Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

300 millió forintból újítják fel a Bozsó Gyűjteményt

Háromszáz millió forintból megújul az ország egyik legnagyobb magángyűjteménye és a látványosságnak otthont adó műemlék épületegyüttes: a nemzetközi hírű kecskeméti Bozsó Gyűjtemény.
Kecskemét szellemiségének egy darabját is megőrzi a most induló és várhatóan 2012. július 31-ére elkészülő beruházás. A megyeszékhely mindig magáénak érezte a gyűjteményt, ám önerőből nem tudta volna megoldani annak felújítását, amely – a műemlék épület bizonyos részeinek aggasztó állapota miatt – a lélektani utolsó pillanatban valósul meg - hangoztatta Zombor Gábor, a város polgármestere az ünnepélyes projektnyitó rendezvényen.

A fejlesztés Kecskemét teljes kulturális életét fellendítheti, s ez komoly eredmény a mai nehéz gazdasági körülmények között – húzta alá.

Uhlig Rita, a projektmenedzsment feladatokat ellátó Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta: az Értékek élménye-Gyűjtemények háza Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című program a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretében valósul meg, az Európai Unió közel 255 millió forintos támogatásával. A majdnem 300 millió forintos fejlesztés önerejét: mintegy 45 millió forintot a helyi önkormányzat biztosítja.


Szólt arról is, hogy a kivitelezés során a gyűjtemény Fecske utcai szárnya teljesen megújul: tetőterét beépítik, így a jövőben további, a város számára értékes gyűjteményeknek adhat helyet. Összekötik továbbá az új és a meglévő épületrészeket, valamint létesítenek egy kiállító raktárat is, amelyet kutatók látogathatnak majd.

A Fecske utcai szárny földszintje pedig időszaki kiállításoknak ad helyet, ahol a fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett Brand-tárlatok megszervezésére nyílik mód.

A létesítményben számos új látogatóbarát szolgáltatást hoznak létre, melyek célja a régióban különlegesnek és egyedinek számító multikulturális, interaktív és családbarát múzeumi kínálat megteremtése. Emellett kiemelt szempont lesz a ház teljes akadálymentesítése - makettek, érintőképernyős információs pultok, braille feliratok, többnyelvű audio-guide rendszer – elhelyezése a fogyatékkal élők számára.

A most kezdődő munka eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség a Bozsó Gyűjtemény falai között, amelyek során a gyermekek és szüleik autentikus környezetben vehetnek részt különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon. Ezen kívül óvodai és iskolai csoportok gyakorlati művészeti óráinak helyszíne lehet az ingatlan, amelynek új üzletében ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség lesz.

Az eseményen Mák Kornél kulturális ügyekért felelős alpolgármester ismertette a Bozsó Gyűjtemény történetét. Emlékeztetett arra: a Kecskemét építészeti öröksége szempontjából különleges Klapka-ház 1786-ban épült, a 18. században is szokatlanul nagy telken, amelynek eredeti nagysága 809 négyszögöl volt. Az ingatlan több mint két évszázadon át mindig a város legtehetősebb polgárainak tulajdonát képezte. A telek alakja és mérete több alkalommal is változott: az 1960-as években szakították ki a legnagyobb darabot belőle, amikor két hatalmas irodaépületet is emeltek rajta. Bozsó János festőművész 1957-ben költözött ide, élete első műtermébe, ahol szenvedélyes gyűjtésbe kezdett. Végül több ezer tárgyból álló néprajzi, valamint nép- és iparművészeti magángyűjteményét szeretett szülővárosának, Kecskemétnek adományozta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalocsai ruhájával segít a beteg gyerekeken Button

Elárverezik Lewis Hamilton dedikált kalocsai mintás overallját, amelyet a Hungaroring időmérő… Tovább olvasom