Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

900 millió forintból újul meg Baja városközpontja

Baja - Baja történelmi városközpontjának megújítása, térségi, gazdasági és kulturális szerepének megerősítése a célja annak a projektnek, amely közel 900 millió forint uniós támogatást nyert a Dél-alföldi Operatív Program keretében – adta közzé a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ).
Baja Város Önkormányzata 2008 júliusában pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Kistérségi székhelyek integrált fejlesztése" című pályázat kiírásra. A projekt mintegy 900 millió forint összegű támogatást nyert, a kivitelezés már tavaly májusban elkezdődött.

A projekt akcióterületén elsősorban az alap-infrastruktúra fejlesztését, korszerűsítését hajtják végre. Ez a gyakorlatban a Csermák tér fejlesztését, valamint a történelmi városközpont utcaburkolatának, járdáinak, közműveinek felújítását, utcabútorzat kihelyezését és a minőségi zöldfelületek kialakítását jelenti. A beruházás keretein belül megvalósul négy műemléki védettséget élvező, bérház jellegű épület külső rekonstruálása, valamint lakó-, illetve társasházak üzleti részének felújítása is. A fejlesztés területén helyi és országos védettséget élvező műemlékek egész sora, valamint zöldfelületek és jól kihasználható terek is találhatóak.

900 millió forintból újul meg Baja városközpontja.
900 millió forintból újul meg Baja városközpontja.

A beruházás helyszíne Baja belvárosának legfontosabb tereit és az azokat összekötő utcákat foglalja magába, melyek a város története során elsődlegesen közösségszervező erejűek voltak. Eddig azonban hiányoztak azok az élményelemek, amelyek a meglévő, különleges adottságokat kihasználva egyedivé, szerethetőbbé varázsolhatták volna Baja városközpontját. A fejlesztés keretében összesen 11 projektelemet valósítanak meg, többek között a Szentháromság tér és Eötvös utca épületeinek külső felújítását, a sétáló utcában található kiskereskedelmi illetve vendéglátó-ipari egységek külső felújítását, a történelmi városközpont fizikai megújítását. Ezen felül megvalósul a Csermák tér fejlesztése, a Türr István Múzeum külső felújítása, illetve a Szent Antal templom lépcső-rekonstrukciója is.

A program további célja a helyi közösségek támogatása, a civil szerveződések aktivizálása, valamint a helyi identitástudat erősítése. A program hozzájárul a vonzó és élhető városi környezet kialakításához, a társadalmi, gazdasági, kulturális értékek és lehetőségek kihasználása érdekében – tudatta a DARFÜ.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirakodóvásár: kincseket mosott el vasárnap az eső

Kilátogattunk a kecskeméti Országos Kirakodóvásárra. Nem sokáig nézelődhettünk nyugodtan, mert eleredt az eső. Tovább olvasom