Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

20 ezer forint is járhat a jeges járdáért

Kecskemét – Sokan még mindig meglepődve fogadják, ha postaládájukban felszólítást találnak arra, hogy takarítsák el házuk elől a havat. Pedig akár 20 ezer forintos bírság is járhat a hanyag tulajdonosoknak.
A több hete tartó hideg miatt még hetekkel a legutóbbi havazás után csúszkálunk, botladozunk a jég borította kecskeméti járdákon. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy rendelet kötelezi az ingatlanok tulajdonosait arra, hogy eltakarítsák a havat az épületek környékéről.

- A korábban többször módosított, jelenleg hatályban lévő önkormányzati rendelet szerint a lakóházak tulajdonosai, illetve használói kötelesek gondoskodni az ingatlant övező közterület síkosság-mentesítéséről és a hóeltakarításról – nyilatkozta a delmagyar.hu-nakCsíkos Imre, a Kecskeméti Közterület Felügyelet vezetője.

- Pontosan mekkora területet kell letakarítani a tulajdonosoknak?
- A rendelet úgy szól, hogy ha az ingatlan mellett nincs járda, akkor négy méter széles terület, ha járda van kiépítve, úgy az úttest széléig terjedő terület tisztítását kell elvégezni.

Csúszkálunk, csúszkálunk Kecskemét utcáinak többségén…
Csúszkálunk, csúszkálunk Kecskemét utcáinak többségén…

- Mi történik, ha valaki figyelmen kívül hagyja az előírtakat?
- Az ellenőrzést részben a közterület-felügyelők végzik. Amennyiben elhanyagolt, csúszós, havas járdát észlelnek, először egy felszólítást hagynak az ingatlan postaládájában, amelyben felszólítják az illetékest, hogy takarítsa le a hozzá tartozó területet. Erre néhány napos határidőt szoktunk szabni, majd ha ezután sem tett eleget az illető a felszólításnak, feljelentjük, illetve 3-tól 20 ezer forintos helyszíni bírság kiszabására van lehetőségünk.

- Volt-e erre példa eddig az idei télen?
- Felszólítással már jó néhány esetben élnünk kellett, de pénzbüntetést eddig nem kapott senki. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden járda teljesen tiszta, de például elhagyatott házaknál nem egyszerű megtalálni a felelőst.

Olvasóink írták

 • 13. deszkás 2011. január 05. 13:44
  „Nyáron meg a le nem vágott "fűért".”
 • 12. kiokushyn 2011. január 05. 13:35
  „Parkolni nem lehet normálisan, az önkormányzati házak előtt magasan áll az olvadni készülő hóförmedvény!
  Hol is kellene először a büntetéseket kezdeni?”
 • 11. LV-426 2011. január 05. 12:48
  „"Erre néhány napos határidőt szoktunk szabni, majd ha ezután sem tett eleget az illető a felszólításnak, feljelentjük, illetve 3-tól 20 ezer forintos helyszíni bírság kiszabására van lehetőségünk."

  Tegyük fel, hogy egy idős bácsi combnyaktörést szenved az önkormányzat által el nem takarított mellék-autóúton amikor át akar rajta gyalogolni. Így több, mint egy hónap kórházi kezelésre szorul. A baleset után 2 nappal leesik a hó. A követkető héten meg landol a postaládájában a felszólítás, hogy 8 napon belül takarítsa el a havat. Még mindig nem tud kimozdulni a kórházból/lakásból, a félretett pénze ráment a professzor hálapénzére, de lapátljon is, de fizessen is. Persze az ő egészségkárosodásáért senki sem fogja kárpótolni.
  Ez a rendelet messzemenőleg nélkülözi a gyakorlatiasságot.

