Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A delmagyar.hu ajándéka a karácsonyfa alá

Kecsemét - A delmagyar.hu kecskeméti szerkesztősége békés karácsonyt kíván olvasóinak. Olvassa el karácsonyi történeteinket és küldje el a sajátját!
A delmagyar.hu szerkesztősége is szeretne egy apró ajándékot tenni az olvasóinak a karácsonyfája alá. Újságíróink karácsonyi történeteivel, fotóival kívánunk minden olvasónknak békés, boldog ünnepeket!

Éppen hatvan

Mindig is nagyon szerettem a karácsonyt, az illatával, fényeivel, és minden hagyományos tartozékával együtt. Évről évre megvolt a megszokott forgatókönyv, ahogy készültünk az ünnepre. A karácsony nálunk mindig egy szülinapi ebéddel kezdődött, ugyanis 24-én született az édesapám. Aztán délután, miközben készült a finom vacsora, és a család apraja-nagyja az ajándékokat csomagolta, apukámmal hozzáfogtunk a fenyőfa feldíszítéséhez. Először jött a véget nem érőnek tűnő égősor kibogozása, ami aztán csak a tökéletes elrendezésben kerülhetett a helyére, majd felkapcsoztuk a szaloncukrot is. Amikor elkészültünk a díszítéssel, mindenki odacsente a fa alá a meglepetéseket. Majd eljött a várva várt este, amikor minden évben megszólalt édesanyám kezében a kis csengő, ami jelezte, hogy megérkezett a Jézuska. Mindannyian kíváncsian bontogattuk az ajándékokat. Anya és a nővérem megfontoltan, vigyázva a szép csomagolásra, míg apukám gyorsan letépve a papírt a meglepetésről.

Az illat, a csengőszó, az ajándékok ma is ugyanúgy részei az ünnepnek, de már egyáltalán nem várom a karácsonyt. Az égősort már egyedül próbálom kibogozni, és születésnapi ebéd sem lesz. Pedig éppen a hatvanadik lenne. A féltve őrzött angyalkagyűjteményem legszebb darabjai felkerülnek a fára, de egyikük már örökre az én drága apukám sírkövén vigyáz az álmára.
Gál Orsolya, újságíró

A több generációs Jézuska

Családunkban több generáció óta úgy nevelték a gyerekeket, hogy egészen általános iskolás korunkig abban a hitben éltünk, valóban a Jézuska lopakodik be minden karácsony alkalmával a házba, és ő hozza nekünk az ajándékokat. Természetesen ezt olyan jó 25 éve, amikor a televízió és egyéb híradástechnikai cikkek még nem töltöttek be ekkora szerepet az emberek életében, még sokkal könnyebb volt elhitetniük édesapáméknak, mint manapság. Épp ezért is vagyok rájuk különösen büszke, hiszen hatgyermekes szülőkként 20 éven keresztül sikeresen alkalmazták ezt a módszert, ami valljuk meg, igazi varázst adott a Szent ünnepnek. Miután most már legkisebb testvérem is elmúlt 12 éves, már ő is segédkezik a fenyőfa feldíszítésében, de mi nagyobb testvérek még a mai napig ódzkodunk ettől kicsit, hiszen annyira természetes hosszú éveken keresztül, hogy ezt a műveletet a kis Jézuska végzi. És olyan jó hinni a csodákban!:)
Ferentzi Miklós, újságíró 

Cicagombóc vs. karácsonyfa

Írja meg véleményét, küldje el jókívánságát!

Ezen cikk kommentjei között a delmagyar.hu valamennyi olvasója üzenhet ismerőseinek, szeretteinek, megfogalmazhatja véleményét portálunkról és várjuk a jókívánságaikat is! Amennyiben szeretné megosztani másokkal a saját személyes karácsonyi történetét, akkor küldje el nekünk azt a kecskemet@delmagyar.hu e-mail címünkre! 

 
Állattartóként azt tanultam, ha az embernek macskája van, ne vegyen karácsonyfát, mert a kettő valahogy nem fér meg egymás mellett. Cicagombóccal töltött első karácsonyomból mindössze arra emlékszem – így 10 év távlatából – hogy 13-szor kellett újradíszítenem a fát, mert a drága jószág kétnaponta nekiugrott, olyankor pedig dőlt a fa égősorral, üveggömbökkel és persze a macskával együtt. Azóta igyekszem magam kihúzni a karácsonyi előkészületek alól, mióta mindent cicabiztos módon kell elkészíteni – teszem hozzá – eredménytelenül.

A nappali közepére kipakolt karácsonyi díszeket rejtő dobozok bizony felkeltik egy magára valamit is adó macska figyelmét. A kíváncsiság nagy úr, a cicák pedig találékonyak. 24-én délelőtt mást sem lehetett nálunk hallani, az elmúlt 10 évben csak ezt: „Ne mássz bele a dobozba!" vagy „Hozod vissza rögtön a csengettyűt!" „Ne gurítsd be a fotel alá a gömböt!" Mondanom sem kell, hogy még a tavaszi nagytakarítás alkalmával is találtunk Cicagombóc által begyűjtött karácsonyfadíszeket a bútorok alatt.

Idén nagyon más a karácsony: nem kell kikötözni a fát, és félteni a drága díszeket. Pár nappal ezelőtt el kellett búcsúznunk a cicánktól. De a fa alatt ott van pár apró gömb, mint eddig is.
Major Stella, újságíró

Karácsony unokabátyáméknál

A karácsony nálunk a családról, pihenésről, szeretetről szól. Anyukáméknál szoktuk ezt a három napot eltölteni békében és nyugalomban. Ekkor összejön a család minden tagja. Nagyon jókat szoktunk játszani a karácsonyra kapott ajándékokkal is - meséli Zalán, az unokabátyám. - Az ünnepre való készülődésből kiveszi a részét a család apraja-nagyja. A bejgli készítésben mindenki nyakig mákos lett. A karácsonyfa díszítésében a gyerekek is örömmel segítenek. Nagy odaadással helyezték fel a fára azokat a díszeket, amiket saját maguk készítettek el.

Karácsony unokabátyáméknál.
Karácsony unokabátyáméknál.

- Már jó pár éve műfenyőnk van. Nagyon szeretem a növényeket, nehezen viseltem el amikor a gyönyörű feldíszített fa kezdte elveszíteni a régi fényét, a levelei elkezdtek lehullani. Azért az igazi fenyőillat néha hiányzik, de nem lehet mindig minden tökéletes. A gyerekek bár tudják, a fenyőt mi díszítjük, de amíg az ajándékok a "fa alá kerülnek" felküldöm őket tv-t nézni. Az ajándék bontást anyukáméknál a csengőszó, és halk karácsonyi zene jelzi, ami mindig meghittséget ad a pillanatnak. Az ajándékok vásárlásánál mindig törekszem az ésszerűségre, olyan játékot választok, amit nem dobunk ki egy hét után. Mivel a fiam focizik, ezért az ő meglepetésének a kitalálásában könnyebb dolgom szokott lenni.
Koller István, fotós 

Akarsz-e játszani

Ezzel a Kosztolányi Desző verssel kívánok minden olvasónknak békés karácsonyt.

Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszaniHorváth Levente, szerkesztőség-vezető

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállították az M5-ösön kiégett autóbuszt - fotókkal

Teljesen kiégett a Belgrádból Németországba tartó autóbusz csütörtök este az M5-ös kecskeméti szakaszán. Tovább olvasom