Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

102 embernek mondott fel a Fornetti

Kecskemét - A februári bejelentés után hétfőn kiderült, dolgozói közül kiktől válik meg a Fornetti Kft. kecskeméti és kiskunfélegyházi üzeme. Március 16-ai hatállyal az eredetileg tervezett 120 helyett 102 embert bocsátanak el.
Szabó József ügyvezető igazgató a delmagyar.hu érdeklődésére kifejtette, igyekeztek maximálisan alkalmazottaik érdekeit szem előtt tartani, így maradhatott meg 18 állás a februárban előrejelzetthez képest.

A vezető hangsúlyozta, a döntésben nem játszottak szerepet a hazai piaci viszonyok. „Romániában (Temesváron) és Bulgáriában (Szófiában) zöldmezős beruházás keretében egy-egy új üzemet húztunk fel összesen 13 millió euróból. E két térséget eddig a Bács megyei üzemek látták el, de innentől szerepüket a helyi gyárak veszik át. Ezért volt szükség a létszámleépítésre" - indokolta a döntést az ügyvezető.

Szabó József hozzátette, az arra alkalmasak számára átképzési lehetőséget kínálnak a vállalat portfólióján belül, az úgynevezett Boltépítő program keretében. Egyesekre így a jövőben is számítanak boltrendezőként, átépítőként illetve technológiai munkatársként.

További reményt jelenthet az elbocsátottak számára, hogy ha a jelenleg piacszerző körúton lévő tulajdonos, Palásti József tárgyalásai sikerrel járnak, újra bővíthetik a két üzem kapacitását. Szabó elmondta, ekkor a hétfőn elbocsátott dolgozók a vállalati döntés értelmében prioritást élveznek.

Információink szerint a 102 elbocsátottból 70 a félegyházi üzemben (képünkön) dolgozott
Információink szerint a 102 elbocsátottból 70 a kiskunfélegyházi üzemben dolgozott.
A szerző felvétele

Az egyik, neve elhallgatását kérő elbocsátott dolgozó a delmagyar.hu-nak elmondta: „Palásti József a televízióban előre rögzített felvételen tájékoztatott minket a leépítésről, arról, hogy kinek mondanak fel. Két lehetőséget kínált fel, vagy március 16-ai hatállyal megszűnik a szerződésünk, vagy még két hónapig a cég alkalmazásában maradunk. Utóbbi esetben egyoldalúan bontják fel a szerződést, és akkor egy hónapig nem kapunk munkanélküli segélyt. Én nem várok, amint lehet, felmondok. Nem sok esély van arra, hogy visszavegyenek a leépítés után – panaszolta a dolgozó. – Most a munkaügyi központba megyek, minél gyorsabban megpróbálom felfrissíteni a német nyelvtudásomat, és remélem, a Mercedes-gyárnál előbb-utóbb alkalmaznak majd."

„Mindenkit meglepett a februári bejelentés, hiszen egy fejlődő, prosperáló cég alkalmazottjaként aligha gondoltuk, hogy fennáll a kirúgás veszélye – tette hozzá a félegyházi hölgy.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a fagyasztott pékárukat termelő és forgalmazó cég kecskeméti és a félegyházi üzemében a leépítést követően 520-an dolgoznak tovább.

Szerbiai sikertörténet

Február végén, a Szerbiában működő magyar vállalkozásokról készült összeállításunkban arról írtunk, hogy a Fornetti közvetve csaknem ezer embernek ad munkát, és legutóbb a 77. legnagyobb adózó volt a délszláv országban. Az Újvidéki Magyar Szóból kiderül, hogy amikor a Fornetti Mini Péksüteménygyár két éve 9 millió euróból bővítette üzemét, a szabadkai önkormányzat a kialkudottnál negyedével kevesebbet kért egy bizonyos földterületért, hogy hozzájáruljon a munkahelyteremtő beruházáshoz. A Fornetti viszont helybeli klubokat, iskolákat támogat, és a szabadkai kórházat is segíti. A teljes cikkhez kattintson ide!

Kis cégtörténet

1997: Palásti József pékmester ez év március 1-jén családi vállalkozásban hozta létre a Fornetti Kft-t. Egy átalakított kecskeméti polgárházban kisipari jelleggel indult el a fagyasztott termékek gyártása. A választék ekkor még sajtos és tepertős pogácsákból állt.

1998: Kiskunfélegyházán épült meg a Fornetti első nagy gyártócsarnoka. Csokis, vaníliás és barackos termékekkel bővült a választék.

1999: Már Magyarországon kívül is - Szlovákiában, Lengyelországban és Horvátországban - megjelent a Fornetti Franchise, egy évvel később pedig Csehországra és Romániára is kiterjesztette hálózatát.

2001: Kecskeméten felavattak egy 4000 négyzetméteres gyárat és vállalati központot.

2002: Ősszel megjelentek az üzletekben is a cég fagyasztott, otthon kisüthető termékei. Szerbia is csatlakozott a franchise rendszerhez.

2003: 1,5 milliárd forintos beruházással kibővítették és modernizálták a kiskunfélegyházi gyárat, ahol beüzemelték Magyarország legnagyobb kapacitású alagút kemencéjét, amely óránként 1 tonna készre sütött termék előállítására alkalmas. Megnyíltak a hálózat első Európán kívüli üzletei Kuvaitban.

2004: Szeptemberben bevezették a forradalmi újdonságnak számító előkelesztett termékeket, amelyek 15 percre csökkentik a termékek bolti elkészítési idejét. Megkezdődött a franchise rendszer kiépítése Ukrajnában.