  Én otthon egyébként mindig eltakarítom a házunk előtt a havat rendelettől függetlenül.”
 • 10. zoltanszabo 2011. január 05. 11:59
  „Makón is hasonló a helyzet, sehol nincs eltakarítva--feszórva a járda a közterületen. A hó már leteposva alatta tiszta jég minden ,kész életveszély közlekedni.
  Itt ki büntet--kit ?????”
 • 9. tótkomlósi 2011. január 05. 11:59
  „Majd akkor büntessen, ha az utakat letakarították és nem balesetveszélyesek!
  Addig fogja be a pofáját az összes önkúrmányzat!”
 • 8. imre321 2011. január 05. 11:00
  „Az önkormányzatokat ki bünteti meg mert nem tisztitja az utakat?”
 • 7. Csirén 2011. január 05. 09:44
  „Nem értem. Ha egy vödör homok kinnmarad egy napig a házam előtt, Közetrülethasználati díjat kell fizetnem.
  Ha tisztán kell tartani, akkor már nem közterület, hanem az én kötelességem. Kérdésem: Mitől függ, hogy egy terület minek minősül? A hatalom által meghatározott helyzettől?
  felháborító. A beszedett közterület használati díjakból oldják meg a közterületek takaríttatását is. Ez így tisztességes!”
 • 6. icus 2011. január 05. 09:35
  „Lázár azt nyilatkozta a rádióban,hogy az utak járhatóak és a kerékpárutak le vannak takarítva.Kérdem én :hol????Felháborító,hogy senki nem mer vele "szembeszállni"!Mit gondoltok miért nem lehet erről az áldatlan állapotról az újságban olvasni?A Délvilág is meg lett fenyegetve.Undorító ami ebben a városban folyik mindenki fél a mi Jánosunktól!Nem tudom mi,ha valaki kihívná a Fókuszt és megmutatni milyen is ez a gyönyörű megyei jogú város,ahova fél óránként visznek kórházba töréssel ill. zúzódással embereket.De nem baj jön a melegedés és utána minden szép és jó lesz!Addig is vigyázzatok és óvatosan közlekedjetek!”
 • 5. KamuNeni 2011. január 05. 09:24
  „Az adoban az ut es jarda karbantartas is benne van. Vagy rosszul tudom? A karbantartashoz tartozik a jeg eltavolitasa is nem? Ha felfagy a jarda es godros lessz mint sok helyen az is ezek szerint a haztulajdonos felelossege? Ha kell az ado kelljen az is ami benne foglaltatik!!! Azert van az ado hogy a kozosen hasznalt feluleteket es administrative dolgokat kifizesse, mint PL. a sok lusta es pokhendi onkormanyzati dolgozot.

  Hisz az ado a koz joletet szolgalja. Mint egy haztartasban is pl. A csalad osszeteszi a penzet es elviteti a szemetet hogy ne nekik kelljen elvinni. Kifizeti az aramot hogy ne neki kelljen a generatort tekerni, megjavittatja a wc-t hogy lefollyon. Az a koz ado a haztartasokban. A varosi es falusi koz ado pedig mast foglal magaban de ugyanaz csak nagyobb meretben. Azert van fizetve hogy a havat jeget is eltakaritsak pl. Nem??”
 • 4. dmonlájn 2011. január 05. 09:19
  „és az önkormányzati - állami tulajdonú épületek előtt kit büntetnek és kit terhel a felelősség, ha elesek és összetöröm magam!????”
 • 3. Én2 2011. január 05. 08:54
  „És kit büntetnek meg és mennyiért amikor az egész vásorban nem takarítják a havat, a polgármestert? mert vásárhelyen ez van minden csupa jégpáncél.”
 • 2. h375317 2011. január 05. 08:46
  „Ha csak a címet nézem, azt mondja: 20 ezer forint is járhat a jeges járdáért
  Tehát, ha jeges a járdád adnak érte 20 ezer forintot! A cikk nem egészen erről szól...a büntetés szó kimaradt!”
 • 1. keiner 2011. január 05. 08:18
  „Na, erröl álmodozunk németbe. Itt valahogy nem érdekel senkit és nehól 30cm hó már november elejetöl. :-))
  Peddig nálunk is köteles.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a luxusautókra specializálódott tolvajok

Fejenként akár 12 év börtönt is kaphatnak azok az autótolvajok, akik több tízmillió forint értékben loptak el luxusautókat a Kiskunhalashoz közeli strandokról. Tovább olvasom