Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A gyerekeknek nehéz, a szülőknek drága az iskolatáska

Kecskemét - Az elmúlt hetekben nemcsak az időjárás fordult ősziesre, a bevásárlóközpontokba lépve is eszünkbe jut: hamarosan itt a szeptember. Az üzletekben füzetek, írószerek, táskák és tolltartók sokasága figyelmeztet bennünket arra, hamarosan itt a csengőszó.
Már csak néhány hét és itt az újabb tanév. A bevásárlóközpontok megteltek füzetekkel, írószerekkel. A kecskeméti Auchan áruházban rögtön a bejáratnál bele is botlunk az iskolakezdéshez szükséges holmikba. A kínálat pedig óriási. Bizony szülő legyen a talpán, aki kiigazodik a famentes és félfamentes rajzlapok, a grafit- és színes ceruzák, ecsettálak, korongok és műanyag órák világában.

A színes origami lapok között válogat éppen Ácsné Fehér Piroska egy szép hosszú listával a kezében. Míg a kilenc hónapos apróság türelmesen ücsörög mellette a kocsiban, a hatéves Zolika kíváncsian válogat az iskolatáskába valók között.

Iskolakezdés - drága mulatság - KÉPGALÉRIA

– Három gyermekünk van. Zolika, a legnagyobb, szeptemberben lesz elsős – tudtuk meg Piroskától, akinek végeláthatatlan listáján többek között énekfüzet, írólap, tolltartó, HB-s grafit, színes ceruza, piros-kék ceruza, vonalzó és egy Gőgös Gúnár Gedeon szerepelt. Ezen kívül az újdonsült iskolásnak szüksége lesz még korongra, pálcikára, számkártyára, műanyag órára, egy 4-es és egy 10-es ecsetre, zsírkrétára, vízfestékre, ecsettálra, nedvszívó rongyra, ollóra és gyurmára is. Jómagam a fonalat valahol a 30 darab famentes és a 20 félfamentes rajzlap között veszítettem el.

- Amikor ezt a listát a kezembe nyomták, az volt az első gondolatom, hogyan fogok ennyi mindent megtalálni. Főleg a különféle kartonokat volt nehéz beazonosítani, de most már majdnem minden megvan – mondta a leendő elsős anyukája, miközben Zolika lelkesen tolta mellettünk kis bevásárlókocsiját. A kisfiú elárulta, nagyon várja már az iskolát.

Közeleg a tanévkezdés from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.

Közeleg a tanévkezdés.

Piroska szerint körülbelül 8-10 ezer forintért tudja beszerezni a listán szereplő összes dolgot. Fontos számára az is, hogy mit mennyiért tud megvásárolni, de most nem az ár az elsődleges szempont. - A tanító néni felhívta a figyelmünket arra, hogy jó minőségű termékeket válasszunk. Ez például a ceruzák esetében nagyon fontos. Ezen kívül kérte, hogy hagyományos füzeteket szerezzünk be, ne a divatos, mintás borítóval díszítetteket. A táska kiválasztásában is kikértük a véleményét. Azt a tanácsot kaptuk tőle, hogy szögletes, több rekeszből álló táskát válasszunk, aminek a háta merevített, a vállpántja pedig széles. Hátizsákot semmiképpen sem veszünk. Megbeszéltük a kisfiammal, hogy a fazont én választom ki, de azt, hogy milyen színű legyen a táska, ő döntheti el – árulta el Piroska. Zolikának pedig arra a kérdésemre, hogy vajon elbírja-e majd az iskolatáskát, határozott biccentés volt a válasza.

A kutyás és a cicás a kedvenc

Nehéz, de még mennyire!

Egy leendő elsősre számos kihívás vár, miután először átlépi az iskola küszöbét. A kis Barnabásnak azonban még el sem kellett jutnia odáig, hogy az első meglepetés érje. Édesanyja ugyanis ráadta a megtöltött iskolatáskát, amitől a kisfiú rögtön hanyatt esett. A pedagógus anyuka mindig azt mondta a tanítványainak, hogy ne hagyják, hogy a szüleik hozzák a csomagjukat, cipeljék ők a táskát. Most azonban már látja, az első megpróbáltatás az lesz, hogy legalább az iskola kapujától el tudja vinni a kis Barnabás a holmijait.

