Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

1956: Nem feledjük hőseinket - Bács-Kiskun

Kecskemét – Akárcsak az ország valamennyi szegletében, Bács-Kiskun megye számos településén is az 1956-os hősökre emlékeztek október 23-án.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Október 23-án tört ki, 53 évvel ezelőtt. Országszerte megemlékeztek a forradalomról, így Bács-Kiskun megyében és Kecskeméten is.

A megyeszékhelyen a Szabadság téren található ’56-os emlékműnél tartották a megemlékezést. Délelőtt 10 órakor kezdődött, közreműködtek a Bolyai János Gimnázium diákjai és a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar is.

A dicső múltat napról napra, óráról órára elevenítette fel a főtéren felállított színpadon előadott műsorral a diáksereg, az előadás után pedig Zombor Gábor mondott beszédet.

A polgármester hangsúlyozta, a forradalomra nem jelentőségéhez méltó módon gondolunk vissza, pedig külföldön is elismerik, nemcsak az ország szabadságáért, hanem a nyugati világért is küzdöttek a magyar fiatalok. Más kérdés, hogy a nyugati világ cserbenhagyta akkor őket. Zombor azt is felvetette, hogy az elmúlt húsz évben nem valósult meg minden terv a rendszerváltás óta. 

A szabadságharc hősei előtti tisztelgés Baján reggel 9 órakor szentmisével kezdődött, a bajaszentiváni plébániatemplomban. 10 órakor koszorúzással folytatódott a program a Hősök emlékművénél. A központi ünnepséget délután ötkor a Déri-kertben tartották.

Kiskunfélegyházán este fél hatkor Czakó József örökös címzetes polgármester emléktáblájánál kezdődött az ünnepi program, majd pedig a Hősök Parkjába vonult a megemlékező tömeg: gyertyás felvonulás kísérte a koszorúk elhelyezését.

Kiskunhalason 10 órakor zászlófelvonással kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműsora az Országzászló téren. A városi ünnepséget a Filmszínházban, a hagyományos koszorúzást pedig a főtéri kopjafáknál tartották.

Az ’56-os hősökre megyeszerte Kiskőrösön, Kiskunmajsán, Izsákon, Bácsalmáson, Bácsszentgyörgyön, Bócsán, Fülöpszálláson, Jakabszálláson, Jánoshalmán Ladánybenében, és Madarason is ünnepi műsorral emlékeztek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kecskeméti polgármester fradista

A szívem két csücske a Kecskeméti TE és a Ferencváros – mondta a delmagyar.hu-nak a szombati futballrangadó előtt a kecskeméti polgármester. Tovább olvasom