Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A Hét témája: állatkínzók a bíróság előtt

Kecskemét - Rendszeres heti rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, szerintük megfelelően vannak-e büntetve az állatkínzók Magyarországon.
Mint arról kora reggeli cikkünkben beszámoltunk, Kecskeméten ma áll bíróság elé egy 56 éves férfi, akit első fokon 20 nap közmunkára ítéltek 16 kutyája kínzásáért, de ő ezt is megfellebbezte. A Hét témája rovatunkban arról kérdeztük a kecskemétieket, szerintük napjainkban megfelelően büntetik-e az állatkínzásokat a bíróságokon.

Nemes Imre
Nemes Imre
Nemes Imre
, a Menhely az Állatokért Alapítvány szóvivője: – Nem tartom magam radikális gondolkodásúnak, de ennek ellenére azt mondom, hogy az ember a legkártékonyabb faj az egész Földön. Néhányan sokat tanulhatnának még a legprimitívebb állatoktól is. Nemrég a lógyilkos históriája kapott nagy visszhangot a sajtóban. A férfi, aki halálra éheztette a lovat, csupán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mondván családfenntartó. Ez nem lehet enyhítő körülmény. Nyugaton azonnal bilincsbe verik az embert. Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, nem feltétlenül kell börtönbe zárni az embereket, de ki lehet szabni olyan pénzbírságot, amely visszatartja a kegyetlenkedőket. Magyarországon az enyhe büntetés és a bírói döntések miatt jár gyermekcipőben az állatok védelme. Gyakorlatilag büntetlenül lehet állatot kínozni, lemészárolni. Az, hogy a kedvencek utcára kerülnek, mindennapos dolog: Bendegúz kutyusomat is egy buszmegállóban találtuk, ahová pár hetesen testvéreivel együtt tették ki. Beninél pedig nincs is zseniálisabb kutya: pár napja örökbe fogadott egy kiscicát. Egyszerűen csak behozta az utcáról, és azóta elválaszthatatlanok.

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta
, ruhaipari technikus: - Amióta az eszemet tudom állatok vesznek körül, imádom őket, nehezen tudnék meglenni nélkülük. Nem tudnám elképzelni azt, hogy valaha is ártani tudnék valamelyiknek. Ugyanúgy érző lények, mint mi, szeretetet és törődést érdemelnek, amit meg is hálálnak. Jelenleg is van egy törpehörcsögöm és két kutyám. Szabadon járkálhatnak az udvarban egészen addig, amíg valaki nem jön. Akkor pedig kenelbe tesszük őket, nem láncra verve sínylődnek, mint sok helyen. Az egyre szaporodó állatkínzások, szerintem valós probléma. Egyre agresszívebbek az emberek, és nem csak a média miatt hallunk egyre többet erről. Az a véleményem, hogy az ilyen emberek ugyanazt érdemlik, mint amit az állatokkal tesznek, vagy legalábbis hasonlóan kéne őket kezelni, mint amikor embereknek ártanak. Az a legnagyobb probléma, hogy sokan meggondolatlanul tartanak állatokat, hirtelen felindulásból vesznek kis kedvencet, amit hamar megunnak, utána pedig az utcára vagy menhelyre kerülnek, vagy még rosszabb… Szerencsére még nem találkoztam állatkínzással a valóságban, csak a tv-ben láttam, vagy olvastam róla.

Bognár Orsolya
Bognár Orsolya
Bognár Orsolya
, tanuló: - Mindig nagyon felzaklat, ha ilyesmivel találkozom. Teljes mértékben elítélem azokat, akik merő rossz szándékból, vagy akár puszta szórakozásból képesek bántani egy állatot, hiszen ők nem tudnak segítséget kérni, teljességgel kiszolgáltatottak. A büntetések szigorítása lehet, hogy javítana a helyzeten, de nem oldaná meg a problémát. A legnagyobb baj az, hogy nem tudják lebuktatni az állatkínzókat. Ha érkezik is egy bejelentés, nagyon nehéz rábizonyítani, hogy ő tette. A másik pedig, hogy az emberek többsége még korántsem tartja bűnnek, ha egy állatot bántanak. A gyengébb idegzetűek is legfeljebb felszisszennek, és elfordítják a fejüket, mondván: nem az én dolgom.

Illés Zsolt
Illés Zsolt
Illés Zsolt
, fotós: - Úgy gondolom, még mindig nem elég súlyos az állatkínzásért járó büntetés. Jót tesz ennek az ügynek, ha vannak precedens értékű ítéletek. Azt nagyon pozitív változásnak tartom, hogy az állatvédő szervezetek most már sokkal jobban együttműködnek a hatósággal, mint régen. Kirakott állatot már többször találtam, sőt egyszer éppen láttam, hogy kidobták a kiskutyát az út szélén az autóból, és továbbhajtottak. Felvettem, és kerestem neki gazdát. Nagyon jó helyre került, és gyönyörű kutya lett belőle. Pártolom az örökbefogadást, soha nem adtam még pénzt kutyáért, mindig vagy találtuk, vagy örökbefogadtuk a kutyáinkat. Egyszer egy ismerősünk kutyáját fogadtuk be, akinek muszáj volt eladnia a kertes házát, és nem tudta hová tenni kedvencét.

Tóth Szabolcs
Tóth Szabolcs
Tóth Szabolcs
, üzletkötő: - Azt hiszem mindenki számára ismert, hogy itthon nem büntetik az állatkínzókat, szinte semmilyen mértékben. Sőt, eleve rengeteg eset ki sem derül, és több ezer állat szenvedve éli le életét. Az én ismeretségi körömben szerencsére mindenki szereti az állatokat, nem is tudnék olyannal barátkozni, aki képes megverni, vagy éheztetni egy házi kedvencet. Jó lenne ha erre jobban odafigyelnének az illetékesek, és aki ilyet tesz, azt zárják be legalább fél évre a börtönbe. Utána biztos jobban belegondolnának a hasonszőrűek is, mit tesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős ítéletre vár a 16 kutyáját kínzó férfi

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság pénteken tárgyalja annak a férfinak a büntetőügyét, akit korábban, első… Tovább olvasom