Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A fiatalok elvándorlása volt a téma Kecskeméten is

Az identitás megőrzését kiemelten fontosnak tartotta a határon túl élő magyar fiatalok számára is Soltész Miklós államtitkár a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) szombaton Kecskeméten tartott rendezvényen elmondott köszöntőjében.
A szülőföldön maradás nehéz kérdés, mert a legtöbb országban kinyíltak a határok, felerősödött az elvándorlás - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a határon túli ifjúsági szervezetek konferenciáján.

Soltész Miklós emlékeztetett a magyar tradícióra, amely a felmérések szerint minden magyar emberben megvan: a család szeretete és a gyermekvállalás. A legfontosabbnak nevezte annak megválaszolását, hogy vissza tudnak-e menni szülőföldjükre azok a magyar fiatalok, akik elhagyták. Ebben a kultúra és az oktatás mellett a család az, amelyre lehet építeni - fogalmazott az államtitkár.

Felhívta a figyelmet a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségére, és arra kérte a MIK vezetését, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot, mert az ifjúsági munka szorosan kötődik a családhoz.

Utalt a Fiatalok lendületben elnevezésű programra, amelynek keretében csaknem egymilliárd forint pályázati lehetőség áll rendelkezésre.

Az államtitkár kijelentette: az Orbán-kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája alapvetően megváltozott az előző kormányokéhoz képest. Fontosnak nevezte, hogy az ausztráliai, valamint az amerikai kontinensen működő magyar szervezetekkel is szoros együttműködést alakítottak ki.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány, amelyet 2010-ben a nagy többség megbízott az ország vezetésével, bocsánatot kért azoktól az emberektől, akiket az a politikai éra eltaszított magától - tette hozzá.

Az államtitkár megköszönte Saláta Zoltánnak, a vajdasági régió képviselőjének a MIK állandó bizottság élén végzett munkáját, a testületnek egy cikluson, két éven keresztül volt az elnöke. Az állandó bizottság új elnökének a magyarországi régió képviselőjét, Gulyás Tibort választották meg.

Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyi főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a határon túli magyar ifjúsági szervezeteket tömörítő MIK évente kétszer tart ülést, egyet Magyarországon, egyet pedig a határon túl.

A szervezetben minden régiónak van képviselete. A péntektől vasárnapig tartó kecskeméti találkozón minden régió képviselteti magát, 58 tagszervezet küldötte vesz részt, és a mostani konferencián is több szervezet csatlakozási kérelméről fognak szavazni.

Olvasóink írták

 • 2. maci53 2012. október 28. 10:17
  „Ez a téma a Szocik által lett felfújva.valaki számolja már ki hogy 1956-tól a rendszerváltásig hányan hagyták el az Országot,csak akkor ezeket disszidensnek hívták,és szigorúan büntették.Jogellenesen külföldön tartózkodik-ez volt a titulusa,”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. október 28. 09:49
  „Eszembe jutott egy szakállas, de örök tanmese.
  Panaszkodott a gazda, hogy új ló után kell néznie, mert ez a legutóbbi éppen akkor pusztult el, mire leszokott az evésről.
  Tanulság: Akinek a kezében van az ostor, az dönt élet és halál fölött.
  Akinek a kezében van az ostor, az határozza meg a felelőst.
  Akinek a kezében van az ostor, mindig lesz mellé lova is.
  Mert ló dolga az igavonás, ostor dolga a csapkodás, gazda dolga a jóllakás.
  A lónak csak akkor lesz értéke, ha kevesebb lesz, mint a gazda.
  De, mert ló, az az érték is a gazdát gazdagítja.
  Tehát a ló mindhalálig ló.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionbaleset Kecskeméten

Kerítésre dőlt egy kamion által kidöntött villanyoszlop szombat délután Kecskeméten.
Tovább olvasom