Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

2,1 milliárdból újul meg Kecskemét belvárosa - fotókkal

Kecskemét - A nyáron kezdődő munkálatok érintik a Rákóczi utat, a megyei bíróság épületét, a Vasútkertet, valamint a Budai utcai nagypiacot is. Nézze meg cikkünkben, mi hogyan változik.
Megtörtént a kecskeméti „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja" című projekt támogatási szerződésének aláírása – értesült a delmagyar.hu. A kiviteli tervek elkészítése folyamatban van, nyáron pedig elindulhat maga a kivitelezés.

Az 1,5 milliárd forintos támogatással megvalósuló program – amely érinti a Rákóczi utat, ezen belül a megyei bíróság épületét, a Vasútkertet, valamint a Budai utcai nagypiacot - teljes bekerülési költsége 2,1 milliárd forint. A projekt fő elemei:

Rákóczi út: új járdák, világítás- és közműfejlesztés

Az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, teresedések, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Ez utóbbi változatosságát egyebek között taposólámpák segítik.


A középső sétány fasora részben megmarad, a kivágott fák helyére pedig előnevelt fákat telepítenek. Mellette árnyéktűrő sövények, talajtakaró cserjék, a napos helyeken egynyári ágyások, valamint óriáscserepekbe ültetett dísznövények lesznek.

Az út mindkét oldalán megtörténik a járdák átépítése. Előnevelt fákból új, egységes fasor jön létre, a telepített fák körül pedig kissé kiemelt keretezés készül, benne egynyári virágokkal, cserjékkel. A kétszer egyirányú gépkocsi forgalmi sávok és a járdák között parkolósáv lesz, amelynek beton térkő elemei színükkel és formájukkal egyaránt jelzik a funkcionális elkülönülést. A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában.

A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jön létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul.A Rákóczi út teljes világítása átépül, a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik. A lakó- és középületeket ellátó közművezetékek elöregedett és kis kapacitású szakaszainak cseréje is megtörténik. A Rákóczi úton több üzlethelyiség is megújul majd.

Vasútkert: rendezvénytér és futópálya épül

A Vasútkert zöldfelületének karakteres formája megmarad, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések és különböző élményelemek létrehozásában jelenik meg.

A Rákóczi útról átvezető gyalogátkelő egy teresedésbe érkezik, amely három felé osztja a gyalogos forgalmat, és itt vezet át a kerékpárút is. A fő gyalogút egyenesen a vasútállomás főbejáratához vezet, fasorral, pihenőpadokkal szegélyezett lesz. Ehhez a gyalogúthoz kapcsolódik a kör alakú rendezvénytér szabadtéri színpaddal, amely úgynevezett arénás nézőtérként működhet. A tér alkalmas lesz arra is, hogy 16-20 mobil sátornak, pavilonnak helyet adjon. A tér mellett épül fel a kiszolgáló épület, benne időszakosan üzemelő büfével, mosdóval, technikai raktárral, illetve a rendezvényekhez szükséges vezérlő helyiséggel.
A rendezvénytér körül kiemelt lejtős nézőtér park felé eső karéja mentén gördeszka pálya lesz, különböző szabványos akadályokkal, lejtőkkel, korlátokkal, ugratókkal.


Új sétaút hálózat alakul ki, amely végleges formájában pótolja majd a volt KTE pályán sokak által kedvelt futópályát is. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jelennek meg. Kialakul egy játszótér, lengő- és mérleghintával, homokozóval, játszóházakkal, rugós játékszerekkel, pihenőpadokkal.

A Vasútkert világítási rendszere megújul. A kandeláberek kihelyezése mellett a szökőkutak díszkivilágítása, a csomópontoknál kialakított világítási kompozíciók, a rendezvénytér „fényszőnyege" és helyenként taposólámpás lombvilágítás teszi teljessé a képet.

Budai utcai nagypiac: 89 új parkolóhely


A funkcióbővítő beruházás keretében a megtörténik a jelenlegi szabadpiac lefedése úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt, 3,3 méter mélységben 62 darab mélyparkoló épül. A fedett-nyitott piacrész 1.503 négyzetméter, az alatta lévő mélyparkoló pedig 1.489 négyzetméter lesz. A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán pedig további 29 felszíni parkoló jön létre.

Olvasóink írták

 • 7. JJJuci 2011. március 31. 20:26
  „Nagyon örülök a fejlődésnek, igazán szépek a tervek, remélem hamarosan meg is valósul.

  Ami szerintem még nagyon hiányzik a városnak, az egy pár bekerített terület, ahol nyugodtan sétáltathatná az ember a kutyáját, esetleg dobálhatna neki labdát. játszhatna a kutyával. Jó pár városban, kerülteben megadatik a lehetőség az országban. Örülnék, ha Kecskemét is végre csatlakozna hozzájuk. Van elvétve egy-egy "kutyafuttató", aminek a legnagyobb problémája, hogy minden esetben főút közvetlen közelében, bekerítetlen területen van kijelölve. Annyira jó lenne... :-)

  Üdv: Judit”
 • 6. olegunnar 2011. március 30. 19:29
  „Zehn,ott a pont,és ráadásul szegediként írod.Az itt lakó,begyepesedett agyúaknak semmi sem jó.”
 • 5. zehn 2011. március 30. 14:34
  „Szegedi vagyok,de ismerem ezt a részt.Ha megvalósul a terv, az ország egyik legszebb belvárosa lesz. És hagyjuk már ezt a munkahelyteremtés baromságot.Ahhoz több és más is kell.Mellesleg ott épül munkahelynek a Mercédesz-gyár,ha nem tudná valaki. Jut eszembe, volt olyan ,hogy munkahelyeket teremtettek előbb aztán a várost. Pl. Kazincbarcika,Ózd,Dunaújváros Tatabánya. Tessék megnézi milyenek.Ocsmány mind.És már munka sincs,csak panelek százszámra. Nagyokosok! Milyen munkahelyre gondoltok? Legyen legalább épkézláb ötletetek, ne csak a szátok járjon. Az könnyű!”
 • 4. Cartollina 2011. március 30. 10:32
  „Szerintem nem árt már Kecskemét kinézetén alakítani és szép parkokat létrehozni mert most, a főtéren kívűl nem nagyon tudok szép helyet mondani.”
 • 3. CsImre 2011. március 30. 10:17
  „"A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában."

  Elrontott terv, 40 éves szisztéma alapján. KÁR BELEKEZDNI!”
 • 2. kecskeméti2 2011. március 30. 10:10
  „Én sem értem amúgy miért pont erre a néhány száz méterre költenek ennyit? Nem lepődnék meg kiderülne néhány bennfentesnek itt van az ingatlana. Így mennek ezek a dolgok kishazánkban.”
 • 1. zoltanszabo 2011. március 30. 09:53
  „Ebből a 2,1 millárdból --hány valós munkahelyet lehetne teremteni ???
  Megint egy látvány beruházás !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éden Hotel: Sztriptízzel csábítanak a lányok

Fordult a kocka az Éden Hotelben: múlt héten a fiúknak, ezen a héten pedig a lányoknak kell félteniük a helyüket. Két bombázó költözött az igencsak álmos Paradicsomba, és gyorsan felkorbácsolták az indulatokat. Tovább olvasom