Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A csikk és a szemét az úr a buszmegállókban

Kecskemét – Megnéztük, milyen körülmények között kell várakoznia annak, aki busszal utazik Kecskeméten. A helyzet elég siralmas: összefirkált padok, szemét és cigaretta csikkek bosszantják a helyi járatra várókat.
Találomra választottunk ki egy olyan buszmegállót (Csabai Géza körúti, kórház előtti megálló), ahol mindig akad fel- és leszálló. A váró itt egy három oldalról zárt pléhdoboz - a közepén egy nem éppen bizalomgerjesztő, összefirkált és rágómaradványoktól rondított pad. A várakozók többsége inkább kintről kémleli, mikor kanyarodik be a sarkon a járat. Leülni mi sem merünk, nehogy összekenjük valamivel a kabátunkat.

Inkább állva fogunk hozzá a buszmegálló falára pingált, ki, kicsoda, és hová takarodjon, valamint Pisti szereti Erzsit, aki meg Józsi után fut kezdetű történeteket olvasni. Miután mindent megtudunk a városban burjánzó szerelmi háromszögekről, a bulikat hirdető plakátok következnek.

Buszmegálló körkép Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

412-ből csak 168 fedett

Kecskeméten összesen 412 buszmegálló található. Lakóterületen belül 336, míg külterületen 76 állomást épített ki a város. Ebből mindössze 168 fedett, azaz váróval ellátott megálló.  

Nagy valószínűséggel ezeken a partikon születnek a később itt, a buszmegálló falán megörökített inflagrantik. Az állomás tövében akad szemét és csikk is bőven, aki nem akar cigis dobozokat rugdosni, jobb, ha kívül marad. Ha kilátni nem is lehet, legalább az időjárás viszontagságaitól véd a megálló, nem úgy, mint az 5-ös út menti, széchenyivárosbeli buszmegállókban, ahol a kitört üvegek miatt a várakozóknak az esővel és a széllel is meg kell küzdeniük.

– A városon belül sokszor utazom busszal. Dolgozni is azzal járok. A legtöbben nem törődnek a környezetükkel, a megállókban is eldobják a szemetet és a cigaretta csikket annak ellenére, hogy pár méterre mellettük ott a kuka. Igaz, hogy a buszmegállók sokszor piszkosak, de a legtöbb legalább fedett, így télen a hó, az eső és a szél ellen, nyáron pedig a naptól védi az embert a tető – mondja a megállóban Kollár Erzsébet.

Milliókba kerül a takarítás

Az illegálisan kiragasztott plakátokat, graffitiket nem olcsó eltüntetni. – Tavaly 3,7 millió forintba került a különböző falfirkák és graffitik eltüntetésével foglalkozók bérezése, akik 3-6 fős csoportokban járják a várost. Az összeg 90 százalékát állami támogatásból finanszíroztuk – mondta el Rácz Sándor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője.

Buszmegálló körkép Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Az Út a munkába programban tavaly december végéig állástalanokat foglalkoztatott a kecskeméti önkormányzat, ők végezték a takarítást - minimálbérért, 6 és 8 órában.

– Idén új foglalkoztatási rendszerben történik majd a munka, alapvetően 4 órában dolgozhatnak majd a takarításra jelentkezők – árulta el Rácz Sándor, aki hozzátette: a takarítást végzők bérét, a 3,3 millió forintos összeg jelentős részét – csakúgy, mint a graffitimentesítők esetében – az állam finanszírozta.

Pénzbüntetést is kaphat, aki a buszmegállóban könnyít magán

– A legnagyobb baj, hogy szinte minden következmény nélkül lehet firkálni, plakátozni, szemetelni a várókban. Halljuk, látjuk, hogy a fiatalok részegen, buliból hazafelé tartva a buszmegállókban könnyítenek magukon, ittasan randalíroznak. A vandálokat pedig csak ritkán csípik nyakon. De nem csak ők, sok felnőtt sem vigyáz a környezetére: egyszerűen a lábuk elé dobják a csikket, és ott a járdán tapossák el, ahelyett, hogy elsétálnának a kukáig – osztotta meg velünk tapasztalatait Balla Péter, miközben a buszra várt.

