Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

17 milliót költhet Kecskemét a roma gyerekek felzárkóztatására

Kecskemét - 17 millió forintos Európa Uniós támogatást nyert el Kecskemét a helyi roma gyerekek felzárkóztatására. A cél, hogy megszűnjön a különbség gyerek és gyerek közt.
Ünnepélyes keretek között indult útjára kedden a „Kecskemét esélyegyenlőségi tervének megvalósítása" című projekt. Az Európai Unió által támogatott pályázat végrehajtásában négy intézmény tíz intézményegysége vesz részt. A cél, hogy a magyar közoktatásban érvényesüljön az esélyegyenlőség, és erősödjön az iskolarendszer esélyteremtő szerepe a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók vonatkozásában.

A „Kecskemét esélyegyenlőségi tervének megvalósítása" című projektet – amelynek kedvezményezettje a város önkormányzata - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 17 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Mák Kornél oktatásért felelős alpolgármester az ünnepségen így fogalmazott: - A pályázat alapvető célja, hogy a magyar közoktatásban elősegítse az esélyegyenlőség érvényesülését, és megerősítse az iskolarendszer esélyteremtő szerepét a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók vonatkozásában. Kiemelt cél az is, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekeknek az iskolák közötti és iskolán belüli szegregációja csökkenjen, ezt pedig olyan beavatkozásokkal érhetjük el, amelyeknek köszönhetően a tanulói arányok kiegyenlítődnek. A pályázat célja az is, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekek minél nagyobb arányban részesüljenek az óvodai nevelésből és a korai fejlesztést támogató szolgáltatásokból, megvalósulhasson a gyermekek minél korábban kezdődő, és rendszeres óvodáztatása."

Nagyszabású ünnepség keretében indították útjára a 17 milliós felzárkoztatási programot.
Nagyszabású ünnepség keretében indították útjára a 17 milliós felzárkoztatási programot.

A pályázat keretében lehetőség van különböző eszközök, például fejlesztő játékok vásárlására, irodaszer beszerzésre, pedagógusok továbbképzésére, mentorszolgálat elindítására, gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök továbbképzésére, esélyegyenlőség szemléletét megteremtő és javító közösségi programok megvalósítására, beóvodázási felelős foglalkoztatására.

A projekt végrehajtásában részt vevő intézményegységek: Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Mátis Kálmán Utcai Óvodája, és annak Juhász utcai tagóvodája, Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Tóth László Általános Iskolája, Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház Hetényegyházi Óvodája, Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház Ménteleki Általános Iskolája, Corvina Óvoda és Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája, Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskola Forradalom Utcai Óvodája, Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Damjanich János Általános Iskolája, Belvárosi Óvoda és Általános Iskola Árpádvárosi Óvodájának Csongrádi Utcai és Matkói tagóvodája.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dodó 2011. június 08. 17:41
  „Kecskemét: Az 1990-es népszámláláskor a városban 102 516-an éltek.
  2001-ben a város nemzetiségi megoszlása a következő volt: 95% magyar; 0,8% cigány; 0,4% német; 0,2% szlovák; 4,8% egyéb. Ez a 0,8 % = 820,128 cigány.Szorozzuk fel 10-zel, hogy közelítsünk a valós és a mostani helyzethez. Ez 8201 egész egyharmad cigány. ismerve szaporaságukat vegyük felét gyerekkorúnak és felzárkózónak. Ez 4100 és kétharmad felzárkózni vágyó rajkó. 17 millió/ 4100,64 = 4145 Ft 70 fillér.

