Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

60 új rendőr állt szolgálatba tavaly Bács-Kiskunban

A bővítésre többek között a kecskeméti rendőrkapitányság megerősítése miatt volt szükség.
Hatvan új rendőr állt szolgálatba Bács-Kiskun megyében tavaly – mondta a megyei rendőrfőkapitány kedden Kecskeméten, évértékelő sajtótájékoztatón.

Dávid Károly közölte: a bővítésre a megnövekedett határrendészeti feladatok ellátása, valamint a kecskeméti rendőrkapitányság megerősítése miatt volt szükség.

A megyei bűnügyi mutatókban jelentős javulást értek el tavaly, a rendőri szervek 14 529 bűncselekmény miatt folytattak nyomozást, ami 32 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A kedvező tendencia a bűnügyi fertőzöttség esetében is nyomon követhető, az elmúlt öt év második legjobb értékét jelzik a statisztikai adatok – ismertette.

Évet értékelt a megyei rendőrfőkapitány. Fotó: Police.hu
Évet értékelt a megyei rendőrfőkapitány.
Fotó: Police.hu

Szólt arról is, hogy nem csak a jogszabályi változásoknak köszönhető, hogy a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma tavaly 2819 volt, szemben az előző évi 4089-cel. A főkapitány országos szinten is kiemelkedőnek nevezte a megye nyomozáseredményességét, amely 42 százalékról 51 százalékra emelkedett.

Adatai szerint a múlt évben a megyében 4363 bűncselekmény történt közterületen, ami 9,8 százalékos csökkenést jelent 2012-höz képest, a nyomozáseredményesség 51 százalékról 56 százalékra javult. 2013-ban négy emberölési kísérlet és nyolc emberölés történt Bács-Kiskunban, minden elkövetőt elfogtak. Egyedül a bűncselekmények 47 százalékát kitevő lopások nyomozati eredményessége nem javult – mondta a főkapitány.

Kérdésre válaszolva elmondta: a szerb-magyar határszakaszra nehezedő migrációs nyomás 2013-ban rendkívüli mértékben megnőtt. A migrációs cselekmények 39 százalékkal - ezen belül a főként koszovói, szerb, pakisztáni, afgán és szír migránsok által elkövetett tiltott határátlépések száma pedig 54 százalékkal - növekedtek.

Dávid Károly kitért arra, hogy újabb nemzetek menekültjei – Jement, Gabont, Malit és Eritreát nevezte meg – érkeztek a magyar határra. A menekültek számának növekedését érzékeltette, amikor szólt arról, míg 2012-ben 363 ember kért menekültstátuszt, addig 2013-ban 2782-re nőtt a kérelmet benyújtó menekültek száma.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozott a Kunsági Női Borrend új elnöke

A borrend Dr. Németh Krisztinát, okleveles kertészmérnököt és főiskolai docenst választotta meg… Tovább olvasom