Buszmegálló körkép Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Csíkos Imre, a Kecskeméti Közterület Felügyelet vezetője elmondta, ha tetten érik a szabálysértés elkövetőjét, a közterület felügyelők 3-20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják. – A legtöbb esetben elég a figyelmeztetés, felveszik az eldobott szemetet, kidobják a kukába. De akad olyan is, aki letagadja a szemetelést – hiába látták akár többen is, mit csinált – mondta el a közterület felügyelők intézményvezetője.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. balbogcrys 2011. február 01. 09:16
  „bertife:

  Nem a zacskó helye a lényeg, hanem a SZÁNDÉK, hogy használod-e :)”
 • 22. FEFE 2011. február 01. 05:24
  „Ezt nem lehet el fogadni. Eltűrni sem. Igenis legyen rend. Bármi áron.
  Nem csak a buszmegállókban. Nagyon el van rontva minden. A velejéig
  romlott az ország. Büntetni kellene mindent, de olyan impotens hatalmak
  váltják egymás, akik csak a saját zsebüket tömik amíg lehet.”
 • 21. kalkutta 2011. február 01. 01:30
  „Ez vagyunk mi. Fogadjuk el, ne sírjunk.”
 • 20. queenmargareth 2011. január 31. 23:02
  „Hú, ezt nem moderálták?
  A DM nem kizárólagosan Szeged újságja.”
 • 19. bertife 2011. január 31. 18:50
  „balbogcrys:

  Miért kéne a kutyasétáltató kezében lenni a zacskónak?
  Nekem is a zsebemben van a zacskó és ha szarik a kutya,akkor kiveszem onnan!!”
 • 18. rókus1 2011. január 31. 17:32
  „...... ezért igazán kár volt KKmétig menni!!!,helyi péda és foto is volna itt bőven.az emberekkel,a jogszabályok betartatásával van a hiba!
  ellenőrzés,számonkérés,rendcsinálás! az adófizető polgárok pénzéből élő hatóságok(jelen esetben a közterület-felügyelet dolgozói) nem dolgoznak meg a pénzükért, ilyen egyszerű az ok és okozati összefüggés.
  az emberek,hát.... az nehéz eset,de emiatt vannak a hatóságok,amire van jogszabály azt szigorúan be kell tartatniuk(csikk,kutyagumi,stb esetekben)”
 • 17. queenmargareth 2011. január 31. 16:53
  „13. balbogcrys 2011.01.31. 13:10

