Kecskemét és környéke

2010.02.12. 10:31

Lendvai Ildikó 25 százalékos béremelést ígért

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: pártja nem száll be az "ígéretlicitbe", csak olyan vállalásuk van, amit be is tudnak tartani.

Delmagyar.hu

Az ország lehet büszke az elmúlt nyolc év teljesítményére, annak minden nehézségével és hibájával együtt - mondta Lendvai Ildikó Kecskeméten.

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, a legrosszabbat teszi az országgal, aki az elmúlt nyolc évet ki akarja törölni a szocialista kormányok és az ország lakosainak közös teljesítményéből.

A szocialista pártelnök emlékeztetett arra, hogy nyolc évvel ezelőtt az átlagnyugdíj 34 ezer forint körül volt, ma 86 ezer forint, s az elmúlt nyolc évben a nettó és a bruttó bérek is a duplájára nőttek. "Vásárlóértékben mind a nyugdíjak, mind a bérek 25-30 százalékkal nőttek" - fűzte hozzá.

A pártelnök kiemelte a csaknem egymillió panelházban lakónak a lakásaik felújításra adott támogatást, s a két és félszeresére emelt családi pótlékot is. Lendvai Ildikó elismerte: volt válság, történtek kormányzati hibák, de véleménye szerint, aki úgy gondolja, hogy ez az ország háborús, romos állapotba került, "az vagy nem látott még háború utáni országot, vagy ma becsukja a szemét".

A szocialista politikus szerint nagyon rossz, ha ebben az országban bárkinek félnie kell, hogy "mások hibájáért a kollektív bűnösség elve alapján őt is megbélyegzik".

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: pártja nem száll be az "ígéretlicitbe", csak olyan vállalásuk van, amit be is tudnak tartani. "Sokan vannak, akik a parlamenti kétharmadra kacsintgatnak, minket egy másik kétharmad érdekel, az országnak az a kétharmada, amelyik nem tartozik a kiváltságosok közé" - mondta. Pártja ellenez minden olyan nyugdíjprogramot, amely befagyasztja a mostani állapotokat, ezért ellenzik a svéd modellt is.

Lendvai Ildikó szólt az MSZP konkrét vállalásairól is. A 2011-től várható gazdasági fellendülés eredményeként vállalnák, hogy négy év alatt 20 százalékkal növelnék a bruttó keresetet és 25 százalékkal a nettó keresetet. Vállalják a munkavállalók terheinek csökkentését, ami a nettó fizetéseket emelné.

A munkába utazásnál támogatnák azokat, akik a tömegközlekedést vennék igénybe. Kiszélesítenék az Út a munkába programot. A lakhatás terheit is csökkentenék a panelprogram folytatásával. Közüzemi magatartáskódexet vezetnének be a számlák közérthetővé tétele érdekében - sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!