  Felháborító! csak ennyit ér egy tanulni vágyó tehetség Kecskemétnek és a kecskemétieknek?
  Szégyen! Azonnali adóemelést, hogy többet adhassunk nekik!”
 • 21. bambinaXX 2011. június 08. 13:51
  „20! felháborító”
 • 20. zoltanszabo 2011. június 08. 13:42
  „Az a k... Ajtay É. pere is ma kezdődőtt ott Vhelyen. 2 millió Ft --"sajátja ként kezelte..."
  Bszárszón üdültetett / 10--14 éves / gyerekeket, de inkább felnőtteket---ami számlát elfelejtett kifizetni.
  EZÉRT KELL NEKIK A SOK--SOK MILLA , mint a többi k...politikus ellopja a közpénzeket !
  A cikkben szereplő 17 millából ---inkább munkahelyeket kellene létrehozni.
  Máshol olvastam : a cigányoknak adott föld, vetőmag, palánta , ásó-kapa. Nem hozták a várt eredményt. a kertekben derékig érő gaz van. Kimerültek csak abban ,hogy elveteményeztek.
  Szüretelni meg majd--a dolgos magyar ember földjére mennek.”
 • 19. qrumpli 2011. június 08. 13:14
  „Éljen a király!
  Bár legközelebb kisebb lesz a szavazótábor mert a király munkát ígért!
  Az meg ugyi nem hiányzik.”
 • 18. L0GARITMUS 2011. június 08. 12:10
  „engem irritál a 100 tagu ciganyzenekar
  öket miért nem tiltják be?
  tessék átneveztetni öket iss!”
 • 17. zoltanszabo 2011. június 08. 12:09
  „T. 16.
  Gyanítom az a lóvé már régen szét lett osztva ! Ez csak cumi a népnek ! Se elszámolni, se vissza fizetni nem kell --gondolod hol lehet ez a kis apró pénz ?!!”
 • 16. Apátfalvi** 2011. június 08. 11:53
  „Egyvalamit nem értek: Hogy lehet az, hogy azok a cigány fiatalok, akik tanulni akartak, azok tanulhattak is, bármiféle szegregáció, meg hátrány nélkül? Hogyan lehet az, hogy itt Apátfalván is vannak olyan cigányok, akik például autószerelők, szobafestők, meg hasonlók, és őket nem láttam sohasem sírni az állítólagos "kirekesztés" miatt - bár ismerni nem annyira ismerem őket, de látom, hogy normálisan élnek, és normálisan dolgoznak.

  Van olyan érzésem, hogy ezek a milliók a felzárkóztatásra meg az esélyegyenlőségre kiváló aranybányául szolgálhatnak egyes személyeknek, mivel aki eddig tanulni, és dolgozni akart a cigányok közül, az simán megtehette, aki meg nem, annak meg hiába lobogtatják az orra előtt a nagyfejesek a millióikat, akkor sem fognak munkába állni.”
 • 15. babfozelek 2011. június 08. 11:46
  „"Nagyszabású ünnepség keretében indították útjára a 17 milliós felzárkóztatási programot."
  Jááj, legyek már egy kicsit demagóg én is... Ezt a "nagyszabású ünnepséget" már ebből a 17 millióból fizették?”
 • 14. zoltanszabo 2011. június 08. 11:17
  „Ez felzárkózás nem pénz kérdése ! AKARAT !
  de nem a fehérbőrű magyarból hiányzik : ha nem a cigányból. 1000év alatt se sikerült nekik , majdd most ! Segít neki Orsós Valter !
  Ezeknek a vérükben van , ezt nem lehet milliókkal megváltoztatni : ezek sehol a világon NEM dolgoznak ! Nem ismerik mi az a MAGÁNTULAJDON! Ezek mindenhol a világon : lopnak, bűnöznek, rettegésben tartanak gyerekeket--idős személyeket. Nem tudnak--nem is akarnak beilleszkedni ! Lásd : Francia --Olaszország --Kanada --mindenhol kiutasítják őket !”
 • 13. bambinaXX 2011. június 08. 11:16
  „benntlakásos óvodával, iskolával lehetne őket kiragadni a környezetből, mert otthon nem látnak semmi jót.

