Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

A D-day Robert Capa lencséjén át

Kecskemét - A normandiai partraszállást és az azt követő napokat mutatja be a Magyar Fotográfiai Múzeum legújabb tárlata, méghozzá a világhírű magyar fotós Robert Capa objektívjén keresztül.
Alig, hogy bezárt az André Kertész tárlat, egy újabb világhírű magyar fotós, Robert Capa munkáiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban. Capa fotográfiái azon a szürke júniusi hatodikai hajnalon készültek, amikor a szövetséges erők 1944-ben megindították a partraszállást a normandiai Omaha Beach-en.

- Capa azt vallotta, ha nem elég jók a képeid, az azt jelenti, hogy nem voltál elég közel a témához. Ennek szellemében is élt. Már ott állt a parton, amikor a golyózáporban a szövetséges csapatok katonáinak nagy része még csak közelített a szárazföld felé - emelte ki a kiállítást megnyitó Király László György, a Magyar Fotográfiai Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Capa Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Capa az USS Chase zászlóshajó fedélzetén a partraszálló erők parancsnoki karával együtt érkezett Normandia partjaihoz, és az első hullámmal együtt ért szárazföldet a D-day hajnalán. „Egy lapos aljú partraszálló csónakban voltam, mikor a jármű ajtaja nyílni kezdett, a vízből kiálló groteszk vasalakzatok mögött feltűnt a füstben álló vékony partvonal - Európánk, a „Könnyű Piros" (Easy-Red beach) part."

A kiállításon látható fotósorozat 1944. június 5. és augusztus 9. között készült. Az ABC Press tulajdonában lévő 1984-es nagyítások idén kerültek a Magyar Fotográfiai Múzeum birtokába. A tárlat november 20-ig tekinthető meg, hétfő és kedd kivételével naponta 10–17 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb három óvodai csoportszoba Kecskeméten

Három új óvodai csoportszobát adtak át pénteken a Vörösmarty iskola épületében. Kilencven új férőhellyel bővült a Szivárvány Óvoda.
Tovább olvasom