Kecskemét és környéke

2011.07.28. 10:32

Meseudvar: csillagszemek, tátott szájak

Kecskemét - Csillagszemű kisjuhászokkal volt tele a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Meseudvara. A gyerekek a játékoknak, a szülők pedig annak örültek, hogy van hová vinni a kicsiket nyáron is.

Major Stella

Pöttöm energiabombák mindenütt, ahová az ember tekint. Gyermekzsivajtól hangos Meseudvar fogad minket a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. – Minden játékot kipróbálunk – válaszolják a delmagyar.hu kérdésére Horváth Angéla és testvére Katika. A kislányok anyukája Horváthné Erdélyi Zsuzsanna azt is elárulja nem ez az első program, amin részt vesznek. – Jártunk a Bóbitára, zenés programra, illetve a Festékmanóra, rajzos foglalkozásra, és most a Meseudvart próbáljuk ki. Örülök, hogy nyáron sem feledkeznek meg a kisgyermekes családokról, és olyan programra tudom elhozni a lányokat, ahol játszva tanulhatnak.

Meseudvar: A csillagszemű Juhász - KÉPGALÉRIA


– A Meseudvar korosztálya elsősorban óvodáskorú. Ennek megfelelően logikai és ügyességi játékok, társas és kirakó várja a gyerekeket – vezet körbe minket [namelink name="Körtvélyesi Gyöngyi"] óvodapedagógus. A lurkók élvezik a nyüzsgést, lelkesedésüket csak a hangjuk szárnyalja túl: „Nem úgy kell! Add ide! Sikerült!, Én is, én is!", ilyen és ehhez hasonló mondatok cikáznak körülöttünk. Az a bizonyos mécses is könnyen törik, ha nem úgy sikerül egy-egy feladat, mint ahogy azt szeretnék, de a pár másodperces kétségbeesést aztán a kacaj váltja fel.

Meseudvar a KIO-ban
Szinte észre sem veszik a gyerekek, hogyan fordul át a szabadidős játék csoportos, interaktív foglalkozásba: [namelink name="Szirtes Józsefné"] bábos-játékházvezető mondókákkal, ritmusgyakorlatokkal köti le a lurkók figyelmét. Praktikája hatásos, pár perc alatt szinte az összes gyerek köré sereglik, és tátott szájjal figyeli A csillagszemű juhász történetét. A bábozás a ráhangoló játékokkal együtt mindössze háromnegyed óra. – Az ilyen pici gyerekek figyelmét nehéz huzamosabb ideig lekötni, a történet közben többször meg kell őket mozgatni, ezért a vesszőparipa, vagy a mondókákat ritmusosan kísérő taps, illetve a találós kérdések. Igyekszem az aktualitásoknak megfelelően alakítani a foglalkozást, most a kaszasuhintó, azaz a július hónappal és a betakarítási munkákkal ismerkedünk meg – árulja el a pedagógus.

Meseudvar: A csillagszemű Juhász - KÉPGALÉRIA


Hogy mindig naprakész lehessen, Szirtes Józsefnének 40-50 bőröndje van, ezek mindegyike egy-egy mese kellékeit, díszleteit tartalmazza. – Ahhoz, hogy idáig eljusson az ember, egy élet munkája szükséges, hiszen a bábok és a díszlet is saját készítésű – mondja.

Az előadás után, a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozás várta a Meseudvar apró résztvevőit: a Csillagszemű Juhász kapcsán nemezelhettek a gyerekek. És igazi, madárlátta finomságot, hamuban sült pogácsát kóstolhattak. A Meseudvar következő foglalkozásáról itt olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!