Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A Fidesznek a Jobbik a fő ellenfele, nem az MSZP

Kecskemét - Egy beszéd, és ami mögötte van. Halasi Endre politikai elemző segítségével olvastunk a sorok között Orbán Viktor kecskeméti színrelépése után. A Fidesz középen pozícionálja magát, már nem is az MSZP, hanem a Jobbik a fő ellenfél.
A Magyar Polgári Együttműködési Egyesület konferenciájának keretein belül mintegy negyvenperces beszédet mondott Orbán Viktor vasárnap a kecskeméti Katona József Színházban. A Fidesz elnökének érkezésére zsúfolásig telt a teátrum. - Biztosra mentek, borítékolható volt, hogy nem lesznek szélsőjobboldali ellentüntetők, keletebbre ezzel az eshetőséggel is kellett volna számolni – mondta el a delmagyar.hu megkeresésére Halasi Endre, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

- A színház a célnak megfelelt, a helyszínválasztás azt szimbolizálta, hogy az egész város a Fidesz mellett áll – folytatta a politikai elemző. - Az elmúlt évek során jó néhány sikeres tömegrendezvényt tartott Kecskeméten a párt. Orbán Viktor beszéde beleillett az európai parlamenti választások után indított kommunikációs stratégiába: a Fidesz középen pozícionálja magát. Orbán egyre többet használja a szélsőséges szót, ezzel megcélozva a politikailag nem elkötelezett választókat, illetve jelezve a saját tábornak, hogy a polgári szövetség elhatárolódik a radikalizmustól.

Orbán Viktor rutinos szónok, nem hibázik a beszédeiben.
Orbán Viktor rutinos szónok, nem hibázik a beszédeiben.

Halasi arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz fő ellenlábasa már nem a Magyar Szocialista Párt, hanem a Jobbik, éppen ezért az ismerősen csengő off shore cégek, a BKV-s végkielégítések és a tömeges elbocsátások kulcsszavak helyett hamarosan a cigányellenesség és az antiszemitizmus tematizálja majd a szónoklatokat.

Úgy véli, Orbánék számára kulcsfontosságú lehet, hogy az országgyűlési választások második fordulójába a Fidesz mögött inkább MSZP-s, mint jobbikos képviselőjelöltek jussanak be második helyen. Az elemző állítása szerint Orbán Viktor olyannyira tapasztalt előadó, hogy beszédeiben sohasem hibázik, kisebb-nagyobb bakik a második vonalban fordulnak elő, például Kövér Lászlónál vagy Mikola Istvánnál.

Orbán Viktor kiemelte, a kétharmados többség megszerzése csoda lenne, „de azt nem mondom, hogy nincsenek csodák" – szögezte le nyomban. A miniszterelnöki tisztséget korábban 1998 és 2002 között betöltő fideszes politikus továbbá annak is hangot adott, hogy támogatja a kisebb létszámú parlamentet és az önkormányzati testületek csökkentését, a közvetlen köztársasági elnök-választást viszont elutasítja.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. nexia3 2010. január 29. 16:27
  „Nagyon is lehetne még csoda,nemcsak a mesékben,hanem itthon.Nexia3”
 • 98. őrgróf 2009. november 24. 16:34
  „Bástya ET! Mi is volt oly sértő? Kinek is?”
 • 97. őrgróf 2009. november 16. 09:52
  „moderálva off”
 • 96. KovácsPistike 2009. november 13. 21:15
  „Nem szeretem a jobbik-féle általánosításokat, mert szélsőségekre adnak okot. Csak azért mert szólásszabadság van, nem kellene cigányozni, zsidózni, szerszámokat emlegetni és az "igazság" mellett sületlenségeket ordítozni.
  A kormány szélsőséges megnyilvánulásai újabb szélsőségeket szülnek. Mert van itt példamutatás!

