Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A Hét témája: a Mercedes Kecskeméten

Kecskemét - Pénteken lesz egy hete, hogy felkerült az óriás Mercedes csillag a német cég épülőben lévő kecskeméti gyárának tetejére. A Hét témája rovatunkban ezúttal arra voltunk kíváncsiak, miként vélekednek a kecskeméti emberek a Mercedes beruházásról.
Dr. Zombor Gábor
Dr. Zombor Gábor
Dr. Zombor Gábor
, Kecskemét polgármestere: - Kecskemét minden szempontból profitál a Mercedes megjelenéséből, néhány fő területet azonban érdemes kiemelni. Először is a gyár 2700 embernek ad majd munkát, mellette pedig vonzza a beszállítókat, ösztönzőleg hat a különböző beruházásokra, ezek pedig újabb munkahelyeket teremtenek. Ezzel együtt jelentősen, több milliárd forinttal növekszik a város iparűzési adóbevétele, amelyet további fejlesztésekre fordíthatunk, akár az oktatás, akár az infrastruktúra vagy egyéb területen. Végezetül: a Mercedes megjelenésének köszönhetően Kecskemét országosan az elsők között kezdte el a duális szakképzés előkészítését. Ami pedig a felsőoktatást illeti: a Kecskeméti Főiskolán elindul a járműipari szak.

Dobos Gáborné
Dobos Gáborné
Dobos Gáborné
, exportfeladó: – A Mercedes gyár Kecskemétre településével dinamikusan fejlődik a város, ennek nagyon örülök. Felfrissíti Kecskemét vérkeringését ez az autógyár, hiszen nemcsak új munkahelyeket teremt, hanem a környéket is megújítja és megszépíti. Nemrég adták át a Mercedes lakóparkot, és úgy tudom, más fejlesztések is készülnek. Továbbá a GAMF-on végzett fiataloknak is több lehetősége adódik majd elhelyezkedni a városban. Így talán még népszerűbbé válik ez a kar a Kecskeméti Főiskolán. A családunkból is akadt jelentkező a Mercedeshez, de őket sajnos elutasították.

Hovány Márton
Hovány Márton
Hovány Márton
, a kecskeméti Mercedes autószalon tulajdonosa: - Nyilvánvaló, hogy az egész városnak dinamizmust és hatalmas fellendülést fog hozni a Mercedes gyár, nem csak azért, mert több ezer új munkahelyet létesít, hanem a város beszállítói és egyéb szolgáltatói szegmensének résztvevői is fejlődni fognak. Gondolok itt elsősorban a szálloda- és vendéglátóiparra, építőiparra, a szolgáltatóiparra vagy akár a ruhaiparra, és sorolhatnám még. Sokkal több vendég érkezik majd a városba, akik itt költik el a pénzüket, ami minden itt élő ember életét pozitív irányban érinti majd. Látványos fellendülést hozhat ez a beruházás a városkép szempontjából is, hiszen új infrastrukturális beruházásokkal jár együtt a gyárépítés: új utak, szállodák, vendéglők, áruházak, lakások és lakóparkok épülnek. Ez a fejlődés azt is jelentheti, hogy többet kereshetnek majd az emberek, hiszen a versenyszférában még jobban megbecsülik a jó munkaerőt, ami magasabb fizetésekkel is jár majd. Rólam egyébként tudható, hogy Mercedes-rajongó voltam és vagyok, és már önmagában az is óriási örömet okozott volna, ha egyáltalán Magyarországon kezd gyárépítésbe a német cég. De hogy éppen Kecskemétre esett a választásuk, ez számomra több, mint egy megvalósult álom, és roppant büszkévé tesz. Nyilván autószalon-tulajdonosként számítok arra, hogy a korábban leírt fejlődéseknek köszönhetően az embereknek lesz pénze autókat vásárolni, amiből az egész régió autóipara, minden márkaképviselet profitálhat.

Szabó Antal
Szabó Antal
Szabó Antal
, a Kecskeméti Főiskola Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője: - Kecskemét ipara eddig is erős volt, a kedvező helyzetet pedig a Daimler beruházás még tovább fokozza. A gyár idetelepülésének hatása minden bizonnyal igen széleskörű lesz, nem csak a városra és közvetlen környezetére, de a régió egészére is kiterjed majd. A konkrét beruházáson túl több beszállító is települ majd Kecskemétre, és egyes helyi cégek is bővítenek kapacitásukon. Azt gondolom, hogy még pezsgőbb lesz a város, a hatás nem csak gazdasági, munkaerő-piaci, hanem társadalmi is lesz. Személy szerint mindig is kedveltem az új helyzeteket, kihívásokat, azt hiszem a Mercedes beruházás mindannyiunk számára szép és nagy kihívás. A Kecskeméti Főiskolára járó és az ide jelentkező hallgatók is profitálnak majd a beruházás pozitív hatásaiból. Ebből talán a legkézenfekvőbb a munkaerőpiac kedvező helyi alakulása, hisz a főiskolának, és ezen belül a GAMF Karnak számos képzése passzol a Mercedes profiljához, igényeihez. A hatás azonban már korábban is érződni fog, hiszen a képzésben, sőt az infrastruktúrában is jelentős fejlesztések zajlanak. A Hallgatói Szolgáltató Központ már segített több főiskolásnak is becsatlakozni a Mercedes gyakornoki programjába, illetve konkrét állásajánlat kapcsán is vannak már sikereink. A hallgatóink is keresik tehát a lehetőségeket, és az eddigi visszajelzéseik, reakcióik pozitívak. Azt is fontos azonban megemlíteni, hogy ez a lehetőség egyben számukra is kihívás, hisz a szakmai, nyelvi és személyes elvárásoknak meg kell felelniük.

Nyitray András
Nyitray András
Nyitray András
, tanuló: - Egy ekkora beruházás biztos jó hatással lesz a város jövőjére. Egyrészt új munkalehetőségeket teremt, másrészt kicsit fel is pezsdülhet az élet az Alföldön. Egy sikeres együttműködés a város és egy ilyen nagy múltú cég között növelheti a város esélyeit későbbi pályázatok vagy beruházások alkalmával. Emellett a Mercedes az élet más területein, így a sport területén is fellendülést hozhat esetleges szponzori szerződések formájában. Sok lehetőség rejlik ebben az együttműködésben.


Ön mit gondol a Mercedes beruházásról? Írja meg hozzászólás rovatunkban!

Olvasóink írták

  • 2. kecskeméti2 2011. február 04. 09:35
    „Nyilván jót tesz, de remélem a magyarokat nem 100 bruttóért akarják majd ezek is dolgoztatni.”
  • 1. olegunnar 2011. február 04. 06:08
    „Szerintem a szegedi embereknek is lesz véleményük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanna már úton a műtétre

Ha minden terv szerint alakul, akkor péntek reggel már az esseni transzplantációs központban kezdődhet meg a féléves Vörös Hanna gyógykezelése. Tovább olvasom