Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A Hét témája: állattartás a lakásban

Kecskemét - A Hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, vajon mit szólnak a lakásban történő állattartáshoz, vannak-e negatív tapasztalataik ezzel kapcsolatban.
Zum Erika
, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon munkatársa: - Nekem nincs háziállatom, mivel a negyedik emeleten van a lakásom. Gyerekkoromban mindig volt kutyánk, és ha kertes házban laknék, akkor biztos tartanék magam is, mert rendkívül okos és hűséges állatnak tartom. Úgy gondolom azonban, hogy a természetes mozgásigényük és életformájuk nem egyeztethető össze azzal, hogy be legyenek zárva egy lakásba. Egyébként kertes ház esetében is azt tartom helyénvalónak az ember és az állat szempontjából egyaránt, ha az udvaron van egy jó kis kutyaháza az ebnek. Nagyon jó dolog, hogy akik megtehetik, hazavisznek gazdátlan kutyákat a menhelyekről. Jó dolog, hogy egyáltalán vannak ilyen menhelyek, főleg, hogy olyan sok szörnyűséget lehet hallani az állatokon esett kegyetlenkedésekről. Egyik nyáron egy gyerekcsoporttal kimentünk a közeli játszótérre, és ott megláttunk egy nagyon beteg, csontsovány, ártatlan jószágot. Csak néhány telefonba került, és már jött is a segítség. A menhely munkatársai óvatosan betették a kiskutyát a kocsiba és a gyerekek aggódó kérdésére válaszolva megígérték, hogy most már nem lesz baja. Megnyugtató érzés volt, hogy tudtuk, jó kezekbe került.

Nemes Imre
, a Menhely az Állatokért Alapítvány szóvivője: –Beni, a kutyánk hat éve van velünk. Ő fogadta örökbe a cicát: egyszerűen behozta az utcáról, és azóta elválaszthatatlanok. Igazából nem is nekünk, hanem a kutyánknak van egy macskája. Lakásban kistestű vagy kis mozgásigényű állatot célszerű csak tartani, különben a gazdának, de leginkább a házi kedvencnek szenvedéssé válik az élete. Kertes házban lakunk, de a kutya és a cica is bent él velünk a lakásban. Beni nyugodt kutya, nincs nagy mozgásigénye, a cicának már annál inkább, ő ki is jár: szeret vadászni, csámborogni a környéken. A házban sincs sok nyugodt perce: a múltkor a ruhaszárítót mászta meg, legutóbb a mikrofonszivacsomat lopta el, és imádja a monitoron mozgó egeret.

Tari István
, főiskolás: - Szó szerint rosszul vagyok, ha valaki kutyát tart lépcsőházban, én azonnal betiltanám. eleve nem is normális dolog egy 40 négyzetméterre bezárni az állatot, arról nem is szólva, hogy hajnalban ugatnak, nyávognak, ráadásul sokszor büdösek is. Aki ezt engedélyezte biztos nem lépcsőházban él. Sok idős nyugdíjas tart kutyát, de könyörgöm, akkor költözzenek ki egy tanyára, vagy kertes házba, az állatnak se jó ha napi 10 percet van levegőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A déli megyékben már esik a hó

A csütörtök reggelihez hasonló hőmérsékletekre ébredtünk az országban pénteken. Az országos átlaghőmérséklet -13 fok volt reggel 7 órakor, de Kecskeméten még ennél is hidegebb volt. Tovább olvasom