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik”
 • 95. Sisapista 2009. november 11. 13:53
  „Flexsnake a kimoderált sértő hozzászólásom neked szólt. Nemfontos leírni a tartalmát a lényeg ugyanaz. Sajnállak ! Egy a szerencse a te szavad semmit nem ér. A Jobbik szinte már most bent van a parlamentbe, jövőre meg elég szép százalékkal bent lesz. Ha tetszik neked , ha nem. Amennyiben nem tetszik, hogy a Jobbik parlamenti párt lesz el lehet sétálni. Mást nem tudsz tenni, ha a segged a földhöz vered ez akkor is igy lesz (van).
  Egyre jobban erősödik a nemzeti radikális oldal és ezt én örömmel látom.
  Szebb Jövőt ! (még neked is)”
 • 94. őrgróf 2009. november 11. 11:25
  „Olvasok, gondolkodok azután írni akarok és rájövök, nincs miről, nincs mit és főleg nincs kinek. Az alulírott egymásnak eső, gyűlölködő sorok (emberek?) a mai politika termékei. Ide ment ki a játék, és sikerült. egymásnak feszülő, acsargó indulatok, száműzött gondolkodás, az ész fejvesztve menekül. Az senkit nem érdekel, hogy mi lesz az országgal? Csak az, hogy ki teszi fejére a koronát? Semmi jelentősége, a rablás tovább folytatódik, a megmaradt koncon fogják marni egymást a - véleményem szerint - 50%-os FIDESZ, 30 %-os MSZP és a maradékon osztozkodó JOBBIK, MDF, és az 1-2 %-os többi. "Ez a harc lesz a végső? " Ugyan már, amíg még valamire valaki ráteheti a kezét, addig itt harc lesz. Azután pedig az ujrafelosztásért folyik majd a küzdelem, mert itt levágják az aranyat tojó tyúkot is...Bármilyen szomorú is, ez van. Hajrá KÉTFEJŰ KUTYA!”
 • 93. fandras66 2009. november 11. 10:30
  „Nagyon eredeti a 64-es és 6-os hozzászólás. Sokan remélik legalábbis az ismerőseim közül, hogy a jobbik szép számmal be fog jutni a parlamentbe. Úgy legyen!!!”
 • 92. dragboyz 2009. november 11. 08:19
  „Sajnos akármelyik pártot megszavazhatják az emberek,de ha az nem a fidesz lesz, akkor majd szépen mint ügyes kis ellenzék, majd jól szét ba..a a ti orbánotok! Addíg amíg ez a ci... nem kapja meg az ő kis koronáját, addíg még szétvereti Pestet egy párszor! Csak azt is mind ti fogjátok fizetni!!!”
 • 91. Buksi 2009. november 11. 06:41
  „Sajnos manapság M.o-on szükség van egy egészséges nacionalizmusra. Mindenünket eladtunk ami értékes volt,telyessen kiszolgáltatottá tették a nemzetett. És az nam csak az MSZP sara, ugyanolyan részesek voltak a FIDESZ, MDF, SZDSZ.... az összes eddigi parlamenti párt.
  CSak egy példa : eladtuk a cukorgyárainkat, késöbb beleegyeztünk a kvótarendszerbe, bezárták a gyárakat.... most pedig az a helyzet, hogy AMIG M.O AZ UNIÓ TAGJA LESZ ADDIG MAGYAR FÖLDÖN MAGYAR EMBER NEM FOG TUDNI CUKORRÉPÁT TERMELNI !!!!!!!! Ez csak egy példa, de rengeteg ilyen ven még.
  A mésik hatalmas gond : Nem tud 1,5 millió adót fizetö ember eltartani ennyi "segilybül" élö, lopó cigányt!!!”
 • 90. leri 2009. november 11. 06:35
  „Ez jó volt 9-es!!!! Tetszik!!”
 • 89. 9-es 2009. november 11. 06:10
  „Tudod Flexi 56-ban meg kommunistákat akasztottak,ezt se felejtsd el.
  Az MSZ(M)P-nek nagy esélye van a 10% alatti bejutásra,és itt vége a dalnak.A jobboldal úgy megerősödött,hogy készülhetsz a sötét jövőre.z is lehet,hogy már köztünk van az új Szálasi.És az is lehetséges,hogy nálatok szuszog a gyerekszobában.
  Ezt hozza a demokrácia.”
 • 88. flexsnake 2009. november 11. 05:53
  „A jobbik akkor lesz parlamentben ha éjszaka lopni megy.
  <moderálva> nincs helyük az országban. .....
  A jobbik az mszp által létrehozott szélsőség.”
 • 87. Sziszifusz 2009. november 11. 00:01
  „A FIDESZ fenemód nagy támogatottsága ("elsöprő győzelem" Pécsen 8%-os részvétellel), jól mutatja, hogy a lakosság nagy többsége nem hisz a politikusoknak, még akkor sem, ha kérdeznek! Magyarul: selejt a felhozatal!
  "rozator" megemlíti a multikat. Mibe is kerül nekünk egy multi?
  20-50 milliárd állami támogatással/cég, 1500-2500 embernek jelent munkát, érdekképviselet nélkül, a cégnek nyújtott adókedvezményekkel, és a haszon kivitelével. Ez akárhogy is számoljuk, 5-15 év időtartamra biztosítana min. 200000.-Ft-os bruttó jövedelmet dolgozónként munka nélkül (ha nem adjuk hozzá a kiesett adót és a kivitt hasznot), de kevés multi hozta vissza az "árát"!
