Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

300 új bérlakás épülhet Kecskeméten?

Kecskemét - Az Új Széchenyi Terv otthonteremtési programja keretében az önkormányzat bérlakásainak száma akár 300 lakással is növelhető. Ingatlanpiaci körkép.
Kecskeméten a Mercedes gyárban dolgozó németek inkább a lakásbérletre mentek rá, kevés házat vagy lakást vesznek. Havonta 9-10 euró/m2-es bérleti díjat fizetnek, vagyis egy körülbelül 80-100 négyzetméteres lakásért 270-290 ezer forintot. A felsővezetőket helyezik el így, de készült egy lakópark is 25-30 házzal, ott 100 fő lakik. A bérleményeknél főleg sorházak jöttek számításba, de volt néhány családi ház is. Ezek bérbevételével egyébként külön céget bíztak meg.

A 10-15 éves, viszonylag korszerűnek mondható családi házakért manapság 23-25 millió forint körüli összeget kérnek Kecskeméten. A legjobb, ha a Petőfiváros nevű városrészen néz szét az érdeklődő, és szerencséje lehet, mert sorházban lévő lakást mostanában nem nagyon lehet eladni 20 millió forint fölött. Az árak körülbelül 15 százalékkal alacsonyabbak, mint 2008-ban voltak.

Sokan keresik az egyedi fűtésű, konvektoros, nem paneleket 3-5 emeletes társasházakban. Ezek 120-135 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik magukat. A standard, 55 négyzetméteres paneleket négyzetméterenként 125-130 ezer forintért lehet megvenni – erősítette meg az Ingatlanmenedzser helyszíni tapasztalatait az Otthon Centrum egyik helyi irodájának vezetője.

A Mercedes beruházás felgyorsulásával inkább az ipari telkeket keresik a befektetők, de a jelek szerint lekéstek azok, akik jó drágán akarták később eladni a telkeket a Daimlernek. A német óriásvállalat ugyanis jókora területre tette rá a kezét. Azzal később szabadon rendelkezhet – akár bérbe adhatja vagy eladhatja egy beszállítónak vagy bárki másnak.

A Mercedestől származó méretes iparűzési adóval is megtámogatott önkormányzat most az orosz hadsereg által egykor használt környékbeli terület és az ott lévő ingatlanok ingyenes tulajdonba vételét kezdeményezi, mert iskolabővítést, valamint a bérlakás állomány növelését tervezi. Utóbbira az Új Széchenyi Terv otthonteremtési programja adhat lehetőséget, így az önkormányzat bérlakásainak száma akár 300 lakással is növelhető.

Az érintett ingatlanok jelenleg állami tulajdonban és a Kecskeméti Főiskola kezelésében vannak. A tervek között a területen működő Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda bővítése is szerepel, mert az iskola egy részét a Mercedes Schule - azaz a német iskola - 5-10. osztályos diákjai használják majd. Az ingatlan egy részét bérbe adják a német iskolának. Az oktatás megkezdése előtt a feladatot ellátó Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány 48 millió forintos felújítást végez el az épületen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméten sok autót lopnak el

Kecskemét - Nyilván senki sem fog a lopási statisztikák alapján parkolóhelyet választani, de azért… Tovább olvasom