Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A Bánk bán szerzőjére emlékezett a város

Kecskemét - Kecskemét egykori főügyészére, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakjára emlékezett a város április 15-én, pénteken. Katona József mindössze harmincnyolc éves volt, amikor 1830. április 16-án a városháza ajtajánál összeesett és meghalt.
Annál a kőnél emlékeztek ma a Bánk bán szerzőjére, amit a Katona József Társaság 1934-ben állíttatott a régi városháza bejáratának helyén drámairodalmunk nagyjának tiszteletére. Kovács Emese, a Katona József Gimnázium tanulója Sántha György Itt című versét szavalta el, majd Albert Csilla pedagógus emlékezett meg Katona József életéről és utolsó napjáról.

Katona József 1791-ben született egy kecskeméti paraszt-kispolgár családban. Egy olyan társadalmi rétegből származott, ahol a családok akkoriban már megengedhették maguknak, hogy tehetségesebb gyermekeiket taníttassák. Ezt az utat járta be a fiatal Katona József is. Pestre került, jogot tanult, mint sok társa, holott nem a jog érdekelte, hanem a színészet. Nemcsak látogatta az akkori társulatok előadásait, hanem maga is tevékenyen részt vett munkájukban színészként, szerzőként és fordítóként egyaránt.

Katona Józsefre emlékezett Kecskemét - KÉPGALÉRIA

Katona élete azonban más irányt vett, a jogi pályán próbált érvényesülni, majd megpályázta a városi alügyészi állást, amit el is nyert, és hazatért Kecskemétre. Ettől kezdve föladta irodalmi ambícióit, de alkotása, a Bánk bán a magyar irodalom egyik legjelentősebb drámájává vált. A kortársak - Arany Jánost kivéve - nem ismerték el, kritikai megjegyzéseket tettek művére, de az utókor őt igazolta.

Mindössze harmincnyolc éves volt, amikor 1830. április 16-án kilépett a városháza ajtaján, hirtelen összeesett és meghalt. Ezen a helyen áll ma az a kő, ahol tisztelői pénteken elhelyezték az emlékezés virágait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikónak erős lábszaga van

A Való Világ legutóbbi kiesője kitálal a bennmaradt két lány higiéniás állapotáról. Gigi szerint… Tovább olvasom