  tudom, ez nem megoldható - viszont a kötelező óvoda is jó ötlet: minél előbb látják más gyerekek viselkedését, tanulják meg a szabályokat, annál valószínúbb, hogy tudnak majd alkalmazkodni. és ahogy az iskolában, megvonnám a CSP-ot attól, aki sokat hiányzik.”
 • 12. lidocain 2011. június 08. 11:06
  „aki eddig fel akart zárkózni,magyarán aki akart tanulni,kitűnni a többiek közül annak eddig is volt rá lehetősége 17 millió nélkül is.
  még soha nem hallottam olyanról,hogy valakit hátrányos megkülönböztetés ért volna azért mert cigány,viszont olyat már többször,hogy a cigány külkök félholtra verik,terrorozálják a magyar társaikat az iskolában.
  és igen. honnan tudják ki a cigány? vagy ezt csak akkor lehet tudni ha pénz kell nekik,a bűnözőkről miét nincs ikyen nyilvántartás???
  felháboritó,hogy aki dolgozik vagy dolgozott attól csak elvesznek,tönkreteszik aki meg életében két gazszálat egymásra nem tett annak meg csak adnak.”
 • 11. szpirigonzálesz 2011. június 08. 10:38
  „17 milla jól hangzik, de egy Kecskemét méretű városban aprópénz ilyen célra.
  Ráadásul még szét is forgácsolják ezt az összeget.
  Ebből az derül ki, hogy a valódi rendeltetése: a PROPAGANDA.”
 • 10. xilinx 2011. június 08. 09:59
  „honnan tudják hogy ki a cigány?
  Ezt meg lehet valahogyan állapítani ezek szerint?”
 • 9. hahaha62 2011. június 08. 09:46
  „Lesz helyük bőven felzárkozni-aki teheti elmegy minél meszebbre---csak ingatlant nehéz eladni----Brüsszel további megszórításokat sürget.....kiváncsi leszek , hogy 260ft-os chf-nél mit mond majd orbán és sleppje???”
 • 8. Büfékocsi 2011. június 08. 09:06
  „17 mikulás? Hmmmm, nem rossz, de szerintem kicsit kevés, több kellene rájuk, sőt minden pénzt a hányattatott sorsú szerencsétlen rómaiakra és gyerekeikre kell költeni! Hogyne! Azzal az aprósággal nem néz szembe senki, azaz nem akar, hogy pontos legyek. Mióta is laknak itt velünk az agresszív kis barna emberek?Akiknél a legnagyobb dicsőség lopni, megverni, leszúrni a magyart/parasztot. Nagyjából 700 éve, és ez alatt az idő alatt nem sikerült nekik, úgymond integrálódni, nyilván mert nagyon nem is akartak. Ők a világon jóformán sehol sem akarnak beilleszkedni, még a néhai őshazájukban sem Indiában.
  Na mindegy az elmeháborodottakból verbuválódott mindenkori kormányaink, na meg persze a nagybetűs EU, költse csak rájuk a pénzt ezerrel. Aztán majd elintézik, annyival: ...boccs, ez nem jött össze! De lehet, hogy még ennyit sem kapunk, nekünk ugyanis nem jár sem, csak nekik minden!”
 • 7. StencilAtya 2011. június 08. 08:29
  „diszkrimináció faji alapon?

  ja!!!!!! ilyenkor lehet??”
 • 6. KamuNeni 2011. június 08. 08:18
  „Hat igen jo otlet! A nevelessel kezdodik minden. De mi lessz a szulokkel? Azok le se tojjak mi lessz a gyerekbol. Azokat meg kotelezni kellene legalabb napi hat oras atnevelesekre. Anelkul nagyon nehez, draga es nagyon hosszu folyamat lessz. Evtizedekig al fog tartani mire valami javulas lessz lathato felnottkorban.”
 • 5. gumikacsa111 2011. június 08. 08:17
  „Szeretnék a Pintér urrr és társaihoz felzárkózni, hogy betudjak pár száz millát fizetni az adóhatóságnak!”
 • 4. 751510 2011. június 08. 08:07
  „Egyszer a sokszínűség mellett ágálnak, most meg hogy minden gyerek legyen egyforma...”
 • 3. Egyolvasó 2011. június 08. 07:38
  „Nagyon helyes, ezek a derék, dolgos emberek szerintem többet is megérdemelnének.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezett Foxi átigazolása ügyében a KTE és a Hajduk

Szóban már megegyeztek egymással a KTE-Ereco és a horvát Hajduk Split vezetői a közép-afrikai Kethevoama Foxi átigazolása ügyében. Tovább olvasom