Kecskemét és környéke

2012.04.04. 19:20

135 milliárd forintos forráshoz juthat Kecskemét

Megvalósíthatósági tanulmány készül a közlekedés fejlesztésére Kecskeméten és térségében. Ha a fejlesztés megkezdődhet, az 135 milliárd forint pályázati forrást jelenthet a városnak.

Delmagyar.hu

Kecskemét és térségének közlekedési fejlesztésére megvalósíthatósági tanulmány készül, melyet az Európai Unió és az állami költségvetés 401,8 millió forinttal támogat; ha a fejlesztés megkezdődhet, ez 135 milliárd forint pályázati forrást jelenthet a városnak. A projekt irányító testülete szerdán alakult meg Kecskeméten.

A tanulmányban megoldásokat próbálnak találni Kecskemét és térségének közlekedési problémáira, a közösségi közlekedésre koncentrálva, a munkaerő mobilitását is segítve - mondta Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) , Kecskemét polgármestere az MTI-nek. Hangsúlyozta: az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyeket az ingázók könnyebben elérhessék, és a munkaerő mobilitása a munkáltatóknak is előnyös.

Zombor Gábor kiemelte: Kecskemét jelentős részét köti le a közlekedésfejlesztési programoknak, melyek összességében 135 milliárd forint pályázati forrást jelenthetnek a városnak, ebből az elővárosi közlekedés fejlesztésére vonatkozó projekt 75 milliárd forint. A polgármester szerint a programok megvalósításának középtávon van esélye, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió 2014-től induló költségvetési ciklusában fejeződhetnek be.

Az elővárosi közlekedést fejlesztő projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére 8 hónap áll rendelkezésre, majd a végleges tervek elkészítése következhet, szintén megközelítőleg 8 hónap alatt, ezt követően indulhat a kivitelezés - fűzte hozzá. Mint mondta, a várost és térségét érintően HÉV-jellegű kötött pályás közlekedésről is szó lehet, vagy a munkavégzéshez illeszkedő, sűrített autóbuszjáratokról.

A közúti közlekedési fejlesztés Szentkirályt, Kerekegyházát, Fülöpházát, Balázspusztát, Szabadszállást, Fülöpszállást, Ballószöget és Helvéciát érintheti. Ezek a gyűjtőutak jelenleg is nagy forgalmat bonyolítanak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!