Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

30-ról 40 évre emelte az ítélőtábla a bajai méregkeverő büntetését

Szeged, Baja – Leghamarabb 40 év múlva szabadulhat a rácsok mögül Merész Róbert. A bajai férfi két fiatal nőt mérgezett meg életbiztosításuk miatt: az egyik nő belehalt az italába kevert amobarbitáltól. A bíró szerint ilyen gátlástalan cselekedet esetében csak az életfogytiglan lehetett a megfelelő büntetés.
Emberölés kísérlete és egyéb bűncselekmények miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Merész Róbertet a Szegedi Ítélőtábla.

A 32 éves férfi – ahogy korábban írtuk –, először Gy. Anettet vette rá arra, hogy kössön életbiztosítást. 2006 nyarán találkozott a nővel, a lakására hívta, ahol toxikus anyagokból kevert itallal kínálta. A lány rosszul lett és életveszélyes állapotban került kórházba. Bár nem halt meg, a vádlott a biztosítási összeget meg akarta szerezni és hamis papírokkal igazolta a nő halálát. Novemberben a férfi a bajai N. Edittel köttetett hasonló biztosítást, majd az ő italába is mérget kevert: a nő a kórházban meghalt. A biztosító a haláleset körülményeinek kivizsgálására exhumálást kezdeményezett. Amikor a férfi erről tudomást szerzett, maga akarta kiásni a földi maradványokat, hogy azokat megsemmisítse. Mivel a III. fokú eljárás bírája úgy látta, hogy a rendelkezésre álló közvetett bizonyítékok nem alkotnak hibátlan logikai láncolatot, a Kúria a Szegedi Ítélőtábla másodfokon hozott ítéletét megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte. Az új tárgyaláson az Ítélőtábla meghallgatta az N. Edit boncolását végző orovosszakértőket: egybehangzó álláspontjuk szerint N. Editnél kizárható volt a természetes halál, és szervezetében még exhumálásakor is kimutatható volt az amobarbitál nevű méreg. Zacher Gábor klinikai toxikológus kijelentette: a nő mérgezéstől lett rosszul, kórházba került, ahonnan 6 nap múlva saját felelősségére távozott. Rá 6 napra jelentkezett a második rosszullét, ami után elhunyt.

Az Ítélőtábla álláspontja szerint már az első fokú eljárásnál is egyértelmű volt, mérgezés vezetett N. Edit halálához. Az orvosszakértők az új eljárásban megerősítették, hogy Gy. Anett szervezetében is amobarbitál volt, és hogy N. Edit esetében nem feltétlenül volt második mérgezés, amit korábban valószínűsítettek. Az ügyészség korábban a feltételes szabadságra bocsátás leghamarabbi időpontjának meghosszabbítását kérte, amit az Ítélőtábla elfogadott. Merész leghamarabb nem 30, hanem 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. – Ilyen gátlástalan, az emberi érzéseket egyáltalán nem tisztelő ember esetében csak az életfogytiglani büntetés jöhetett szóba – mondta Mezőlaki Erik büntetőbíró. Az ítélethozatal után az elhunyt N. Edit anyja azt mondta: méltón és igazságosan döntött az Ítélőtábla. Ábrahám László védőügyvéd felülvizsgálati kérelem benyújtását tervezi a Kúriára. – A Kúria útmutatásainak nem tett maradéktalanul eleget az Ítélőtábla: a bűnösséget továbbra sem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, valamint nem egyeztették megfelelően az orvos szakértői véleményüket sem – magyarázta.

Olvasóink írták

 • 5. booo 2012. szeptember 23. 20:42
  „Ugye a Cozma gyilkosok is ennyit kapnak? Mert az a 8 év az nagyon necces. Vagy kettős mérce van?”
 • 4. klj-54 2012. szeptember 21. 22:34
  „Nem tanultak sem a bírák sem a rendőrök a fiaskókból?
  Táncos ügy, MÓR, folytassam?
  Nincs egyértelmű bizonyíték, összefüggő láncolat csak a gyanú, hogy justizmord esett meg megint:(”
 • 3. mazsolaszolo 2012. szeptember 21. 17:08
  „Yes!

  Erősen szimpatizálok a magyar igazságszolgáltatással. Véleményem szerint mostanában kiváló döntéseket hoznak.
  Pláne Szegeden. Ábrahám meg elmehet a fenébe. Majd őt kezenék a mérgezés miatt kialkult paranoiával hónapokon át pszichiáterek, vagy nem merne megenni semmi mást, csak főtt tojást, másként állna a szája.”
 • 2. Grabowsky 2012. szeptember 21. 13:34
  „Már csak azt kellene megoldani, hogyan lehetne odabenn teljesen önellátó???”
 • 1. tams073 2012. szeptember 21. 13:29
  „kötelet az ilyeneknek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolajat és benzint loptak Szentkirályon

Betörő járt egy szentkirályi tanyában még szerdán. Összesen 250 liter üzemanyagot, valamint… Tovább olvasom