  Kevés a szavazni hajlandó állampolgár, de nem a politikai közömbösség, hanem a minősíthetetlen tevékenységet folytató politikusok miatt. Ezt jól mutatja a "biztosan szavazók" száma is!
  Innentől kezdve lehet szelektálni a "pártokat", vagyis az ország több mint 3/4 része szerinti bünszövetkezeteket.
  "A demokráciában a nép választhatja meg elnyomóit!
  Orbán "nem támogatja a közvetlen parlamenti képviselők és a köztársasági elnök választást"! Ez eldönti a kérdést, ugyanis nem mondhatjuk azt Orbán királyfinak, hogy: kisapóca, a szádat evésre! Majd, ha elérted a bejutáshoz szükséges szavazatszámot, kukorékolhatsz, de akkor is csak a saját -és szavazóid nevében! Nem mindenkiében!
  Úgy tudom sokan nem kérték, hogy a 2006-os választási csalással hatalmat bitorló kormány és az álellenzék, tájékoztatásunk és megkérdezésünk nélkül nemzetközi egyezményeket, hitelfelvételeket írjon alá (igaz, lopásra sem bíztattuk, vagy hatalmaztuk fel őket)!
  Nem szavaztunk a Lisszaboni Szerződésről, de a Velseni szerződésről meg még véletlenül sem szóltak a népnek! Vagyis az érintetteknek, de hamarosan "a nép" megtudja, hogy mit jelent, ha a lázongó tagállamok megregulázására létrehozott EU csendőrség vágja nyakon, pusztán csak azért, mert azt hiszi, vannak jogai!”
 • 86. lidocain 2009. november 10. 23:08
  „jöjjön az új erő! hajrá JOBBIK!!!!”
 • 85. Rozsdás 2009. november 10. 22:33
  „Az ne legyen politikus (mert nem is az) aki csak a probléma felvetésében jártas!!
  Tudnia kell a legjobb megoldást a felvetésére és azt meg is kell valósitania!!
  Mert minek veszi fel a fizetését ha a munkája egyenlő a 0-val!!”
 • 84. Thybyke 2009. november 10. 22:07
  „HAJRAAAAA!!!! KI? A politikusok koreben nincsennek vesztesek a legnagyobb vesztesek meg mi vagyunk akik a legjobbat akarjak az orszagnak. En ha politikus lennek szegyelnem magam hogy az orszag amit vezetek vagy vezetni szeretnek sehova sem halad, a fiatalok mar nem akkarnak otthon maradni es miutan kulfoldon elertek valamit fele anyi ido allat mar nincs miert haza menni. " Milyen szulo az aki nem szereti a gyermekeit? ". Igeret es hazugsag a szotarban mar ugyan azt jelenti kiveve anyi kulonbseggel hogy az egyiket a szemunkbe mondjak a masikat meg le irni sem merik. Amig vita, civakodas es nem egyetertes van nem lesz jobb vilag minden hogy ki van hatalmon. A hatalmat jora kellene hasznalni nem pedig meggazdagodasra. Az orszag meg nem gazdagszik semilyen fele modon tehat a hatalom jo oldala nincs kihasznalva. Es meg legyunk boldogok?????? ( elnezest az ekezetekert .)”
 • 83. cartagonova 2009. november 10. 22:02
  „Nem hinném, hogy sikere lenne Likud Viktoréknak a szakértő ur által jósolt kulcsszavakkal, mert azok már ugyanolyan elkoptatott szólamok klisék,-hála a ballib médiának,-mint a rasszista fasiszta neonáci, újnyilas stb. Ezeket már csak a legtájékozatlanabbk hiszik el! Jöjjön a JOBBIK!”
 • 82. valoperes_zugugyved 2009. november 10. 21:41
  „HAJRA JOBBIK! CSAK A JOBBIK! :)”
 • 81. Rozsdás 2009. november 10. 21:24
  „Hajrá Jobbik !
  Hajrá Magyarok !
  Ez azért elég kevés mert ebből nem lehet megélni a továbbiakban, dolgozni kéne de azt nem szeret senki legalább is az eddigi tapasztalatok szerint.
  A munka csak a kampány időszakára korlátozódik azután meg a ,,húsosfazék" tartalmának a szétosztása köti le az ígérgető befutott delikvensek minden idejét.
  Mi nem a hitből és a ,,Hajrá Magyarokból" élünk az egy más kategória.
  Mindenki látja hogy nagy kak.ban vagyunk és politikusaink 90% alkalmatlan a vezetésre (EZT MINDEN PÁRTPOLITIKUSRA ÉRTEM MÉG A JOBBIK-ra is)”
 • 80. Sisapista 2009. november 10. 21:02
  „moderálva sértő”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott egy kamion az M5-ös autópályán

Kecskemét - A műszaki mentés idejére félpályás útzár várható az M5-ös autópálya 104-es… Tovább olvasom