Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A Hét témája: a kecskemétiek és a piac

Kecskemét - Heti rendszerességgel jelentkező, a Hét témája című rovatunkban ma arra voltunk kíváncsiak, szeretnek-e még piacra járni a kecskemétiek.
A delmagyar.hu munkatársa a héten ellátogatott a kecskeméti nagypiacra. Elsősorban azért, hogy utána járjon, van-e alapja annak a mendemondának, hogy kiszorítják a biotermelőket a vegyszeresek és a kereskedők. Mi ezzel kapcsolatban arra kerestük a választ, manapság szeretne-e még piacra járni a kecskemétiek.

Gálné Bársony Mária
Gálné Bársony Mária
Gálné Bársony Mária
, nyugdíjas: - Nagyon szeretek piacon vásárolni. Nem csak azért, mert ott mindig friss árut kapok, hanem azért is, mert a piacnak olyan hangulata van, amit nagyon szeretek. Tavasztól késő őszig gyönyörű a sok virággal, a rengeteg gyümölccsel és zöldségfélével. Aki ott kezdi a reggelt, annak biztosan szebb napja lesz. Mindig a kistermelőknél vásárolok, mert jobban megbízom abban, hogy ők nem vegyszerrel kezelt árut hoznak. A piacot végigjárva válogathatok a kínálatból, közben el is beszélgetek a termelőkkel, akik már régi ismerőseim. Előfordulhat időnként az is, hogy drágábban tudok megvenni valamit a piacon, mint ha egy nagy bevásárlóközpontba mennék, de mégis megéri a termelőknél vásárolni, mert mindig friss az árujuk, és válogathatok is belőle. Tojást is kizárólag csak termelőtől veszek, mert megbízható, friss, és a sárgája nem olyan fakó, mint a boltié. Ez főleg a süteményeknél számít, hiszen a tészta sokkal szebb lesz a piacon vásárolt tojásból. Bevásárlóközpontban nem szívesen vásárolok sem zöldséget, sem gyümölcsöt, mert sokszor nem is tudni, honnan származik, de az biztos, hogy rengeteg a külföldi áru.

Pálvölgyi József
Pálvölgyi József
Pálvölgyi József
, sofőr: - Gyakran járok a piacra. Sokkal jobban szeretem, mint a bevásárlóközpontokat. Az áruk frissek és sokkal megbízhatóbb minőségűek, mint a multi cégeknél, ahol már többször befürödtem, főleg a zöldséggel és gyümölccsel. Itt a piacon megvannak azok az árusok, akiknél általában vásárolni szoktam. Hétköznap ritkábban járok, de a hétvégére, ha tehetem, mindig itt veszem meg az családi ebédhez valókat. Sok ismerőssel szoktam találkozni, akikkel mindig megiszunk itt egy jó kávét és itt meg tudunk állni néhány szót váltani az egész hetes rohanás után. Nem csak a jó minőségű termékek miatt jó idejárni, sokkal családiasabb a hangulat, mint egy áruházban, az emberek sokkal közvetlenebbek a vásárlókkal és itt még alkudni is lehet. Sajnos azt veszem észre, hogy évről-évre egyre kevesebb az árus és a vásárló is, hisz sokan inkább megveszik a silányabb akciós külföldi terméket a boltban, mert az a pár forint is sokat számít a családi kasszába.

Polyák Józsefné
Polyák Józsefné
Polyák Józsefné
, csoportvezető: – Nagyon ritkán járok piacra, csak akkor, ha olyan speciális dolog kell, amit csak ott tudok beszerezni. A hétvégi nagybevásárlások alkalmával mindig a bevásárlóközpontokat választom, mert ott mindent meg tudok venni egyszerre: az összes áru egy helyen van, csak végigtolom a bevásárlókocsit, és leemelem a polcról, amire éppen szükségem van, nem kell egy-egy termékért más-más elárusítóhoz mennem. Nem gondolom, hogy a piacon olcsóbban lehet hozzájutni a termékekhez, valami a piacon, valami pedig a boltokban kerül kevesebbe. Ki kell fogni az akciókat. A mindennapok során pedig a sarki kisboltból szerzem be a kenyeret, a tejet és a felvágottat.

Verebes Péter
Verebes Péter
Verebes Péter
, vállalkozó: - A piacokat azért szeretem, mert sokkal közvetlenebb, személyesebb, mint például egy pláza. A zöldségek, gyümölcsök, húsok nagy része olcsóbb, mint egy átlag áruházban. Természetesen a nagy multinacionális cégekkel egy piaci árus nem tud versenyezni, de egy átlag boltnál kevesebb haszonnal dolgoznak, így olcsóbban tudják kínálni a termékeiket. Nagyon kedvelem a piacon kapható friss tejet, amiből mindig viszek haza a feleségemnek és gyermekemnek, mert nagyon imádják. Ami itt Kecskeméten számomra nagyon zavaró az a parkolás, amely nagyban megnehezíti a komolyabb bevásárlásokat, így csak akkor ugrom be, ha valamire gyorsan szükségem van. A múltkor a nagy rohanás közepette - nem volt időm elrohanni a távoli parkoló automatához - csak kettő percre tértem be a csarnokba, ahol a zöldséges standhoz siettem, de mire lemérték a gyümölcsöket, amiket vásároltam, már a szélvédőmön díszelgett a "mikulás csomag". Úgy gondolom, erre ki kellene találni valami megoldást, mert hétköznap sem egyszerű a piac közelében parkolni, de hétvégén szinte lehetetlen, percekig kell keringeni, mire az ember helyet talál, ráadásul a kígyózó kocsisorok miatt csak lépésben lehet közlekedni.
Módra György
Módra György
Módra György
, munkavédelmi technikus: - Amikor csak tehetem megyek a piacra és ott intézem el a zöldségvásárlást. Szinte mindig az ismerősöktől vásárlok, akikről tudom, hogy maguk termesztik. Ha pedig olyan zöldséget szeretnék venni, amit ők nem árulnak, akkor az ő tanácsukat kérem hol lehet jó paprikát kapni például. Nem értek azzal egyet, hogy a kisebb nem annyira szép árú kevesebb vegyszert kapott. Egy szép nagy kívánatos paradicsom azért is lehet olyan, mert foljában?? termesztették. Egyébként minden őstermelőnek rendelkeznie kell permetezési naplóval, amiből egyértelműen kiderül, az igazság. Én még idekapcsolnám a friss házi tejet, túrót és a házi tojást, amit miden nap házhoz hoznak. A multikban kapottak közel sem olyan zamatosak, finomak. Egy egyszerű palacsinta elkészítése után óriási különbség van. A piac sem már a régi. Nagyon sok kereskedő telepedett meg, ezzel kiszorítva a termelőket. Egy helyi földműves nem tud versenyezi egy árussal aki a nagybaniról hozza az árúját ami kívánatosnak látszik, sok és változatos. Minőségben nem minden esetben rosszabb mint a helyi, viszont benne van a dologban, hogy mondjuk több száz kilométert utaztatott zölden leszedett kényszerérett íztelen, kemény spanyol paradicsomot kapunk a magyar helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs párja a kecskeméti baracktortának

Újabb „hungarikumtorta" nézhet szép kar­rier elé: a romániai GastroPan kiállításon… Tovább olvasom