Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

320 zarándok járta be a magyar El Camino-t

A mintegy 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokút mintegy száz kilométeres szakasza vezet Bács-Kiskun megyén keresztül.
Tavaly év végén alakult meg a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás, amelynek 24 alapító önkormányzata arra vállalkozott, hogy létrehozza az Esztergomtól Máriagyűdig tartó, mintegy 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokutat.

A spanyolországi El Camino mintájára szerveződő, magyar szent helyeket összekötő zarándokút kora tavasztól tölti be funkcióját. Azóta – tudtuk meg Rumi Imre egyesületi elnöktől – 320 zarándok útlevelet váltottak ki, és az út teljes hosszában a vendégéjszakák száma meghaladja a 3 ezret.

320 zarándok járta be a magyar El Camino-t.
320 zarándok járta be a magyar El Camino-t.

A zarándokút mintegy száz kilométeres szakasza vezet Bács-Kiskun megyén keresztül, és Dunavecse, Apostag, Dunaegyháza, Harta, Dunapataj, Kalocsa, Bátya és Fajsz településeken halad keresztül. Az érintett települések a tegnapi megbeszélésen annak lehetőségeit mérlegelték, hogy egy konzorciumot alkotva – a megyei önkormányzat vezetésével – hogyan vehetnének részt együttesen a 90 százalékos támogatottságú, 300 millió forint felső limitű pályázaton.

A jelenlévők abban állapodtak meg, hogy mindegyik település október közepéig végiggondolja saját fejlesztési elképzeléseit, amit ezt követően a megyei önkormányzat és a Magyar Zarándokút Egyesület közreműködésével egyetlen, egységes koncepcióvá „fésülnek át".

Olvasóink írták

 • 4. GondaIstván 2011. szeptember 27. 07:23
  „Szeged érdekelt lehetne egy Máriaradnára (Aradtól kb. 20-25 km-re, a Déva felé vezető úton) vezető zarándokút kialakításában. Régen Alsóvároson szinte a házasulás feltétele volt a radnai zarándoklat.”
 • 3. jozko 2011. szeptember 26. 15:40
  „Nagyapám mondogatta volt :

  Sok pihent eszű ember van.
  Így is lehet nevezni...”
 • 2. TUTI 2011. szeptember 26. 10:12
  „Szegeden nincs ebben az zarándokútvonalban benne????
  Miért nincs? Hiszen itt is éltek olyanok, akiknek maguk felé hajlott a kezük!!!”
 • 1. szpirigonzálesz 2011. szeptember 26. 08:18
  „Ez is művészet.
  Egy ilyen érdekes témáról, egy semmitmondó cikket összehozni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

105 éves lett Margit néni

Kovács Dezsőnét, Margit nénit köszöntötte 105. születésnapja alkalmából Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester asszony. Az idős néni megosztotta velünk a hosszú élet receptjének általa ismert titkos hozzávalóját. Tovább olvasom