Kecskemét és környéke

2011.02.26. 11:40

A Neoton Famíliát és Caramelt is elhozzák Kecskemétre

Tavaly több mint négyezer eseménynek adott otthont a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ. Egy esztendő alatt több mint nyolcszázezren fordultak meg programjaikon, ami országos tekintetben is kimagasló eredmény.

Gál Orsolya

Hamarosan megnyitja kapuit a város legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénysorozata, a XXVI. Tavaszi Fesztivál, melynek évről évre megújuló programjának szervezői a Kulturális Központ munkatársai. Azonban miközben mi még csak a fesztivál koncertjeinek, kiállításainak kínálatát böngésszük, ők már az őszi eseményeket is tervezik.
Akárcsak 2010-ben, idén is széles lesz a programválaszték melyből a Kulturális Központban válogathatunk.

– Kulturális téren megpróbálunk minél aktuálisabbak lenni. Olyan koncerteket szeretnénk a városba hozni, melyek az országban kevés helyszínre jutnak el – tudtuk meg Bak Lajostól, a Kulturális Központ igazgatójától. – Ilyen lesz márciusban a Neoton Família fellépése. A budapesti unplugged nagykoncert mellett csak két helyszínen, Kecskeméten és Debrecenben hallhatjuk őket újra. Megpróbáljuk összefogni a hazai jazz életet is. Tavasszal indítunk egy négy koncertből álló sorozatot, ahol olyan művészek lépnek majd színpadra, mint Harcsa Veronika vagy Caramel. Emellett terveink között szerepel egy nyári zenei sorozat is – tette hozzá az igazgató.

Bak Lajos: Kulturális téren megpróbálunk minél aktuálisabbak lenni.

Bak Lajos: Kulturális téren megpróbálunk minél aktuálisabbak lenni.
Hagyományok és újdonságok

Idén talán egy kicsit kevesebb kiállítást szerveznek majd, mint amennyit az elmúlt években megszokhatott tőlük a közönség, de mindenképpen színvonalas tárlatokat hoznak a városba. – Inkább a minőségi kultúrát próbáljuk ezen a területen is erősíteni, de nem feledkezünk el az ismeretterjesztésről sem. A programok, amiket eddig hagyományosan, évről évre megrendeztünk, továbbra is folytatódnak. Ilyen lesz többek között a Kultúrházak éjjel-nappal, a Múzeumok éjszakája, valamint a Művelődés hete is. A Nagy rajzolást két éve szerveztük meg először. A világszerte népszerű, Angliából indult mozgalom legjobb öt helyszínének egyike volt a kecskeméti, már abban az évben, amikor csatlakoztunk. Ez kötelez bennünket arra, hogy megrendezzük idén is. Büszkék vagyunk arra, hogy ekkora sikert aratott a kezdeményezés a város lakóinak körében – emelte ki Bak Lajos.

A Kulturális Központ munkatársai idén is terveznek új programokat, amivel olyanokat szólíthatnak meg, akik talán még sosem jártak a házban. Tavaly ilyen új kezdeményezés volt a Vámpírok éjszakája, amire nagyon sokan voltak kíváncsiak. Hogy idén mivel rukkolnak elő, az egyelőre titok, de érdemes lesz figyelni a központ kínálatát.
A megszokott színházi bérletsorozatok továbbra is folytatódnak, idén is népszerű előadásokat láthatunk majd. – A Kulturális Központ nyitása óta várjuk a város színházszerető közönségét. Minden évben válogatunk az ország teátrumainak bemutatóiból. Azzal, hogy ezeket az előadásokat Kecskemétre hozzuk, egyfajta kitekintést adunk, hazánk számos teátrumának munkájába pillanthat be a közönség – hangsúlyozta Bak Lajos.

Bak Lajos: A Kulturális Központ nyitása óta várjuk a város színházszerető közönségét.

Bak Lajos: A Kulturális Központ nyitása óta várjuk a város színházszerető közönségét.
Idén egy az eddigiektől eltérő, új feladatot is felvállalt a Kulturális Központ. Mostantól ugyanis menedzseri feladatokat is ellátnak. – Szeretnénk kecskeméti értékeket közvetíteni a nagyvilágba. Márciusban indul a Csík Zenekar és a Rackajam közös turnéja, amit mi menedzselünk. Népzenétől a rock and roll forradalomig című koncertjük megzenésített versekkel öleli fel ezt az időszakot. Az ősbemutató Kecskeméten lesz, utána Egerben, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen és Győrött koncerteznek majd.

Évtizedes közösségek

A Kulturális Központ egyik legfontosabb feladata a közösségépítés. A ház jelenleg harminckét szakkörnek, klubnak ad otthont, mely közül néhány több évtizedes múltra tekint vissza. A bélyeggyűjtők hetvenöt éve, a kertbarát kör pedig már harminc éve működik. Az éremgyűjtők, a galambászok, és a gombászok is rendszeresen találkoznak a házban, valamint itt működik az ország legnagyobb foltvarró köre is. A tavaly útnak indult Tanulás élménye pályázatnak köszönhetően pedig ötvenkét új szakkört, képzést indítanak útjára a projekt huszonegy hónapja alatt.
A Kulturális Központban működik a Kecskemét Táncegyüttes, mely a Tavaszi Fesztivál ideje alatt ismét önálló műsorral várja a közönséget. – A táncegyüttes rendszeresen részt vesz a városi eseményeken, valamint hazai és nemzetközi fesztiválokon. Tavaly megkapták a Kodály-díjat, emellett kiváló minősítést kaptak. Most ismét egy rangos megmérettetésre készülnek. Meghívást kaptak ugyanis a magyar néptáncélet legnagyobb seregszemléjére, az Operettszínházban rendezett Néptáncantológiára.

Rangos konferenciák helyszíne

– A konferenciák esetében szeretnénk megerősíteni a helyzetünket a piacon, mégpedig éppen amiatt, hogy az elkövetkezendő években több konferenciaközpont épül majd Kecskeméten. Idén több új tanácskozásnak adunk otthont. Márciusban a hazai és a határon túli magyar kulturális civil szervezetek gyűlnek össze nálunk. Ez a konferencia a teljes Kárpát-medencét felöleli majd. Erős az érdeklődés az üzleti életből is, hiszen a Mercedes gyár sok céget vonz Kecskemétre, akik a képzéseikhez helyszínt keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!