Kecskemét és környéke

2014.05.31. 13:22

Kecskemétiek Doberdó Közös emlékezetéért

A Gianfranco Simonit vezette Történelmi Kutatóosztály a San Martino del Carsoban működő Karszt-i Barlangászcsoport keretében az első világháború idején oly kegyetlen csaták tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be.

A napokban Kecskeméten járt az észak-kelet olaszországi Gorizia tartomány egyik jeles hagyományőrző civil szervezetének delegációja. A Gianfranco Simonit vezette Történelmi Kutatóosztály a San Martino del Carsoban működő Karszt-i Barlangászcsoport keretében az első világháború idején oly kegyetlen csaták tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be.

Kecskemétiek Doberdó Közös emlékezetéért. Fotó: kfj (galéria)


Ennek híre jutott el már korábban a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz, amelynek munkatársai egy jó ideje elszántan készülnek az I. világháború kitörése centenáriumának méltó megörökítésére. Mint arról már híradások születtek, a témavezető kurátorok: [namelink name="Bognár Anikó"] és [namelink name="Tombáczné Végh Katalin"] irányításával készülnek Kecskemét és egyúttal a térség e kiemelkedő kiállításának megvalósítására. A „Hazatérnek…" címmel tervezett nagyszabású vállalkozáshoz elsőként csatlakoztak a legendás Doberdói fennsíkhoz közeli kisvárosban tevékenykedő olaszországi hagyományőrzők.

Kecskemétiek Doberdó Közös emlékezetéért. Fotó: kvj (galéria)


Magyar részről a kecskeméti szakembereket már elsőkként neves gyűjtők: Máday Norbert és a szegedi [namelink name="Szanka József"] segítik, személyükben is osztoztak a mostani megbeszélés alkalmával. A tél végi olaszországi látogatást követő mostani munkanap további résztvevői a Meritum Egyesületet képviselő [namelink name="Csáki Béla"] és [namelink name="Murányi Gábor"] voltak. Az újabb, immár számos konkrétummal és részlet-kidolgozással gazdag megbeszélésen jelen volt [namelink name="Mák Kornél"], Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere is. A kecskeméti szakemberek ezekben a napokban már a Duna-Tisza köze további gyűjteményeit és adományozóit keresik fel sorban és szervezik a kiállítás majdani további helyszíneit és így is bővítik az együttműködők körét.

kvj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!