Kecskemét és környéke

2014.03.05. 07:18

˝Egyszer volt….az ősember˝: kiállítás a Cifrapalotában

Előemberek, ősemberek és mamutok a Cifrapalotában. Nagy sikerrel övezett kiállítás érkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, amely az emberré válás folyamatát foglalja össze szemelvényszerűen.

A kiállítás kurátora, [namelink name="Varga András"] antropológus, a szegedi múzeum főmuzeológusa a következőkről számolt be a koncepcióval kapcsolatban:

A 20 millió évet felölelő tárlat alapvetően két blokkot mutat be: a kőszerszámok használatát, és az ősemberek arcrekonstrukcióit. Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a feltárt koponyacsontokból a mai modern technika segítségével nagyon jól meghatározható az izmok tapadási felületének minősége és ezek alapján élethű arcrekonstrukciókat képesek előállítani a szakemberek. Ezekből állítanak ki néhány modellt, melyek Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből érkeztek hozzánk.

Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum

Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum
Emellett látható lesz egy mezolit ház rekonstrukciója, melynek alapjait a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei tárták fel a Jászságban. Érdekesség, hogy nem sok olyan mezolit ház-alaprajz van, amiből egyértelműen azonosítani lehet a ház pontos kinézetét, felépítését. Az ásatás vezetőjének, Kertész Róbert őstörténésznek azonban szerencséje volt, hiszen az általa feltárt ház belső felépítése ezúttal nyomon követhető volt. Több elképzelés létezik arra vonatkozóan, hogy mivel burkolták ezeket a házakat: mi állatbőrrel történő burkolást mutatunk be, mivel a jászsági ásatás során erre utaló nyomokat találtak a kollégák. Ezen kívül azonban a mezolit házak náddal és fakéreggel történő borítása is ismeretes.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum
A tárlat nem csak az előemberekre és az ősemberekre fektet hangsúlyt, hanem a környezetükben élő állatokat is bemutatja több tízezer év távlatában. Az alföldi folyók vidékei és homokbányái gazdagok őslényekben, ezeknek a csontjaiból állítottunk össze egy kollekciót. Emellett a látogatók megtekinthetik az állatok életnagyságú festett képeit a kiállítótér egyik falán. A különleges csontok iránt érdeklődők megnézhetik a barlangi medve péniszcsontját, egy mamut alsó állkapcsát, valamint egy orrszarvú koponyacsontját.

Kecskeméti Katona József Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum
A gyerekek számára interaktív foglalkoztató-eszközökkel készülnek a szervezők, például belebújhatnak egy iglu- formájú kisházba, beleülhetnek Frédi és Béni kőkorszaki kocsijába, az ősember ruháját felöltve pedig számítógépes, állatvadászattal kapcsolatos játékot próbálhatnak ki.

A kiállítás június 29-ig látogatható. Múzeumpedagógiával kapcsolatban figyeljék a Cifrapalota honlapját: muzeum.kecskemet.hu/cifra. A tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges a 76/480-776-os telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!