A kétgyermekes anyuka, Révész Lilla számológépe, 9603 forintot mutatott éppen, amikor betette a körzőt az iskolakezdéshez szükséges holmikkal megrakott bevásárlókocsijába. - Eddig temperát, vízfestéket, füzetborítót, írólapot, rajzlapot, celluxot, hibajavító tollat, ollót és a fiamnak egy szótárt tettem a kocsiba. Körülbelül 18 ezer forint lesz mindaz, amit itt szeretnék megvenni. A ceruzákat, filctollakat máshol szerzem be, mivel azokból egy bizonyos márkához ragaszkodom. Elsős volt a fiam, amikor megvettem neki az éppen divatos mesehősökkel díszített ceruzákat, és csak hegyeztük, hegyeztük, és semmi nem maradt belőle, de hegye még mindig nem volt. Így inkább megveszem a drágábbat. Ráadásul azokat a háromszögletű kialakításuk miatt könnyebben használják a gyerekeknek – mondta Lilla, akinek a fia hetedik osztályos lesz szeptembertől, a lánya pedig most kezdi a negyedik évfolyamot.

Iskolakezdés - drága mulatság - KÉPGALÉRIA

Megtudtuk tőle, hogy gyermekeit egyáltalán nem csábítja sem a mesefigurákkal, sem a divatos tinisorozatok szereplőivel díszített füzetborító. Jobban szeretik, ha felszerelésük szép csomagolópapírokkal van bekötve. - A fiam a kutyásat, a lányom a cicásat szereti. A füzeteket mindig ilyen papírokba csomagolom nekik, a könyveket pedig öntapadós, átlátszó borítóval vonom be. Iskolatáskát idén nem kell vennünk, korábban ugyanis olyat szereztünk be, amire hét év garancia van. Ezt akár a mosógépbe is bedobhatom, semmi baja nem lesz. Néhány éve vettünk olyan táskát, ami olcsóbb volt, és bár nagyon szép, de egy év alatt szétszakadt. Így érdemes inkább egy kicsit többet áldozni rá, és akkor több tanévet is kibír – tette hozzá Lilla.

Az anyuka már félretette a tankönyvekre is a pénzt, és úgy véli, összességében körülbelül harmincezer forintba kerül majd a családnak az iskolakezdés.

A lányoknak számít, hogy mi van a borítón

A Balla család bevásárlókocsijában már rengeteg füzet sorakozik. A két iskolás lánynak azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mi van a borítón. Flóra, aki most negyedikes lesz, az egyik népszerű film, az Avatar jeleneteivel díszített füzeteket választott. Melinda pedig, aki nyolcadikba megy, a szolidabb, virágmintás felszerelés mellett döntött.

Iskolakezdés - drága mulatság - KÉPGALÉRIA

Mennyiért telik meg a táska?

Az iskolaszerek árában jelentős különbség van minőségétől és díszítésétől függően. A/4-es füzet 119 Ft-ért is kapható, de vehetjük darabját akár 599 Ft-ért is, ha gyermekünk éppen Hello Kitty-s borítót szeretne. Egy A/4-es spirálfüzet 169 Ft-ba kerül, de akad olyan is, amiért 1890 forintot fizetünk a kasszánál. A legolcsóbb tolltartó ára 299 Ft, de a díszesebb darabok ennél jóval drágábbak. Körzőből is széles a választék, találunk már 160 forintért is, míg a legdrágábbért 1139 forintot fizetünk. Egy csomag natúr gyurma 159, míg a színes 179 forintba kerül. Számolókorongot 65, hurkapálcát 119, míg betűtartót 469 forintért kapunk.

Azonban ezen kívül még sok minden került a kosárba. - Megkaptuk az iskolából a listát, hogy melyik órára milyen felszerelés kell. Korán kezdtük a bevásárlást, mert most van rá időnk, nagyon sok programunk lesz még augusztusban – mondta a delmagyar.hu-nak a lányok édesanyja, Balla Jánosné. - A kicsinek most már kell körző, vonalzó, és szögmérő is, de ezeket már beszereztük. Flóra ezekhez kap egy új, Minnie egeres tolltartót is. Tornafelszerelést idén is újat kell vennünk, mert a tavalyit kinőtték a lányok. Táskát most nem kell beszereznünk, mivel tavaly vettünk jó minőségű, drágább darabokat, ami ezt a tanévet még biztosan kibírja – tette hozzá az édesanya.

