Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A cigányokat kint hagyják, ugye?

A romákkal szembeni diszkrimináció napjaink egyik legkényesebb kérdése. A politikai csatározások közepette azonban könnyen előfordul, hogy a paragrafusok között nem vesszük észre az embert: aki mindennapjaiban éli meg mindazt, amiről odafent vitatkoznak. A delmagyar.hu-nak egy roma fiatalember mesélt arról, mit is jelent ma Magyarországon, ahogyan ő fogalmaz, barnának lenni.
Kecskeméten úgy kell buliba indulni, hogy legfeljebb egy cigány legyen a társaságban, különben valószínűleg nem engedik be egyikőjüket sem. Ezt a hasznos információt egy, a neve elhallgatását kérő roma olvasónk osztotta meg a delmagyar.hu-val.

Mielőtt azonban a bulizásról beszélnénk, elmeséli nekünk, hogy immáron egy éve állandó munkahelye van. 21 éves létére minden hónapban beszáll a családi kasszába, de a jövőjére is gondol: egy régóta kiszemelt albérletbe már elkezdte beszerezni a berendezést. Mostani állásával azonban nincs megelégedve, ezért szeretne letenni egy angol nyelvvizsgát, és egy ECDL tanfolyamot is kinézett már. Mindezt a 12 órás munkanapok mellett. A korábban megszerzett kőműves szakmáját nem szeretné gyakorolni, hiszen, ahogyan kedélyes öniróniával megjegyzi: „abba a házba én sem költöznék be, amit én építettem".

A tervezgetés és a munka mellett a kikapcsolódásra is szakít időt. Ez azonban nem mindig megy zökkenőmentesen. Számára ugyanis korántsem olyan természetes szombat este bulizni valahol a barátokkal, mint egy átlagos fiatalnak. Elmondása szerint sokszor még úgy sem jut be a szórakozóhelyekre, ha ő az egyetlen cigány a társaságban. A leggyakoribb kifogás, hogy zártkörű rendezvényt tartanak, vagy klubkártyát kérnek a kidobók, így a barátok is kint maradnak.

- Ma már nagyon ritka, hogy elindulok a városba, nincs kedvem potyára begyalogolni. A haverok mindig nagyon unszolnak, hiába mondom nekik: ha én megyek, lehet ők sem jutnak be.

Elmondása szerint ez az incidens tíz alkalomból nyolcszor biztosan előfordul, de ezt mindeddig csak Kecskeméten tapasztalta. - Voltam már Tiszakécskén, Kerekegyházán, Kunszentmártonban, és mindenhova beengedtek – meséli. Ráadásul, a legtöbb bulizni induló fiatallal ellentétben, nemegyszer egy csepp alkohol elfogyasztása nélkül állt a kidobók elé, mégis kiadták az útját. - Régen ilyenkor felmérgeltem magam és hazamentem. Ma már nem is foglalkozom vele, mondhatni megszoktam. Rám ragadt egyfajta cinizmus.

A romák nem szívesen látott vendégek a kecskeméti szórakozóhelyeken.
A romák nem szívesen látott vendégek a kecskeméti szórakozóhelyeken.

Amikor az ember után fordulnak „büdös cigányozni" és hasonló válogatott kifejezéseket vágnak a fejéhez, már nehezebb nem reagálni a szitkokra. Így volt ez olvasónkkal is, aki bevallotta, egy ilyen alkalommal el is csattant egy pofon a részéről.

Az élet más területein is érték már csalódások a származása miatt. - Állásinterjúkon többször éreztem, hogy már akkor döntöttek a sorsomról, mikor beléptem az ajtón. Lezavarták a beszélgetést, de tudtam, hogy nem is érdekli őket, amit mondok – meséli.

A kamaszévek sem teltek könnyen

- A haverok szülei legtöbbször nem örültek, ha velem barátkozott a gyerekük. Volt, akit el is tiltottak tőlem – meséli, de ismét hozzáteszi, őt már nem tudják felbosszantani az ilyenek. - A nővérem már sokkal érzékenyebb. Vele fordult elő egyszer, hogy mikor a munkahelyén egy ügyfél megtudta, hogy cigány, közölte, hogy ő nem megy oda többet. Szerencsére a főnöke kiállt a nővérem mellett, ennek ellenére ő nagyon a szívére vette a dolgot. Az ügyfél, aki egyébként egy idős néni volt, még csak nem is ismerte a nővéremet, mégis feljogosítva érezte magát, hogy a munkatársai és a főnöke előtt megalázza.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. jq 2011. október 27. 08:48
  „Nem zsigeri, kedves smalltown, hanem tapasztalati. Szerinted az emberek úgy születnek, hogy utálják a másikat? Az ember tapasztalatokat szerez, amiket feldolgoz, és amelyek alapján következtetéseket von le. Ha X népességgel túlnyomórészt negatív tapasztalataim vannak, akkor azt a követlkeztetést vonom le, hogy velük óvatosan kell viselkedni. Az ember nagyon hamar általánosít. Konkrét példa: 2 éves gyerek mindenkit cigánynak nevezett, akin sárga mellény van, mivel legtöbbször rajtuk látta. Biztos ő is született rasszista”
 • 26. smalltown 2011. október 26. 21:32
  „eleg csak a hozzaszolasokat elolvasni - zsigeri ciganyozas, tokmindegy mit mond ez a fiu......”
 • 25. Ferrer 2011. október 26. 21:05
  „10. acidrain
  Biztos azért, mert ők kevesen vannak ;D”
 • 24. janek1 2011. október 26. 19:54
  „hát igen kb 4-5 %a aki ilyen de nézünk szét Dorozsma Cserepes sor stb félelmetes”
 • 23. Zsoltee0716 2011. október 26. 19:31
  „Ha a többi társad sem viselkedne úgy ahogy viselkedik nem lenne gond.
  Magyarok között is van egy pár <moderálva> példány...”
 • 22. Csecs 2011. október 26. 19:18
  „Elcsattant egy pofon??? Akkor 2 év 6 hónap letöltendő, mint a barcsi fiatalok esetében!”
 • 21. Palacsinta 2011. október 26. 18:57
  „Lacassal egyetértek.Csapatostul várják a gyilkos családtagjukat a bíróság előtt,amikor épp tárgyalásra viszik és küldik a puszikat. Ott bandáznak az utcán,fekszenek a fűben,kutyástól,gyerekestől egész nap.Marha büszkék lehetne magukra...”
 • 20. papsajt 2011. október 26. 18:40
  „Szerintem ezt a maszlagot már sokan nem veszik be.

