Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

4,5 százalékkal nő a tömegközlekedés díja januártól

Kecskemét - Jövőre adót kell fizetnie a 15 négyzetméternél kisebb garázsok után is. 4,5 százalékkal nőnek a tömegközlekedési díjak, drágul a közétkeztetés is. online tudósítás.
A közgyűlés délelőtti munkája véget ért. Köszönjük olvasóink figyelmét, mai online tudósításunk ezzel lezárjuk.

12:04:
a képviselők egyhangú döntése értelmében mezőgazdasági út fejlesztésére nyújt be kérelmet az önkormányzat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz. A stabilizálni kívánt földút a 01032 helyrajzi számú út 52-es főút és 01619 helyrajzi számú út közötti szakasza, mintegy 1650 méter. A beruházás 35 millió forintba kerül, amelyhez a 8 millió 750 ezer forintos önerőt a város az „Út-híd keret"-ből biztosítja.

11:55: egy korábban beadott pályázat kapcsán bontakozott ki hosszas vita, az ellenzék nem érti, miért kell olyan dolgoról most szavazniuk, ami már rég eldőlt.

11:33: a közgyűlés döntése értelmében az előterjesztésben foglaltak szerint 4,5 százalékkal nőnek a tömegközlekedési díjak Kecskeméten. Minderről bővebben, illetve a pontos árakról a linkre kattintva olvashatnak.  

11:31:
Falusi Nobert szóvá tette némely busz állapotát, illetve hogy több buszon nincs fűtés, és kérdéses a környezetszennyezési limit is esetükben. Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy sokat javult a Kunság Volán és az önkormányzat kapcsolata, és a felvetett kérdésekkel a cég vezetőt kell megkeresni.

11:30: következik a tömegközlekedési árakról szóló napirendi előterjesztés. Nagypál Sándor alpolgármester elmondta, hogy a tervezett emelés után is jócskán az átlag alatt maradnak a kecskeméti árak.

11:26: a Fidesz többség megszavazta az előterjesztést. Tehát aki eddig fizetett garázsadót, annak jóval kevesebbet kell majd, akik viszont a 15 négyzetméteres limit alatt voltak, és eddig nem fizettek, azoknak a jövőben adót kell fizetnie a garázs után.

11:23: miután kiderült, hogy a kis garázsok tulajdonosait csak ezt követően adóztatják meg, éles vita robbant ki. Évente egyébként 3-4000 forintos költséget jelent meg az eddig nem fizető garázstulajdonosoknak az adó kiterjesztése.

11:16: módosította a grémium az építményadóról szóló helyi rendeletet. Ennek értelmében január 1-től a különböző gépjárműtárolók (garázsok) adóztatása, valamint a magánszemélyek és a vállalkozások által fizetendő adó mértéke egységes lesz. A vállalkozásoknak lényegesen kevesebbet, az eddigi 600, illetve 540 forint helyett csak 300 forintot kell fizetniük évente és négyzetméterenként a gépjárműtárolók után. Igaz, aki eddig nem fizetett a terület nagysága miatt, ezután az is fog fizetni. Így összességében növekedni fog az önkormányzat bevétele.

11:14: megszületett a döntés, jövőre 3 százalékkal nő a közétkeztetés díja Kecskeméten.

11:10: 20 perce azon megy a vita, hogy emelkedtek-e, vagy csökkentek az élelmiszerárak. Ketdünk tiszta agrofórummá válni, minden magát szakértőnek tekintő politikus szót kap lassan.

10:56: a közétkeztetés tárgyalása során Falusi Norbert (LMP) elmondta, hogy a helyi közétkeztetés minősége nem megfelelő, ezért nem szavazzák meg az előterjesztést. Kohajda László (független) pedig azt tudakolta, miért kell árat emelni, ha a nyersanyagok ára csökkent az elmúlt időszakban.

10:51: a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságai minden év februárjának végéig nyújtsák be a költségvetési és vagyongazdálkodási bizottsághoz a társaságoknál tervezett ellenőrzéseik éves tervét. Továbbá az ellenőrzésekről számoljanak be a bizottságnak a tárgyévet követő év február végéig, a társaság éves beszámolójának jóváhagyásáról szóló döntésüket pedig részletes indokolással terjesszék az alapító tag, tagok elé.