A család már több bevásárlóközpontot végigjárt, hogy mindent beszerezzen az iskolakezdéshez, de egy papír-írószer boltba még el kell menniük, mert ceruzából ők is mindig ugyanazt a márkát veszik. - Ebből egy tanévre elég egy dobozzal, míg a rosszabb minőségűekből kellene négy-öt. Ha az olcsóbb ceruza leesik, azonnal összetörik a hegye – mondta az édesanya, aki szerint nem csak a diákoknak, a szülőknek is nehéz az a bizonyos iskolatáska. Náluk a két gyerek iskolakezdése összesen százezer forintba kerül idén.

Olvasóink írták

 • 8. segítség! 2011. augusztus 10. 12:26
  „Zsebinek igaza van! S akkor még nem beszéltünk a felső tagozatról. A nagyobbik lányom most végzett a 8.-ban, és egész egyszerűen két kézzel tudtam csak a hátizsákját megemelni. És mielőtt mondaná valaki: minden kellett az adott napra. A könyvek mérete nagy, minden tantárgyhoz 2-3 könyv, munkafüzet, egyéb füzet szóval borzalom, és ez minden nap igy van. Ráadásul itt már nincsen tanárnénik által beszedegetett könyvhalom, viszik
  teremről teremre.”
 • 7. zsebi 2011. augusztus 09. 20:08
  „utopia

  majd megtudod, ha lesz gyereked....
  olvasó könyvet mindennap vinni kell, mert a napköziben olvasnak, meg a nyelvkönyvet is. szeptember elsején tavaly a lányomnak 9,5 volt amit be kellett vinni....napi szinten 4,5-6 kg szokott lenni a táskája....a gyerek 25 kg:S”
 • 6. Casablanca 2011. augusztus 09. 07:49
  „Egy papír-írószer üzletben egy "szegényes" anyuka kislánya kinézett egy aranyos, rózsaszín iskolatáskát.
  "Ez pont jó lesz, ez háromezer forint körül van!" - mondja az anyuka.
  Az eladó levette az iskolatáskát, aminek 30.000.- Ft felett (!) volt az ára...

  Eszembe jut Márkus László örök kabaréjelenete, szabadon átírva: "Mi kerül egy 6-7 éves gyerek iskolatáskájában 30 ezer forintba???!!!”
 • 5. utopia 2011. augusztus 08. 15:22
  „A kis unokahúgoméknál (első osztályos volt tavaly), csak a legelső nap volt nehéz a táska, akkor meg úgy is a szülő cipelte nagy részét:). Mindent beszedtek és csak azokat kapták ki, amiben feladat volt, 3-4 db füzetnél sosem volt több otthon. Ismerőseimtől halottam, hogy nagyon sok iskolában ez a rendszer működik alsóban. Ha nem ilyen iskolába jár Barnabás akkor ott az órarend, ami szerint pakolni kell, és nem hiszem, hogy mindent vinni kell egyszerre.”
 • 4. papsajt 2011. augusztus 08. 14:43
  „Szomszédom is ezen dicsekedett tegnap " mindent megvettünk előre".
  .
  Ma meg panaszkodik,hogy az íróasztalt elfelejtették :)
  Irány a vatera, használt,de szépet keresni :)”
 • 3. jáci 2011. augusztus 08. 13:12
  „Mi is két gyereknek vásároltunk be, már februárban elkezdtük, így mindenből csak a jó minőségűt vettük meg, és azt amit szeretnének. Ami erre a hónapra maradt: tornacipők, tornadressz. A tankönyv és az ebédbefizetés a hónap végén.”
 • 2. deszkás 2011. augusztus 08. 11:12
  „Tudjuk Pozsgai minisztersége óta nehéz az iskolatáska de kit érdekel? A testsúlya negyedét -ötödét cipeli a gyerek.!!!!”
 • 1. pandababa 2011. augusztus 08. 10:26
  „Nem kéne az utolsó gyerekeknek kényeskedni mesefigurás füzetekért,ami többszöröse a hagyományosnak.. én akkoriban örültem ha sima vonalasfüzetet kaptam!
  Nem tudom,mit kell variálni..de ha telik rá,miért ne?
  Akiknek ilyenre telik,azt egyáltalán nem tudodm sajnálni!!!
  Abban viszont egyetértek,hogy tényleg drága az iskoláztatás!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitűzőt kapnak az őstermelők Kecskeméten

Egy civil szervezet kezdeményezéseként kitűzővel különböztetik meg a kecskeméti piacon az… Tovább olvasom