2005: Május 19-én felavatták a Fornetti Pannon Kft. 3000 négyzetméteres csarnokkal bővült igali gyártóüzemét.

2006: Augusztusban, mintegy 3,5 millió eurós beruházás keretében a kecskeméti gyárban üzembe helyeztek három teljesen automata gyártóvonalat, amelyek egyenként 1 tonna/óra gyártókapacitással rendelkeznek. Megjelent a Fornetti Pizza a kunszállási mintaboltban.

2007: Októbertől a Fornetti-termékek nem hidrogénezéssel előállított margarinnal készülnek. Ez a korábbinál jóval egészségesebb, transz-zsírsavban szegény alapanyag.

Olvasóink írták

 • 18. makákó 2010. március 10. 10:05
  „Okos.
  Én is vinném a gyáramat, ha lenne. Minek görcsöljön itthon, ha kint kisebb a sarc, meg logikusabb is közelebb gyártani a piachoz.”
 • 17. tarkan 2010. március 10. 09:59
  „De a "gazdasági mutatók kedvezőek"""::)))Kétlem hogy az elbocsájtottak is igy látnák,ez itt a baj ma Magyarországon,élni és Élni hagyni!!!!::))))))Jelenleg minden fuldoklik,és ez nem ma fog átalakulni....”
 • 16. nanemaaa 2010. március 10. 09:53
  „Egy újabb sikertörténet. A külföldi multikat utáljuk, mert kiviszik az itt szerzett hasznot.
  A Fornetti pedig határon kívül fejleszt zöldmezős beruházás keretében. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy a kedvezőbb adózási feltételek okán hamarosan a székhelye is átkerül határon kívülre. Így kell egy jól működő magyar céget és az általa itthon szerzett pénzt szintén "kivonni" az ország vérkeringéséből.
  Köszönjük Fornetti. Előre!”
 • 15. reagens 2010. március 10. 08:30
  „Jól kitörölték a ... papír nélkül.

  Jártak így mások is mostanában.”
 • 14. shalomka 2010. március 09. 23:44
  „mit kelle ezen felháborodni? eddig az átlagnál sokkal jobban kerestek és egy csomó pluszjuttatást kaptak az ott dolgozók. most meg leépítés van, mint sokhelyen másutt is.”
 • 13. flexsnake 2010. március 09. 22:27
  „A sonkakrémes pogi kuvajó, meg a sajtkrémes, a pizzájukból a kolbászos mindenhol szar, de a inkás ehető, a kávéjuk jó, de drága”
 • 12. CID 2010. március 09. 21:52
  „Én spec nem eszek ilyen sütit mert, szerintem szar. De mit nem lehet ezen érteni. Eddig itt gyártotta és exportálta. Most, miután befutott a termék külföldön, ott gyártja ahol eladja. Mi itt a gond ?
  Azt csinálja mint minden multi ( mert ugye már ő is az ) . És még csak zsidózni, kommunistázni, cigányozni sem lehet. Tényleg szar ügy.......”
 • 11. Zsoltee0716 2010. március 09. 21:09
  „pff”
 • 10. reagens 2010. március 09. 20:34
  „Nembaj, majd mönnek a fürdőbe melózni!

  :))”
 • 9. flexsnake 2010. március 09. 19:48
  „Jó kis cég, megy is. De ezzel lehetett számolni előre, aki most kezd el kapkodni az hülye. Már régen bejelentették hogy számítanak rá. Azért ne kelljen már valakit alkalmazni annak ellenére hogy nincs rá szükség.”
 • 8. rozator 2010. március 09. 18:31
  „9349779 2010.03.09. 18:09! Nem érted a dolgot! Ott termel, és ide hozza a profitot!”
 • 7. Logaritmus 2010. március 09. 18:05
  „N.P. : na ja, amikor OTP-s Csányi Sándor, vagy a MOL viszi ki a Erdélybe, Írországba, Iránba a profitot és nem itthon fekteti be akkor nincs baj. Amikor a Fornetti akkor sincs baj. De ha az AUDI Hungária vagy a TESCO visz ki valamennyi profitot akkor az nemzethalál.”
 • 6. Logaritmus 2010. március 09. 18:03
  „Kár a munkahelyekért - viszont jó az egészségnek. Alig jobb a Fornetti, mint bármelyik túlfűszerezett krumpli chips.”
 • 5. N.P. 2010. március 09. 17:45
  „Ugye ez egy "echte" magyar vállalkozás! Akkor mi is a különbség a multi és a mélymagyar vállalkozások gyakorlata között???”
 • 4. Logaritmus 2010. március 09. 17:27
  „Kár a munkahelyekért - viszont jó az egészségnek. Alig jobb a Fornetti, mint bármelyik túlfűszerezett krumpli chips.”
 • 3. antikos 2010. március 09. 17:11
  „Igaz magyar történet! Egyszerűen el kellene gondolkodni az adókon....”
 • 2. barkzso 2010. március 09. 16:57
  „Miért haragszol rá ennyire?”
 • 1. IVY 2010. március 09. 16:51
  „Nos igen.
  Jól megszaladt a kis pékgyereknek.
  Ha rám hallgat, -lelép családostól Romániába és felszámol itt mindent maga mögött.
  DE!!!!
  Egy feltétel azért van!
  Soha többé, a lábát nem tehetné vissza az országba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdasági miniszter látogat a Kecskeméti Főiskolára

Az előzetes tervek szerint Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is részt vesz március 16-án a Kecskeméti Főiskolán található hegesztő műhely átadásán. Tovább olvasom