilipek tűnnek el."
Eltűnik a csatornafedél, ellopják a zsilip orsóját. Ami nincs lehegesztve, lebetonozva – a csavarozás kevés –, vagyis mozdítható, nincs biztonságban. Azért kíváncsi lennék az átvevő fejére, akinél a zsilipet mázsáltatják a szerencsés megtalálók. A fémtolvajok MÉH-telepre hordják az országot, ott minden megtalálható.

Ilyenek vagyunk. Már kalandozó őseink is – ne szépítsük, ez is cél volt – végigrabolták Európát. A magyarok nyilaitól ments meg – imádkoztak mindenütt. A fohász meghallgattatott, az íjak, nyilak és egyéb fegyverek már csak múzeumokban láthatók, de kardcsörtetés nélkül is elértük, a magyar világnyelv legyen. Külhoni kereskedők, főleg az osztrákok bújták a szótárakat, hogy megalkossák – tapasztalataik szerint – a legfontosabb üzenetet, mondatot Burgenlandtól Bécsig: Magyar, ne lopj! Erről, így ismertek minket.

agam is emlékszem: csínynek, szinte hőstettnek számított, ha elcsentünk valamit osztálytársunktól, a szomszéd kertjéből, esetleg egy üzletből. Szinte a közösséghez való tartozás feltétele volt, „úgysem mered, nyúl vagy!" – jöttek a zrikák, kóstolgatások. Így a jók, de gyengék könnyen elhajoltak, nem akartak kilógni a sorból, kitaszítottak lenni, elveszteni azt a baráti (?) társaságot, ahová tartoztak. Mert csupa kisbetűvel írták volna a nevüket. A legtöbben ezt kinőttük, mert már akkor is tudtuk, lopni bűn. Akadtak azonban hűségesek – és jöttek a csatornafedelek, zsilipek –, akik rákaptak az ízére, ráadásul könnyebb, egyszerűbb, kényelmesebb a másét, a köz tulajdonát elvenni, mint dolgozni. Felnőtt fejjel tudjuk: nem érdemes ilyen közösséghez tartozni.

Pedig korábban, a már említett Gorenje-korszakban ez volt a vélemény. Minden magyar tolvaj. Egy kalap alá kerültünk, és külföldön így – is – ismernek minket, ráadásul se vége, se hossza a nyilvánosságra kerülő korrupciós ügyeknek. A politikai elit szereplői rossz példát mutatnak. Fent milliárdok, milliók, lent csatornafedelek, zsilipek tűnnek el. Most már főként magunktól lopunk. És Magyarország – sajnos ebben biztos – jobban teljesít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékvágás

"A közmunka mindig csak átmeneti megoldás, nem munkahely." Tovább olvasom