Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

45 éves a rendszerváltó Forrás

Kecskemét - A magyar társadalom problémáit objektíven bemutató írásaival a rendszerváltás egyik előkészítője volt a kecskeméti Forrás folyóirat, amelyet 45 éve alapítottak.

Füzi László, az irodalmi lap főszerkesztője a jubileum kapcsán hangsúlyozta, a '60-as évektől már nem csak Budapesten fejlődött a szellemi élet, hanem jellemzően az irodalmi folyóiratok révén vidéken is. A klasszikus nagy folyóiratok, mint a debreceni Alföld, a szegedi Tiszatáj és a pécsi Jelenkor mellé léptek be újak, így a Forrás is 1969 márciusában.

A Forrásnak Varga Mihály volt az alapító főszerkesztője, akit politikai okokból a '70-es évek elején eltávolítottak, majd hosszú huzavona után Hatvani Dániel lett a főszerkesztő, aki 1988 végéig állt a folyóirat élén, őt 1989-ben Füzi László követte. Füzi szerint a '70-es években vidéken szabadabban lehetett lapot szerkeszteni, mint Budapesten. Bár figyelte a pártbizottság, mi történik, ezek a lapok kisebb példányszámban jelentek meg, kevésbé tartotta őket veszélyesnek a hatalom. A Forrás folyóirat a kötetlen társadalomábrázolás révén – ahogyan a Valóság, az Alföld, és a Mozgó Világ – hozzájárult ahhoz, hogy az olvasók megismerjék a valóságot, ily módon a kecskeméti folyóirat is hozzájárult a rendszerváltás előkészítéséhez.

A rendszerváltás után a Forrás több tábor, több irodalmi irányzat felé nyitott, irodalmi értékőrzésre rendezkedett be. A hagyományokat jelzi a ragaszkodás a Hetek költőihez, a Kilencek költőihez, az Utassy József-, Kiss Benedek-vonalhoz, közben nyitottak és a lap szerzői lettek Sándor Iván, Vekerdi László, a lengyel Ryszard Kapuscinski, akitől kilenc könyvet közöltek folytatásban. Később csatlakozott hozzájuk Tandori Dezső, a fiatal Kovács András Ferenc Erdélyből. Kialakítottak egy szerzőgárdát azok mellett, akik Kecskeméten élnek, így veszik körül tulajdonképpen a lapot Buda Ferenc, Pintér Lajos, Dobozi Eszter és Szekér Endre.

Emellett igyekeztek egy társadalmi hátteret is teremteni, az egész megyére kiterjedő irodalmi utakat szerveztek Kányádi Sándorral, Zalán Tiborral és másokkal. A nagy nyári tematikus számokban egy témakört járnak körül és akkor a legkülönbözőbb irányzathoz tartozó szerzők mutatkoznak meg a folyóiratban – tette hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futurisztikus Mercedes-makett a GAMF-on

Fogarasi Benkő László Mercedes-Hommage című tanulmánya a sindelfingeni design központból érkezett… Tovább olvasom