10:46: KSE ügyben végül a következő döntést hozták meg a képviselők: A társaság a jelenlegi tulajdonosi szerkezetben és feladattal folytatja tevékenységét, de – a részjelentésben foglalt, és a KSE Kft. taggyűlése által már tárgyalt intézkedések mellett – mindenképpen indokolt:
- a belső működés átszervezése a három szakosztály bevételeinek, kiadásainak elkülönítésével és számbavételével, egyúttal biztosítva mindhárom
szakosztály szinten tartását,
- a belső finanszírozás gyakorlatának megváltoztatása az arculati szerződések
rendszer megszüntetésével, a bérezési rendszer átalakítása,
- a tulajdonosi ellenőrzés szigorítása, ennek során a bajnoki idények
teljesítésével kapcsolatos szakmai és pénzügyi beszámoltatással,
- a társaság átláthatóságának növelése, az ügyvezetés megerősítése,
- az önkormányzati támogatás rendszerének és elszámolásának részletes
szabályozása,
- valamint a jelenleg működő szponzori rendszer újragondolása és
megerősítése.

10:33: Zombor Gábor polgármester úgy fogalmazta meg véleményét, hogy közös érdek a gyanú eloszlatása, ezért bízta a hatóságokra az ügy tisztázását. Hozzátette, a KSE egy komoly érték, amely a társasági adókedvezmény révén is több száz millió forint támogatást kaphat. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor akkor figyelembe kell venni, hogy a különböző szakosztályoknak mekkora a saját bevétele. Akinek nem lesz támogatója az üzleti szférából, azt a város sem tudja majd támogatni.

10:26: Falusi Norbert (LMP) az üggyel kapcsolatban elmondta, hoyg fontos lenne a közpénzek felhasználásnak átláthatósága.

10:14: Király József elmondta, hogy az a fajta sportfinanszirozás, amit a város 3 éve elképzelt, az itt Kecskeméten megbukott, de elgondolkoztató, hogy a politikának szabad-e ennyire belefolynia a sportba. Majd Vörösmarty Attila, a Fidesz frakcióvezetőjének felelősségét firtatta, aki korábban dolgozott a cégnél vezetőként. Király elutasította az eddigi gazdálkodást, és azt, hogy ők akarják tönkretenni a város sportéletét. Hozzátette, hogy nem igazak azok az állítások, hogy a sportolók és az edzők minimálbért keresnek, ez már bizonyítást nyert. A pártvezető ezzel arra célzott, hogy hivatalosan mindössze bruttó 100-200 ezer forintot vallott be a cég, pedig ennek sokszorosát fizették ki fizetésként. Javasolta, tavaszig maradjon így a cég, majd azt követően - ha még nem lesz késő - dönteni kell az újjászervezésről.

10:11: Kriskó Dávid, a bizottság LMP-s tagja elmondta, hogy meglátásuk szerint a fő probláma fő oka, hogy a felügyelő Bizottság már másfél éve jelezte, hogy komoly problémák lehettek, de ezzel nem foglalkozott az önkormányzat, mint tulajdonos. A képviselő javasolta, hogy a három szakosztályt válasszák szét.

10:01: következik a KSE számlázási botránya kapcsán felállított vizsgálóbizottság jelentésének tárgyalása. A bizottság elnöke, Brúszel László (MSZP) elmondta, hogy az új vezetésőség megkezdte a cég átalakítását. Újra csak számlák visszavonásáról, kusza történeteiről van szó, illetve újdonság, hogy a NAV is vizsgálatot indított a cég működésével kapcsolatban. A bizottság javasolja, hogy a három szakosztályt működtető önkormányzati cég veszteségét pótbefizetéssel orvosolja a város. Brúszel hangsúlyozza, teljes körű vizsgálatot nem tudtak végezni, ez majd a hatóságok dolga lesz.

09:59: A kecskeméti önkormányzat tulajdonába kerülhet januártól a Cifrapalota, a Nemzetközi Kerámia Stúdió Kápolna utcai épülete, valamint a Bethlen körút 16. szám alatti, valamint a Munkácsy utca 14. szám alatti épületek - az erről szóló szándéknyilatkozatot ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés. Az ingatlanokat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat térítésmentesen adná át a városnak. A szerződés aláírása előtt ezonban még szükség lesz némi egyeztetésre arról, hány évig lesz köteles a kecskeméti önkormányzat fenntartóként működni.

09:41: az eddig a megyei önkormányzat tulajdonában lévő intézmények átvételéről tárgyalnak a képviselők. Minden frakció üdvözölte az előterjesztést, most még nagy az összehang.

09:37: a napirend menetéről megy az egyeztetés percek óta. Az már biztos, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő földterületek egy részének értékesítéséről zárt ülésen tárgyalnak majd.

Véget értek a napirend előtti felszólalások. Zombor Gábor zárásként bejelentette, hogy a város honlapja újabb rangos díjat nyert.