  Már sokan érezzük,hogy a magyar ember a kirekesztett.
  Ösztöndíjakból, támogatásokból, segélyekből, és persze a védett státuszú gázfogyasztó besorolásból aki nem fizet,de lekapcsolni nem lehet.”
 • 19. putyo09 2011. október 26. 18:30
  „Szerintem is kár ezzel a témával foglalkozni. Amúgy nem tudom min csodálkozunk, mikor a cigányság többsége a börtönbe vonulás előtti búcsú bulin, vagy az azt követő szabaduló bulin vesz részt. Ha meg csapatostul mennek valamelyik szórakozóhelyre, akkor meg kiválasztják a legmagasabb kigyúrt ember, és belekötnek. Ez nem előítélet, ez a tapasztalat. Sajnos... (mint pl. Cozmaba. De cimborámba, is hasonlóképp kötöttek bele).
  Mellesleg az az info is valós, hogy mostanában a Szécsényi tér, és Kárász u. is egyre fertőzöttebb ilyen téren. Igaz, ezt valószínűleg a rendőrség is tudja, de mégis mintha mostanság ritkábban cikáznának arra a rendőrautók...”
 • 18. 620829 2011. október 26. 18:25
  „9. Lacas 2011.10.26. 15:09
  Talán nem a hasonló,a cigányságon belül előforduló kb 10 százalékkal kéne példálózni,hanem a munkakerülő,agressziv,antiszociális,bűnöző életmódot folytató 90 százalékkal kéne kezdeni valamit és a cigányság normálisabb kisebbségének is kitagadni azokat az elemeket akik miatt vannak ők is megbélyegezve.Nem a magyar a rasszista,a cigányság tesz róla,hogy azok legyünk

  azért valaki csak leírta a véleményem...hamár engem kimoderáltak.”
 • 17. igazsagkereso 2011. október 26. 18:14
  „Annyira sajnálom szegényt. Azok a rasszista jobbikosok az okai biztosan, hogy a sok lelkiismeretesen dolgozó, gyermekeiket példásan nevelő roma emberekkel ilyen megkülönböztetéssel élnek. Persze azok a magyar nemzetiségűek, akik kiérdemelték, hogy őket megöléssel fenyegessék a nagyszerű roma emberek, tehetnek erről a bőrszín miatti diszkriminációról”
 • 16. deszkás 2011. október 26. 17:06
  „Talán a másik cikkben Hagyó Miklós tudná a választ. Eredetileg nem messze laktak egymáshoz. Kunszentmárton Hagyó Miklós szülőhelye. Remélem ezt tábla is megörökiti az utókornak.”
 • 15. Horthyszobor 2011. október 26. 16:52
  „Milyen embert????”
 • 14. vuk 2011. október 26. 16:20
  „Ugy latom tovabbra sem szabad leirni, hogy "Orszagos Cigany Onkormanyzat". Ez egy hivatalosan bejegyzett szervezet neve pedig. A cenzura serenyen dolgozik :)
  Pedig epp ez a szervezet tehetne valamit az ilyen emberekert, mint a cikkben szereplo.”
 • 13. arany30 2011. október 26. 16:03
  „Pedig a magyar sok szor 100.szor rosszabul viselkednek a discoba!!!”
 • 12. IVY 2011. október 26. 15:43
  „Ebben az országban mindenki b.romira empatikus.
  Most isszuk a levét. Lacas hozzászólására reagálnám: nálunk is hasonló szituk lesznek, nem is sokára. Nem tudsz majd úgy végig menni a Kárász utcán, hogy ne kössenek beléd <moderálva>”
 • 11. Lacas 2011. október 26. 15:26
  „Hogy lehet,hogy már egyes környékekre,utcákba,nyugaton egyes kerületekbe fehér be se meri tenni a lábát mert nem biztos,hogy élve megússza?”
 • 10. acidrain 2011. október 26. 15:10
  „Nem is tudom, hogy ugyanez miért nem alakult ki a svábokkal, szlovákokkal, németekkel szemben, akik szintén magyar kisebbségek.

  Szerintem ez is a magyarok hibája.”
 • 9. Lacas 2011. október 26. 15:09
  „Talán nem a hasonló,a cigányságon belül előforduló kb 10 százalékkal kéne példálózni,hanem a munkakerülő,agressziv,antiszociális,bűnöző életmódot folytató 90 százalékkal kéne kezdeni valamit és a cigányság normálisabb kisebbségének is kitagadni azokat az elemeket akik miatt vannak ők is megbélyegezve.Nem a magyar a rasszista,a cigányság tesz róla,hogy azok legyünk”
 • 8. Ferrer 2011. október 26. 14:02
  „Érdekes, hogy a magyarokkal szembeni diszkriminációról sosem esik szó.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Striciháború: prostituáltat raboltak Bács-Kiskunban

Szerdán folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon annak a négy vádlottnak a tárgyalása, akik 2010… Tovább olvasom