Kecskemét és környéke

2011.10.09. 09:21

Nagy rajzolás: katica a színes kövön

Kecskemét - A Kulturális Központ és a Bozsó Gyűjtemény közös alkotónapján kicsik és nagyok együtt festettek, rajzoltak, vágtak, ragasztottak. Ecsetet ragadtak a kétéves apróságok és az unokáikat kísérő nagyszülők is. <br>

Gál Orsolya

Hatvan kilogramm gipsz, húsz kilogramm tempera, ezerkétszáz hurkapálca, húsz darab olajpasztell krétakészlet, húsz tubus ragasztó, két vödör kavics, egy vödör homok, fél tucat színesceruza-készlet, ugyanennyi grafit és rengeteg papír. Nagyjából így lehet, megvonni az idei kecskeméti Nagy Rajzolás mérlegét. Ennyi eszköz fogyott el ugyanis a világ legnagyobb rajzfesztiváljának hírös városi helyszínén.

Sokféle technikát kipróbálhattak azok, akik szombaton részt vettek a Nagy Rajzoláson. Készíthettek óriásfestményt, szalagképet, térbeli rajzot, emléklapot, festett kavicsot vagy akár labirintust is. Rajzolhattak homokba, ásványra, gipszre, kipróbálhattak egyszerű grafikai technikákat, sőt, alkothattak akár bekötött szemmel is. A hagyományos rajzeszközök mellől pedig nem hiányozhattak a digitális rajzpadok sem.

A Nagy Rajzolás Kecskeméten - GALÉRIA


Az ötéves Gonda Tünde Veronika anyukájával alkotott a Nagy Rajzoláson. - Ez egy színes kő, ez meg egy katica – mutatta büszkén festett kavicsait a szőke kislány. – Ezt a harmadikat anya csinálta Zozónak, az ikertestvéremnek. Szerintem a legszebb a katicás kő lett – fűzte hozzá a kis Tünde, aki bizony otthon is szívesen rajzol.

A kavicsfestés idén óriási sikert aratott, de a homokkal és ragasztóval készült képekből is rengeteg készült. Emellett ahogy már tavaly is, idén is nagyon népszerű volt az óriási családi rajz. - Csomagolópapírt terítettünk le a földre, erre feküdtek rá a gyerekek, akiket körberajzoltunk – mesélte a hatalmas képek készítésénél segédkező Ragó Loránd képzőművész. - A kontúrrajzot úgy töltötte ki mindenki, ahogy akarta. A gyerekek festhettek magukból lovagot, kalózt, vagy akár robotembert. Bevonták a szüleiket is az alkotásba, és úgy láttam, hogy az anyukák és az apukák is nagyon élvezték a munkát. Az első két perc volt számukra a nehéz, de aztán látták, hogy itt folyathatják a festéket, használhatnak ecsetet, ujjbegyet, kézfejet, és bátran megvalósítják az elképzeléseiket – tette hozzá Ragó Loránd.

A Nagy Rajzolás - Alkoss a nyereményekért! - GALÉRIA


Sokan figyelték kíváncsian azt is, hogyan készülnek a linómetszetek. A fiatalok megtekerték a kereket, majd a túloldalon csodás képek bukkantak elő. A linómetszés lényege, hogy egy darab linóleumra kivéssük a formát, amit egy henger segítségével bekenünk olajfestékkel. Ezt aztán beborítjuk egy papírral, és áttekerjük a présen – avatott be a látványos technikai megoldás titkába Takács Márta, a Kandó Kálmán Szakközépiskola grafika szakos diákja. Az iskola tanulói más érdekességgel is készültek. - Gipszlapokat öntöttünk ki, amiket aztán akrilfestékkel befestettünk. Ebbe lehetett szöggekkel mintát karcolni – mondta a delmagyar.hu-nak Krát Viktor művészeti tagozatos diák. Ezt a technikát kipróbálta a kilenc éves Varga Nóri is, aki egy lovas képet készített a gipszlapra. – Mindent kipróbáltam, amit csak lehetett, de ez tetszett a legjobban. A papámnak van három lova, és az istálló falára feltesszük majd ezt a képet – árulta el Nóri.

Az egyik asztalnál sorban ültek, mint az orgonasípok a Bodor testvérek. Apukájuk, Zoltán büszkén figyelte, hogy alkot négy csemetéje, és ahol kellett besegített nekik. – A fiúk nagyon szeretnek festeni, rajzolni. Benedek csupán két és fél éves, Boldizsár négy és fél, Dani hat, Bálint pedig tízéves. Míg a feleségem az iskolában tanul, mi a fiúkkal eljöttünk alkotni egy kicsit – tudtuk meg az apukától, akinek legkisebb gyermeke éppen elkészült a nagy művel.

A Nagy Rajzolás Kecskeméten - GALÉRIA


Két barátnő, Tiborcz Vanda és Nagy Mirtill egy olyan képet készített, aminek ők maguk is a szereplői lehetnek. - Ki kellett vágnunk a fejünk formáját egy papírra, majd két összeillő dolgot rajzoltunk rá. Közösen találtuk ki, hogy fogkrém és fogkefe legyünk – mesélte Vanda, aki kipróbálta a homokrajzot, festett kavicsot és még a kilenc méter hosszú festmény készítésében is részt vett. A két lány ezután ahhoz az asztalhoz ült le, ahol a képregények készültek, Mirtill ugyanis ezt szerette volna kipróbálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!