09:30:
Lévai Jánosné (Fidesz) a betlehemi láng magyarországi érkezésére hívta fel a figyelmet. Kecskemétről két diák és a képviselőasszony hozta át Gödöllőről a lángot, amelyet igyekeznek minél több háztartásba eljuttatni. Ezt követően hosszasan beszélt a karácsonyi ünnepről.

09:26: Trungel Ilona (Fidesz) két hetényegyházi programra hívta fel a jelenlévők figyelmét. Most vasárnap 150 adag gulyást oszatanak szét, majd szépen felsorolta a támogatók listáját. Ezt követően egy faültetési program sikerét emelte ki.

09.21: Marczi Albert (MSZP) először is gratulált az előbb még frakciótársa által bírált Metzinger Évának a köztársasági elnöktől kapott kitüntetéséhez. Ezt követően Kecskemét csatornahálózatának fejlesztését, és a panelprogram fontosságát emelte ki. Kérte a polgármestert, az önkormányzat kezelje továbbra is kiemelt ügyként ezek folytatását.

09:12: a polgármester válaszában elmondta, hogy egyeztetni fognak, és ha engedélyt kérnek különleges sajtótájékoztatóra, akkor azt nem akadályozzák meg, ahogy az történt az LMP esetében is.

09:10: Király József, az MSZP frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a köztársasági elnök múlt heti kecskeméti látogatása alkalmával a város jegyzője biztonsági őrökkel kivezettette az MSZP képviselőit a városházáról. Felháborodásának adott hangott, és kérte a polgármestert, intézkdejen, több ilyen eset ne történhessen meg.

Kezdődnek a napirend előtti felszólalások, Mák Kornél alpolgármester emlékező gondolataival, Báron László, a Ciróka Bábsznház alapítójának halála kapcsán. Mák Kornél elmondta, a polgármester jóvoltából az önkormányzat ingyen sírhelyet biztosított az elhunytnak.

09:05:
aktivisták az Élet és irodalom legfrissebb számát osztották ki a képviselőknek, melyben egy terjedelmes cikkben foglalkozik a szerző a KSE számlázási ügyeivel, illetve hogy hová tűntek az önkormányzati tízmilliók.

09:04: megérkezett a terembe Zombor Gábor polgármester is, hamarosan kezdünk.

09:02: az ellenzék érezhetően nagyon készül a KSE botránnyal kapcsolatosan napirendi pontra. Mint arról korábban beszámoltunk, a százmilliós számlázási botrány kapcsán már a rendőrség is nyomozást indított.

09:00: a mai ülésnap egyik legfontosabb témája a jövő évi tömegközlekedési tarifák megállapítása lesz. Erről bővebben is tájékozódhatnak kora reggeli cikkünkből.

Köszöntjük olvasóinkat a kecskeméti városháza díszterméből, hamarosan megkezdjük tudósításunkat a kecskeméti közgyűlés mai üléséről.

Olvasóink írták

 • 1. zördög 2011. december 30. 18:33
  „011. december 30. péntek Dávid
  Belépve: zördög
  Adatmódosítás Kilépés
  Beállítom kezdőlapnak!
  Hírlevél
  RSS


  A SZERKESZTŐSÉG AJÁNLJA
  HÍREK Bács-Kiskun Baja Kalocsa Kecskemét Kiskunfélegyháza Kiskunhalas Solt Tiszakécske Szeged Ország-világ Színes
  SPORT
  GALÉRIA
  SZÓRAKOZÁS
  KÖZÖSSÉG
  HELYI ÉRTÉK
  HASZNOS
  VÁSÁRLÁS
  GRÁTISZ
  Itt vagyok jelenleg
  Címoldal
  Keresés

  Szöveg szerint honlapunkon az alábbi kategóriákban kereshetsz.
  Válassz az alábbi lehetőségek közül.Keresett kifejezés Miben keres:
  bármelyik szó mindegyik szó pontos kifejezés Találatok száma/oldal
  Időszak Dátum -tól -ig

  Cikkek | a cikkek és hírek teljes szövegében, igény szerint a hozzászólások között keres.  Keresett kifejezés: >> tömegközlekedés díja<<

  Nincs találat.

  Legfrissebb
  Legolvasottabb
  Legvitatottabb
  Száz embert menekítettek ki a tűz miatt
  Karácsonykor tűnt el: felismeri ezt a nőt? - fotó
  Életekbe kerülhet, ha elmarad a kéménycsere
  A fatolvajok nem pihentek az ünnepek alatt
  Egy koncertszervező közelről
  Érdekes, hogy kecskeméti oldalakon nem lehet kecskeméti dolgokról olvasni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset történt az 52-es főúton

Egy 35 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett, miután Ladájával egy kamiont előző Volkswagen Jettával ütközött az 52-es főúton. Tovább olvasom