Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A Hét témája: becsengettek!

Kecskemét - A Hét témája című rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, ők hogyan élték meg a tanévkezdést még iskolásként, és hogyan manapság.
Ország Istvánné Németh Mária
Ország Istvánné Németh Mária
Ország Istvánné Németh Mária
: - A cseppet sem várt kötelezettségek mellett számomra megvolt a szépsége is az iskolakezdésnek. A barátok, a haverok hiányoztak, a többi persze már kevésbé. Szerettem suliba járni, de ez szerintem nagyban múlt a tanárainkon. A Németh László Gimnáziumban nagyon jó pedagógusok oktattak bennünket. Egy történelemórát például meg lehet tartani úgy, hogy a diák nem érti az összefüggéseket, de úgy is, ahogyan az én tanárom tette, beleképzelve magunkat az adott korba. Máig meghatározó élmények voltak ezek. Most a beiskolázás költségeinél szerintem a határ a csillagos ég. A tankönyvek mellett rengeteg más dologra van szüksége a diákoknak, és egy táska például tízezer alatt nem kapható.

Tolnai Balázs
Tolnai Balázs
Tolnai Balázs
, (18) tanuló: - Én személy szerint nem vártam az iskolakezdést, mert egy nagyon jó nyáron vagyok túl. Jártunk a haverokkal Balatonon több alkalommal is, hatalmas hangulat volt, ami már az első iskolai nap után nagyon hiányzik. Nagyon nehéz lesz újra hozzászokni a tanuláshoz, a korán keléshez és a kevés szabadidőhöz. Az első napok talán izgalmasabbak egy kicsivel, de egy hét után jön a monotonitás, ami egyáltalán nem hiányzott az utóbbi időben. Unalmas hétköznapok, és az egyetlen különlegességet az év végi érettségi adja, amitől eléggé tartok.

Jakubecz Anikó
Jakubecz Anikó
Jakubecz Anikó
: - A mi osztályunkban nagy volt az összetartás, ezért mindig vártuk az iskolakezdést, hogy újra találkozhassunk. Jó tanáraink voltak a Lánchíd utcai Általános Iskolában, úgy tanítottak, hogy élmény volt bejárni órára. Nem is lógtunk sosem a suliból. Ennek ellenére azért túlzottan nem szerettem iskolába járni. Nem lehet könnyű most azoknak a szülőknek, akiknek iskoláskorú gyermekeik vannak. Szerintem a szeptemberi iskolakezdést gyerekenként harmincezer forint alatt biztosan nem lehet megúszni.

Filus Adrián
Filus Adrián
Filus Adrián
, tanuló (12): - Idén kezdtem a hatodik osztályt. Igaz, hogy a nyári szünetet nagyon vártam, és nagyon jól telt, az utóbbi hetekben már hiányzott az iskola. Nagyon örülök neki, hogy végre találkozhattam a régi barátokkal, osztálytársakkal. Idén apukámmal együtt mentünk vásárolni. Füzeteket és írószereket vettünk, erre körülbelül tíz ezer forintot költöttünk. Tegnap megvettük a tankönyveimet ami újabb tizenkétezer forintba került, és ebben még nem voltak benne a nyelvi könyvek. Ma pedig ismét jó hírt viszek haza a szüleimnek. Még ötezer forintra van szükség ami az osztálypénzt, DSE tagdíjat és a egészségügyi pénzt teszi ki.

Bíró Gábor
Bíró Gábor
Bíró Gábor
, műszaki ellenőr: - Mind a két gyermekünk iskoláskorban van. A kisebbik általánosba jár, míg a nagyobbik középiskolás. Összegekről nem szívesen beszélek, hogy mennyit kellett költeni a különböző tanszerekre és tankönyvekre, de az augusztusi hónapban igen csak össze kellett húznunk a nadrágszíjat. Terveztünk egy nyaralást is, de mivel nemrégiben az egyik munkahelyemről eltanácsoltak, így idén ez elmaradt. A két gyermekemnek teljesen más dolgokat kellett vásárolni, sőt a nagyobbik fiam már saját maga vett meg néhány füzetet és eszközt a nyári munkából megspórolt pénzén. A lányom még csak ötödik osztályos és nagyon oda kell figyelni az apróságokra. Rózsaszín tolltartó, világító ceruzák, tini sztárok a füzetek borítóján, és mint tudjuk, a márkás dolgoknak ára van. Próbáltuk néhány dologról lebeszélni a feleségemmel, mert volt olyan kütyü, amiért horribilis összeget kértek, azért részben sikert arattunk a kishölgynél. Sajnos néhány tankönyv meg egy-két apróság még elmaradt, amit a következő napokban be kell majd szerezni, még szerencse, hogy hétfőn utalnak fizetést a munkahelyről, mert eléggé "kiganéztunk" magunk alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszeli is távozott Kecskemétről

A labdarúgó NB I-ben szereplő Kecskemét hivatalos honlapján tette közzé, hogy Reszeli Soós István,… Tovább olvasom