  Igazad van, de én ismerek személyesen olyan gazdit és kutyust akik használják!!!igaz, csak egy ilyenről tudok.
  Mellesleg, csikk....Mennyivel szebb amikor összehányják a buszmegállót? Ebben Szeged már Pestet übereli lassan!
  Nem hiszem, hogy vírus lenne, mert mindig hétvége után van......”
 • 16. kekeczke 2011. január 31. 15:06
  „szerencsére szegeden nincsen ilyen . . .”
 • 15. FEFE 2011. január 31. 14:17
  „Szegeden nagy divat az üvegfalú buszmegállókat törni, zúzni. Valahol a városban mindig akad egy kettő ami pótlásra vár. Amikor fúj a szél eléggé huzatos. Otthon verné be az anyja ablakát.”
 • 14. macs 2011. január 31. 13:47
  „2. KamuNeni 2011.01.31. 09:25
  "Azert van az a magas ado fizetve meg a sok buntetes hogy a varos vagy falu ossze szedje a szemetet es karban tartsa a torott padokat buszmegallokat. Ha mindennap ossze lenne szedve akkor nem lenne szemet meg torott pad. Mert szemet szemetet szul!!!"
  Nem lehetne fordítva kezdeni? Úgy értem, nem kéne a szemetet eldobni és akkor nem kéne nyafogni, hogy koszos minden és takarítson már ki valaki. Mondjuk nálatok a alakásban mindenki mindet a földre dobál, a csikket a szőnyegen nyomja el és fotel alá rúgja be az üres palackokat, aztán kiabál, hogy valaki takarítson ki, mert szőrnyű ez a disznóól? Nem hiszem, mindahogy azt sem hiszem, aki mindezt az utcán gondolkodás nélkül megteszi, a lakásában is így viselkedik. Nem értem ezt a skizofréniát. A szemét az utcán is szemét és a lakásban is szemét.”
 • 13. balbogcrys 2011. január 31. 13:10
  „Na, a másik a kutyaszar.
  Eddig még csak a járda mellett a fűben lapult, most meg már a járda közepén...hogy abba elegánsan beleléphessen a gyanútlan járókelő.
  Nem hiszem, hogy a kutya hibája.
  Viszont nem látok kis zacsival a kezében kutyát legeltető állampolgárt se...”
 • 12. zero 2011. január 31. 13:06
  „Ez az emberi nemtörődömség .Ezt magától is felfoghatnák az emberek .Amit ma eldob holnap melette áldogál. Akit ez nemzavar az egy igénytelen .”
 • 11. szatyi 2011. január 31. 12:59
  „Ezért kár volt elmenni Kecskemétre!”
 • 10. zoltanszabo 2011. január 31. 12:40
  „Kíváncsi lennék rá--hogy aki az útcán szétdobálja a csikket--szemetet--otthon is így csinálja ?
  Nem büntetni kellene,ha nem aki eldobja--és meglátják a felügyelők : azzal össze szedetni az összes szemetet nagy körzetben.
  Még a románokat fikázzuk--amikor a parkolókat, árúházak körüli bokrokat, kis erdők szélét tele szemetelik---hát mi se vagyunk külömbek ! sajnos !!!!”
 • 9. Nórikám 2011. január 31. 12:33
  „KamuNeni : Most nem értek egyet Veled! Utánam nem kell szemetet szedni, azon egyszerű oknál fpogva, hogy nem dobok el semmit. Pedig gazdag sem vagyok./ Loki kommentjére utalva/ Egyszerűen fegyelmezetlen, rendetlen emberek vannak! A borzasztó nagy demokráciában, meg önmegvalósításban úgy érzik, nekik mindent szabad. És nem csak a fiatalok! Valami olyan szellem uralkodik, ami nem tudom honnan jött, de engem nagyon bosszant, ugyan ez a stílus amikor a panel felső emeletéről elegánsan kidobálja szemetet a kedves lakó. Ide tartozik még az aranyos gazdik által ott hagyott kutyaszar is. Szóval több figyelem, jó érzés kellene. Tőlem lehet bármekkora szemét kupac, én nem gazdagítom! Van egy jó példám: ifjabb koromban /nem Szegeden/ üzletem volt. Minden reggel gyönyörűen föl takarítottam, nyáron föl is locsoltam a járdát. Buszra várakozva cigizett egy úr, és megvárta, hogy befejezzem a munkát, szemembe nézett, és győnyörűen elpöckölte a csikket, a szépen takarított járdára. Nagyon elégedett volt.”
 • 8. balbogcrys 2011. január 31. 11:52
  „Neveltség és nem pénz kérdése, hogy megtanítom-e a gyerekemnek, hogy a szemétnek a kukában a helye.
  Attól hogy valaki "hátrányos életet él", még nincs feljogosítva arra, hogy szemeteljen.”
 • 7. bottkabohocz 2011. január 31. 11:24
  „mi közünk kecskemethez?”
 • 6. queenmargareth 2011. január 31. 10:53
  „Először nézzék meg az őskövületi megállókat és aztán utálkozzanak. Szegeden sem ugrálhatnak! Nincsenek csatlakozások, sok helyen beálló, sőt rengeteg helyen nincs! Késnek, vagy hamarabb elmennek, fűtés nincs, pedig emelték az árakat.
  Úgy hogy ne panaszkodjanak. Tegyenek ki több kukát legyen több járat.”
 • 5. Lenry 2011. január 31. 10:18
  „3. hozzászólás Loki
  ezt a baromságot honnan vetted? tehát akinek nincs pénze, az elkezd rongálni... ülj a helyedre és óra végéig maradj csöndben”
 • 4. bottkabohocz 2011. január 31. 10:16
  „és nem szedegettétek fel?
  nahat.
  szégyeljetek magatok
  ti is dolgozhatnatok vmit a köz élrdekében-paprazzik.
  nemcsak enni az inygenebédet.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KTE: hiányzik a barátnőm - Gyagya Attila blogja

Nagyon szép helyen vagyunk, nem lehet panasz semmire, de hiányoznak már az otthoniak, és a barátnőm – írja blogjában Gyagya Attila.
Tovább olvasom