Kecskemét és környéke

2011.07.24. 15:24

Szávay Ági is az Ujhidy Tenisziskolában kezdte

Kecskemét – Családias légkör és gyerekzsivajtól hangos pályák fogadják a látogatót a város egyetlen tenisziskolájában. A klub vezetőjével, Ujhidy Zoltánnal beszélgettünk.

Szeitz Gergő

- Hogyan alakult meg az iskola?
- A megalakulás előtt is sok gyerek járt teniszezni a klubhoz, úgy gondoltam, hivatalos formát kellene adni ennek, így 12 évvel ezelőtt megalapítottam az iskolát. A név annak idején kuriózumnak számított: senkinek sem olyan tenisziskolája, amely az alapítója nevét viselte volna.

- Hány igazolt versenyzővel kezdték el a munkát?
- Az elején 5-6 gyerek, és 7-8 felnőtt versenyzővel indultunk a különböző megmérettetéseken. Az idő múlásával ez a szám szerencsére egyre inkább megnőtt. Sosem az volt a legfontosabb, hogy mennyi igazolt játékosunk van, hanem az, hogy játszanak az emberek, és látogassák a teniszpályát a sport öröméért.

- Kik a legnagyobb nevek, akik itt bontogatták a szárnyaikat?
- Az egyik [namelink name="Bardóczky Kornél"], aki 6 évesen nálam kezdte a teniszt, sajnos, vele keveset tudtam játszani, de két-három évet ő is nálam versenyzett, illetve [namelink name="Szávay Ági"], aki öt éven keresztül volt a tanítványom. Elmondhatom, a magyar mezőnyben a férfiaknál és a nőknél is a mostani első helyezett az én kezeim közül került ki.

Tenisz-palánták az Ujhidy Tenisziskolában.

Versenyző-palánták az Ujhidy Tenisziskolában.
- Te is kiváló játékos voltál, jelenleg edzőként segíted a teniszreménységek munkáját. Fontos, hogy egy edző rendelkezzen játékos múlttal is?
- Adódnak szituációk, amelyekbe csak akkor tudod beleképzelni magad, ha tudod, mi zajlik a játékos fejében. Ha sosem álltál pályán, akkor nem tudod átérezni a tanítványod helyzetét, hangulatát. Léteznek olyan trénerek, akik világszínvonalú teniszezőket neveltek, és sosem voltak játékosok, tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt.

- A tenisziskola a játéktudás mellett azt is tanítja versenyzőinek, hogyan kell mentálisan is felkészülni.
- Próbálunk erre is hangsúlyt fektetni. Egy-két gyerek, akinek erre szüksége van, sportpszichológushoz is jár. Van egy füzet, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok, aki komolyabban gondolja a versenyzést. Ez a füzet a folytonos megmérettetést jobbára pozitív gondolkodással, és olyan érzelmi stabilitással fűzi össze, amire az embernek az élet bármilyen területén szüksége lehet, például hogyan készülj fel egy versenyre, hogyan kezelj a teniszpályán bizonyos szituációkat.

- Nagyon szép, családias környezetben működik a klub. Eleinte is így tervezték?
- Nem terveztük, így alakult. Abból a szempontból előnyös a családok számára, hogy ha kijön a gyerek, akkor az apuka és az anyuka is itt ragad, az egész család hasznosan tudja eltölteni a szabadidejét: lehet nézelődni a pályán, beszélgetni az ismerősökkel. A családias légkör kialakítása pozitív képet fest a tenisziskoláról.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!