Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A fiatalok ma igazgatónak szeretnének továbbtanulni

Kecskemét – Dönteni mindig nehéz. Ehhez adjuk hozzá a kamaszt, aki még önmagát próbálja meghatározni a világban, plusz az állandóan változó, felsőoktatásra vonatkozó jogszabályokat, és kész is a kétségbeesés mindennapi képlete. Az ilyen helyzetekben segíthet a pályaválasztási tanácsadó.
A HELPI Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda pályaválasztási tanácsadójának elérhetőségei:

Telefon:  +36-76/475-022 
Email: helpi@helpi.hu

A tanácsadás ingyen vehető igénybe.

A pályaválasztási tanácsadás célja nem az, hogy rábeszélje a fiatalokat egy-egy döntésre. Itt közösen térképezik fel, mik azok a területek, amelyeken megállnák a helyüket a még gimis padokat koptató diákok, mihez van tehetségük, mihez elég a képességük. Sokan csak itt szembesülnek azzal, mindeddig téves kép élt bennük az adott hivatással, szakmával kapcsolatban. – A gyerekek látnak egy-egy filmet, sorozatot, amelyben a főszereplő sikeres vezető, így ők is azzal kezdik: főnökök akarnak lenni, holott a világ nem így működik. A legtöbbször egy álomvilágot kell realizálnunk, mielőtt kiválaszthatnánk a megfelelő felsőoktatási intézményt és szakot – tudjuk meg a legfontosabbakat a pályaválasztási tanácsadásról Buknicz Éva Orsolyától, a HELPI Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda munkatársától.

A népszerű szakokra egyre nehezebb bejutni, meg kell gondolni, hagyan választink.
A népszerű szakokra egyre nehezebb bejutni, meg kell gondolni, hagyan választunk.

– A mai fiatalok kudarctűrő képessége nagyon alacsony, éppen ezért kell minél több alternatívával megismertetni a továbbtanulókat, és tudatosítani bennük azt, hogy nem dől össze a világ, ha a felvételijük nem úgy sikerül, ahogy ők azt előre eltervezték – folytatja a szakember. Orsihoz nemcsak akkor fordulhatunk, ha nincs ötletünk, hogyan tovább az érettségi után, hanem akkor is, ha nem látjuk át a felvételi rendszert és a pontszámítást.

Az új felsőoktatási törvény dacos ellenállást szül

Az állami helyek lecsökkentése kétségbeesést, a röghöz kötés pedig dacos ellenállást vált ki a most felvételiző generációból, derül ki a pályaválasztási tanácsadáson elhangzott beszélgetésekből. A fiatalok keresik azokat a helyeket, ahol külföldön tanulhatnak ösztöndíjjal.

Az ingyenesen igénybe vehető, általában öt alkalmas (de egyéni igények szerint eltérő óraszámú) pályaválasztási tanácsadáson 17-18 éves középiskolások fordulnak meg kis- és nagycsoportos, illetve egyéni foglalkozásokon, ahol az első alkalommal mindenkinek meg kell fogalmaznia, mire is keresik tulajdonképpen a választ a tanácsadóval közösen. Aki komolyan gondolja a jövőjét, érdemes megterveznie nemcsak az egyetemi, hanem a gimnáziumban töltött utolsó évét is, ezért a legideálisabb időszak tizenegyedik osztály második félévében felkeresni a pályaválasztási tanácsadót: ilyenkor még bőven van időnk kiválasztani, mi legyen az ötödik, választott tantárgyunk, melyik tantárgyból kell emelt szintű érettségi vizsgát tennünk, hogy meglegyen a felvételihez szükséges pontszámunk, illetve kell-e nyelvvizsgáznunk, és ha igen, milyen szinten.

Jóhangulatú beszélgetés, önismereti kérdések és képességtesztek várrnak azokra, akik bejelntkeznek a pályaválasztási tanácsadásra.
Jóhangulatú beszélgetés, önismereti kérdések és képességtesztek várnak azokra, akik bejelntkeznek a pályaválasztási tanácsadásra.

Továbbá segítenek kiigazodni a majd ezeroldalas felvételi tájékoztatón is, amelytől a felvételizők már az első pillanattól kezdve irtóznak, ahogy megpillantják. – Az interneten és a már említett tájékoztatóban olyan iszonyatos információ mennyiség áll a gyerekek rendelkezésére, amelyben gyorsan elvesznek. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a fiatalok elkényelmesedtek. Nem kell helyettük megoldanunk a problémát, de a hiteles, megbízható eszközöket a kezükbe kell adni, és erre a szülőknek már nem mindig jut ideje, vagy ők sem ismerik ezeket az eszközöket, mert pár év alatt annyit változott a felvételi rendszere – magyarázza Orsi.

Olvasóink írták

  • 2. Aranea 2012. február 06. 09:12
    „Így 38 évesen sem lenne halovány lila gőzöm se, hogy hova jelentkeznék továbbtanulni 18 évesen.
    Mai eszemmel hagynám a diplomát meg a szakképzéseket a francba (egyikkel sem mentem semmire, max ideig-óráig elég az éhenhalás ellen, de a rezsit már nem fedezi). Kimennék Dubaiba szerencsét próbálni, ha bejön - jó, ha nem - game over...”
  • 1. kontrapista 2012. február 06. 09:09
    „Szerencsétlenül megválasztott cím ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanca és csikója alatt szakadt be a jég - fotók

Egy Bajához közeli tanya udvarán található tó jegére gázolt vasárnap egy kanca és csikója, amitől beszakadt alattuk a jégpáncél. A tűzoltók segítettek kimenteni őket. Tovább olvasom