Kecskemét és környéke

2013.09.26. 09:49

Kecskeméti repülőnap: 50 millió forintot fizettek ki a helyi vállalkozásoknak

A rendezvény költségeinek összesítése jelenleg is zajlik - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Eddig nagyságrendileg 50 millió forintot fizettek ki a kecskeméti illetőségű vállalkozásoknak és intézményeknek a Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai bemutató szervezői, a rendezvény költségeinek összesítése jelenleg is zajlik - közölte [namelink name="Hende Csaba"] honvédelmi miniszter szerdán, a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

[namelink name="Juhász Ferenc"], szocialista képviselő korábban azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy a kecskeméti repülőnap lebonyolításában kaptak-e szerepet a helyi vállalkozások, majd egy újabb írásbeli kérdésében arról érdeklődött: milyen fajtájú és értékű áruk, szolgáltatások beszerzését és pontosan hány kecskeméti vállalkozás bevonásával bonyolították le a rendezvény.

Hende Csaba erre reagálva kifejtette, hogy a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kapcsán Kecskeméten összesen tizenhárom szálláshellyel és három étkezést biztosító céggel kötöttek szerződést az esemény szervezői. A rendezvényen árusként kilenc kecskeméti székhelyű vállalkozó vett részt.

Az ideiglenes parkolók útcsatlakozásainak forgalomtechnikai tervezését, a parkolók útlehajtásainak kiépítését, a buszfordulók kialakítását és a Nemzeti Közútkezelőnél történő engedélyeztetési eljárást két helyi vállalkozó bevonásával folytatták le - tette hozzá.

A rendezvényre gépkocsival érkező látogatók zavartalan parkolásának biztosítására a tárca két magánszeméllyel, két egyéni vállalkozóval, valamint két gazdasági társasággal szerződött. Mindezeken túlmenően a repülőnap szervezői további hat kecskeméti vállalkozást és intézményt vontak be személyszállítási feladatok és eszközök, élelmiszer, kórházi szolgáltatások, tűzvédelmi feladatok és forgalomirányítási eszközök biztosítására - fejtette ki a tárcavezető válaszában.

[namelink name="Borbíró Zoltán"], a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára augusztus 7-én az MTI-nek elmondta, hogy a honvédelmi miniszteri utasításnak megfelelően szeptember 30-ig kell elkészülnie az idei Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai bemutató lebonyolításáról szóló átfogó jelentésnek, amely egyebek között a költségeket is tartalmazza majd.

A helyettes államtitkár, aki egyben a rendezvényt szervező bizottság elnöke is, azt mondta: idén "minden idők leglátványosabb repülőnapját, s ehhez képest az előzetes becslések szerint minden idők legolcsóbb repülőnapját szervezték meg". Soha ennyi repülőeszközt és köteléket nem láthattak az érdeklődők hazai repülőnapon, ráadásul mindezt - elővételben - a három évvel ez előtti árakon kapták.

A Magyar Honvédség katonái mellett több mint 300 rendőr, számos katasztrófavédelmi és mentődolgozó vett részt az esemény biztosításában. A két nap alatt összesen 142 repülő és helikopter vett részt a bemutatókban, a programokat baleset nélkül, problémamentesen hajtották végre.

Borbíró Zoltán elmondta: a repülőnapot elsősorban a szponzorok - köztük például a MOL, valamint az OTP - bevonásával finanszírozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!