Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

A Hét témája: a forralt borozás

Kecskemét - E heti témánk az adventi vásárok és a téli hideg esték elengedhetetlen kellékéről, a forralt borról szól.
Ezen a héten arra voltunk kíváncsiak, hogy a kecskemétiek szeretik-e a forralt bort, és ha igen, milyen formában?

Berta Sarolta és Németh Zsuzsa
Berta Sarolta és Németh Zsuzsa
Berta Sarolta
és Németh Zsuzsa ragaszkodott hozzá, hogy közösen adjanak interjút: - Mi két-három éve heti rendszerességgel kijárunk a főtérre forralt borozni. Jól esik a hideg téli napokon, a munka után egy kis meleg innivaló, ami felpezsdíti az embert. Kedvencünk a minőségi száraz fehérborból készült forralt bor.



Zelenák Anna
Zelenák Anna
Zelenák Anna
idén először árul Kecskeméten forralt bort: - Szarvasról jöttünk Kecskemét főterére árulni, miután a nyári fesztiválokon jó tapasztalataink voltak. Most azonban kevésbé jó a forgalom, de bízunk benne, az ünnepek közeledtével egyre többen kijárnak majd borozni a főtérre. Nálunk nem minőségi borból készül az ital, az olcsóbbik fehér fajtát használjuk. Fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és fekete borssal ízesítjük, ettől lesz tüzesebb a bor. A fahéjportól lesz kissé zavaros, de ez mindenképp szükséges bele az igazán jó ízhez.

Módra György
Módra György
Módra György
, aki munkavédelmi technikusként dolgozik: - A forralt borra akkor kíván rá az ember, amikor bejön az első hideg. Főleg a kinti munkák mellé pl.: hólapátolás, favágás esik jól a jó meleg forralt bor. Kertes házban lakunk, és amikor a szomszédokkal havat takarítunk, rendszeresen összejön a csapat egy kis forralt borozásra. Nagyon jó a viszony így a szomszédokkal, mert összehoz mindenkit. Éppen ezért otthon is szoktam forralt bort készíteni. Félig vörös félig fehér bor alapból egy nagyon kicsi víz hozzáadásával indul. Szoktam használni szegfűszeget, fahéjat, és ízlés szerint borsot. Nagyon fontos, hogy nem szabad felforralni a bort, mert akkor elveszti az alkoholtartalmát. Lényegében csak fel kell melegíteni. Ha már nincs a tűzön, akkor narancshéjat szoktam belereszelni, ami sajátos aromát ad neki, még pikánsabbá teszi. Főzés közben nem szabad hozzáadni, mert keserű lesz tőle. Amerre járok télen mindig megkóstolom eme forró italt. Idén azonban sajnos még nem jutottam ki a főtérre, de ezt hamarosan bepótolom.

Szabó Péter, 21 éves főiskolás: - Nem igazán vagyok borpárti, de ilyen hidegben jobban esik mint a sör. 200 forintért sokallom decinként, a 100-as meg nem túl jó, úgyhogy nem egyszerű a dolog, vagy nagyon mértéket kell tartani. Fehér vagy vörös ízlés kérdése, én a vörösre szavazok inkább, de csak mert jobban néz ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénymásolóval gyártották a milliókat - fotó

Négymillió forintnyi hamis 10- és 20 ezer forintos bankjegyet találtak a rendőrök két kiskunhalasi… Tovább olvasom