Kecskemét és környéke

2011.06.14. 19:52

Holdfogyatkozás: a Puli eszi meg égi kísérőnket?

Kecskemét – Szerda este érdemes az égre emelni tekintetünket, hiszen az egyik legszínesebb, szabad szemmel is jól látható égi jelenséget, a teljes holdfogyatkozást figyelhetjük meg. A Kecskeméti Csillagvizsgálóban este 9 órától várják az érdeklődőket.

Major Stella

Amíg nem rendelkeztünk nagy objektívvel felszerelt távcsövekkel, elődeink érdekesebbnél érdekesebb magyarázatokkal próbálták megindokolni a különböző csillagászati jelenségeket. A Holdat misztikussága miatt – folyton változik az alakja – mindig is néphiedelmek sokasága övezte.

– A holdfogyatkozást azzal magyarázták őseink, hogy ilyenkor egyszerűen megeszi valami a Holdat. Egyes indián törzsek úgy vélték, hatalmas égi kutyák falják fel állandó kísérőnket, amelyet a sebeiből kifolyó vér fest sötétvörösre – mesélte a delmagyar.hu-nak [namelink name="Szűcs László"], a Kecskeméti Planetárium munkatársa.

Ma már tudjuk, szó sincs égi kutyákról. Megnyugodhatunk, nem is a Google által kiírt nemzetközi versenyen induló magyar csapat, Puli névre hallgató űrszondája cincálja szét a Holdat, csupán holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi szerda éjszaka. Érdemes tekintetünket a sötét égboltra emelni, hiszen évek óta nem gyönyörködhettünk ilyen égi csodában. A jelenség ugyan szabad szemmel is jól látható, de a Kecskeméti Csillagvizsgálóban (Kecskemét, Kaszap utca 6-14.) szerdán este 9 órától ingyenesen várnak minden érdeklődőt, ahol távcsővel is meg lehet majd figyelni a Holdat. Fél 10-kor lesz a legszebb a látvány, a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül: mégsem borul sötétségbe, hanem narancsos vörösre színeződik. Ennek oka, hogy a Föld légköre kiszűri a napfény kék és zöld színét.

Ezt láthatjuk majd szerda este, ha az égre tekintünk.

Holdfogyatkozás: ezt láthatjuk majd szerda este, ha az égre tekintünk.
Holdfogyatkozáskor a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, vagyis bolygónk árnyékot vet állandó kísérőjére, ezért látjuk úgy, mintha elfogyna, majd újra kigömbölyödne a kráterekkel tarkított égi kísérőnk.

– A Holdfogyatkozást nem szabad összetéveszteni a Hold fázisváltozásával, amit minden hónapban megfigyelhetünk. A folyamat 29,5 nap alatt megy végbe: ez idő alatt éjszakánként figyelemmel kísérhetjük, hogyan lesz a sarló alakú újholdból telihold, majd hogyan fogy el ismét. Ennek az az oka, hogy a Földünk körül keringő égitest felénk forduló oldalából a Nap hol többet, hol kevesebbet világít meg – magyarázta [namelink name="Szűcs László"].

Holdfogyatkozást azért nem láthatunk minden teliholdkor, mert a Föld és a Hold pályasíkja 5 fokos szöget zár be, így a legtöbb esetben bolygónk árnyékkúpja alatt vagy felett halad el a Hold. Aki kihagyja a szerda esti holdfogyatkozást, december 10-ig kell várnia a következőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!